Öntözőrendszer S.O.S

Figyelmeztetés!

Amennyiben nincsenek gyakorlati tapasztalatai az elektromosság, valamint az általános műszaki termékek területén, akkor ne nyúljon az öntözőrendszerhez! Hívjon szakembert! 

Bár a jól megépített és jól karbantartott öntözőrendszer csak ritkán hibásodik meg, ez mégis megtörténhet. Előfordulhat az is, hogy nem az öntözőrendszer hibásodott meg közvetlen, hanem a hibát közvetve kell, hogy keressük. A következőkben leírt hibák nem biztosan azonosak a javítandó öntözőrendszer hibájával, ezért elhárításuk teendői csak tájékoztató jellegűek! 

Letöltések:

K-Rain RPS 46 öntöző vezérlő leírás
K-Rain RPS 469 öntöző vezérlő leírás
K-Rain RPS 1224 öntöző vezérlő leírás
Orbit Pocket Star öntöző vezérlő leírás
Orbit HT 6-os öntöző vezérlő leírás

Mit lehet tenni, ha nem indul el a kertben az öntözés a megadott időpontban?

Ha korábban áramszünet volt és régen cserélt elemet az öntözőrendszer vezérlőjében, akkor nem az Ön által megadott időpontban fog öntözni, hanem a gyártó által egy előre beprogramozott időpontban.

Teendő:

Először cserélje ki az elemet, majd programozza újra a leírás alapján a készüléket. (Ha nincs meg a leírás, és mi telepítettük az öntözőrendszert, akkor a Letöltések menüben a lap tetején megtalálja!). Ha szivattyúról üzemel az öntöző, akkor lehet, hogy elejtette a vizet, ezért az indító automatika letiltott, és nem tudja ellátni az öntözőrendszert vízzel.

Teendő: A áramtalanítsa a szivattyút, majd töltse fel vízzel a szivattyúházat. Indítsa újra az tfolyás kapcsolót, egy darabig járni fog a szivattyú majd leáll. Ez után az öntözőrendszer vezérlőjével indítson egy manuális öntözést, hogy megbizonyosodjon róla, hogy rendben üzemel.

Mi a megoldás, ha feltört a víz a kertben?

Ha egyfolytában ömlik fel a víz, akkor valószínűleg az öntözőrendszer főnyomó csöve lehet hibás. Leggyakrabban ez kerti munkát követően jelentkezhet.

Ha ez az öntözőrendszer tavaszi elindítása után közvetlen mutatkozik, szinte biztosak lehetünk benne, hogy fagyási kár történt, ami megrepesztette az öntözőrendszert.

Teendő:

A vízforrás, azaz vagy a hálózati vízre történt rákötésnél, vagy a szivattyúnál zárja el a főcsapot, és értesítse az öntöző szerelőjét.

Ha csak az öntözőrendszer egyik zónáján/körén ömlik a víz a földből.

Teendő: Ekkor elég ideiglenesen ezt a zónát kiiktatni a vezérlőben, majd utána szintén értesítse az öntöző szerelőjét.

Mit lehet tenni, ha valamelyik szórófej nem a kívánt irányba öntöz?

Mivel több féle működési elvű szórófej létezik, ezért ezt az alábbiakban részletezzük.

Spray szórófej

A fix (nem állítható) spray fúvókánálcsak az öntözési szög (180°, 90° stb.) pozíciója állítható.

Teendő:

Teendő: Az állítható spray fúvókáknál is, ha csak a pozíciót kell állítani, akkor a fentiek szerint járjon el. Ha a maga a szórásszög is rossz, akkor általában a fúvóka felső peremének a csavarásával növelhető, illetve csökkenthető az öntözés szöge. Számos fajtája létezik, akár még azonos márkán belül is, az állítható fúvókáknak, ezért célszerűbb a művelet előtt az öntöző telepítőjével konzultálni, a helyes eljárásról.

Rotary fúvóka

Az állítható szögű rotary fúvókának hasonló a működési elve az állítható spray fúvókához. A szöge és a pozíciója is állítható.

Létezik fix szögű rotary fúvóka is.

Teendő:

Ha csak a pozíciója állítódott el, akkor engedje rá a vizet erre a zónára, majd fogja marokra az öntözőfej nyakát, és fordítsa a helyes irányba.

Amennyiben az öntözési szög is elállítódott, akkor csak a fúvóka tetején lévő fém karikát fordítsa jobbra, balra, attól függően, hogy növelni, vagy csökkenteni szeretné a szöget. Ennél a fúvókánál is több féle van forgalomban. Mielőtt hozzáfogna az állításhoz, kérje az öntöző szervizes tanácsát.

Rotoros szórófej

A rotoros szórófejben egy fogaskerék sor biztosítja a megfelelő forgásirányt, és az öntözési szöget. Helytelen próbálkozással nagyon könnyen tönkre lehet tenni, így nagyon óvatosan nyúljon hozzá, ha módosítani szeretné. Mindenképpen kérje ki a művelet előtt az öntöző szerelő tanácsát!

Teendő:

Mivel rengeteg fajtája van az ilyen típusú szórófejeknek, így nem nagyon lehet ezeket külön-külön részletezni. A fent említett dolgot tudom újra idézni: Mindenképpen kérje ki a művelet előtt az öntöző szerelő tanácsát! 

Hogyan állítsam be a vezérlő automatikáját, ha elveszettete a programot?

A öntöző vezérlője akkor veszti el a programot, ha a benne lévő elem lemerült, és egy kisebb- nagyobb áramszünet lép fel.

Teendő:

Mindenképpen cserélje ki az elemet, mert ha ismét fellép egy áramszünet, akkor megint elveszti a programot.

Első lépés, állítsa be a pontos időt, a napot és a dátumot.

