Öntözőrendszer házilag

Az egyszerűbb automata öntözőrendszer házilag is telepíthető. Azoknak ajánljuk, akik értenek valamelyest a vízszereléshez, ügyes kezű ezermesterek és általában a ház körüli munkákat maguk szokták elvégezni. Ezen felül nem rettennek vissza némi kihívástól és némi új ismeret elsajátításától sem.

Mindenekelőtt egy hasznos információ azoknak, akik anyagi megfontolásból gondolkodnak:

Jelenleg 20%-os kedvezményünk van az öntözőrendszer telepítésre!

Ez a kedvezmény az alkatrészekre és a profi telepítő által adott munkadíjra is értendő! Az arányosság érthetősége végett ez összesen kb. a munkadíj 50-60% fogja kitenni! Így ténylegesen a munkadíjnak csak a 40-50% mellérakásával profi telepítő fogja elvégezni a munkát! Szerintem ez még abban az esetben is elgondolkodtató, ha anyagi okai vannak a házilag tervezett telepítésnek. Mindenképpen javaslom, hogy tájékozódjon tőlünk, hogy milyen költséggel járna, ha mi végeznénk a telepítést! Sok esetben tudtunk már, néha megdöbbentően jó ajánlatot adni.

 

A telepítést megelőző legfontosabb lépések

Ahhoz, hogy gazdaságosan és sikeresen, saját telepítésű öntözőrendszer házilag épüljön meg, nagyon fontos, hogy a körülményekhez és adottságokhoz megfelelő berendezés legyen megtervezve. Tehát, kell egy pontos terv, ami alapján elkészíthető az anyagszükséglet.

Az öntözőrendszer tervezése

A legtöbb szereld magad öntözőrendszer szolgáltató elkövet egy hibát akkor, amikor összetéveszti a tervezéshez és az összeszereléshez szükséges kvalitásokat és végtelen oldalakon taglalja, hogy milyen módon számolja majd ki a laikus ügyfele a súrlódási veszteséget és azt, hogy minek alapján osztjuk fel az öntözendő területeket. Ez a része a szakma! Aki magabiztosan tervez öntözőberendezéseket, előtte éveken át ezt tanulta és csinálta. Miért kéne egy péknek vagy autószerelőnek megtanulni öntözőrendszert tervezni ahhoz, hogy pár nap alatt letelepítse az öntözőrendszerét házilag?

Mi megtervezzük Ön helyett!

Ahhoz, hogy valaki előzetes gyakorlat nélkül profi vagy legalább elfogadható szintű munkát tudjon elvégezni, mindenféleképpen szüksége lesz egy tervrajra, amin gondolkodás nélkül nyomon követheti a teendőket. Mivel a „gondolkodás” részét a nagy gyakorlattal és elméleti ismeretekkel rendelkező tervező már elvégezte helyette.

Évtizedek gyakorlatából tudjuk, hogy a buktatók 95%-a ezen a területen van és a lelkesedés vesztés 100%-a szintén a speciális terminológia, azaz a jelentéstartalmak megértésének a hiányából ered, nem pedig a munkafolyamatok elvégzéséből! Ezért az öntözéstechnikában magas szinten jártas kollégánk megtervezi a kapott adatok alapján az öntözőrendszert, így a lehető legjobb berendezés terveihez juthat hozzá.

Mennyibe kerül az öntözőrendszer tervezés?

A tervet minden esetben díjmentesen biztosítjuk abban az esetben, ha az alkatrészeket az üzletünkből vásárolja meg. Pontosabban a tervezés előtt megállapított tervezési összeget beszámítjuk az alkatrész vásárlásba. A terv mellé jár egy tételes és beárazott alkatrészlista is.

Miután megkaptuk az adatokat a tervezéshez, adunk egy ajánlatot a tervezésre. A megbízást követően küldünk egy számlát, aminek a teljesítése után készítjük el a terveket és a beárazott alkatrészlistát. A terv elkészülésének várható ideje 2 hét.

Milyen adatokra van szükség a tervezéshez?

 1. Mérje le a területet és készítsen egy vázlatrajzot
 • A kert keretéről
 • A ház és az érintett burkolatok alapterületéről
 • Minden más épület vagy öntözést nem igénylő tereptárgyról
 • A növényekkel és a gyeppel fedett öntözendő területekről
 • Esetleg magaságyásról vagy balkonról
 • Vízforrás elhelyezkedéséről (amennyiben szivattyús gépészet, akkor a szivattyú márkája és típusa, esetleg a kút ismert paraméterei)
 • Északi irányról (az erősen benapozott vagy árnyékos területeket jelölve)
 1. Hozza be vagy küldje el nekünk online!

AZ ÖNTÖZŐRENDSZER HÁZILAG SZOLGÁLTATÁST PARTNERCÉGÜNK A KERTÉSZELLÁTÓ KFT. NYÚJTJA!

1162 Budapest, Menyhért utca 27. Nyitva tartás H-P: 8-16-ig +36 20 334 7943

Mi történik, ha elküldtük Önnek a terveket?

 1. Nézze meg, hogy pontosan megértettük-e az igényeit.
 2. Rendelje meg az alkatrészeket, aminek az összegéből kivonható a tervezés költsége.
 3. Megbeszélt időpontra összekészítjük az alkatrészeket és a nyomtatott tervet.
 4. Az alkatrészek egy részét összeszereljük és részletesen elmagyarázunk az üzletünkben mindent.
 5. Vagy küldjük futárral a kért címre.

Az öntözőrendszer telepítésének a lépései

A lépések részletes leírását ITT TALÁLJA! 

Fő alkatrészek összeszerelése képekkel

A szórófej felszerelése a KPE csőre nyeregidommal (béklyó)

A KPE idom csőre szerelése szórófejjel

A szeleposztó összeszerelése

Mi történik, ha telepítés közben elakad?

Az öntözőrendszer alkatrészek megvásárlása után sem engedjük el a kezét a házilag telepítő ügyfeleinknek. A tervező kolléga nagy gyakorlattal rendelkezik a telepítésben is, ő hívható és segíteni fog. Továbbá az üzletünkben dolgozó műszaki kolléga is kereshető, amennyiben nem boldogul az összerakás valamely részével vagy tanácsra van szüksége.

Olvassa el a következő kérdésekre adott válaszainkat, hátha az Öné is köztük van:

Mikor kell teflonszalagot használni?

Teflonszalagot a menetek tömítésére használjuk. Minden (leginkább műanyag/műanyag meneteknél, mivel a fém/fém menetnél a kóc vagy a loctite hatásosabb) olyan menetnél, ahol a belső menet nem hollandi. Ezeknél a meneteknél a tömítést egy gumigyűrű végzi el. Létezik gumigyűrűs közcsavar is, amit például belső menetes mágnesszelepeknél alkalmazunk. Ennél a közcsavarnál a gumigyűrűs oldalon sem teflonozunk. Továbbá a KPE idomok menetét sem teflonozzuk!

A fentebb lévő képsorozatban látható!

Hogyan tekerjem le a KPE csövet?

Ha a legkisebb veszteséggel akar dolgozni, akkor az egész csőköteget az árok felett görgetve (a csövet az árokba fektetve), a kiindulóponttól a végpontig haladva végig görgeti, majd a végponton levágja. De lehet úgy is, hogy pontosan leméri és egy kis ráhagyással levágja, majd az árokba fekteti.

Hogyan nem keverednek össze a csövek az árokba?

Több vagy sok zónás öntözőberendezéseknél gyakran előfordul, hogy egy árkon belül több zónához tartozó csövet is fektetünk. Ilyenkor ezeket az árkokat célszerű valamennyivel mélyebbre kiásni, hogy a csövek kényelmesen elférjenek benne. Ezen kívül érdemes egyesével lefektetni a zónák csöveit és egyesével készre szerelni rájuk a szórófejeket vagy más öntöző elemeket.

Hogyan kell a KPE idomokat és a KPE csövet összerakni?

Gyakorlat nélkül a KPE csővéget érdemes csősorjázni. Amikor bedugja az idomba a csövet, akkor érezni fogja, hogy elérte a gumigyűrűt. Óvatosan tolja tovább kb. 1 cm-t és el fogja érni az ütköző peremet. Fontos, hogy ne gyűrje meg az idomon belül a gumigyűrűt!

A fentebb lévő képsorozatban látható!

Hogyan szerelem fel a szórófejeket a csőre?

Mindig úgy szereljük a szórófejeket a KPE csőre, hogy a KPE cső már az árokban van.

A fentebb lévő képsorozatban látható!

Hogyan tekerjem le a csepegtető csövet?

A csepegtető cső leggyakrabban 100 m-es tekercsben kapható és nem nehéz. Érdemes még a bokrok között vagy a sövények alatt is úgy lehúzni, hogy a tekercset tekergetve/gurítva a kiindulóponttól a végpontig helyezzük a kívánt helyre a csövet. Érdemes 2 m távolságonként leszúró tüskéket alkalmazni. Valamint minden ívnél vagy idomnál rögzíteni a csepegtető csövet leszúró tüskével.

Telepítési segédlet – Elérhető kiadványok

Az öntözőrendszer házilagos telepítéséhez hasznos kézikönyvet vásárolhat ide kattintva!

Melyik öntözéstechnikai márka a legmegfelelőbb az öntözőrendszer házilag telepítéséhez?

Nincs ilyen. A lényeg az, hogy a vezető amerikai öntözéstechnikai gyártók professzionális alkatrészei közül legyen összeválogatva. Van olyan, hogy bizonyos esetekben az egyik gyártó alkatrésze jobban beválik egy bizonyos helyzetre, mint a többié. Sok más mellet ezért is jó választás a tervezést szakemberre bízni! A leggyakoribb és egyben legmegbízhatóbb márkák a Hunter, a Rain Bird, a K-Rain és az Orbit, valamint a Toro.

Ha ez segít, akkor jelenleg hazánkban a telepített öntözőrendszerek 70%-a Hunter márka alkatrészeivel épül. A legtöbb esetben a fő alkatrészeknek mi is ezt a márkát használjuk a telepítéseinknél és a csináld magad öntözőrendszer szolgáltatásunkban is!

 

AZ ÖNTÖZŐRENDSZER HÁZILAG SZOLGÁLTATÁST PARTNERCÉGÜNK A KERTÉSZELLÁTÓ KFT. NYÚJTJA!

1162 Budapest, Menyhért utca 27. Nyitva tartás H-P: 8-16-ig +36 20 334 7943

Öntözőrendszer bolt - Öntözéstechnikai alkatrészek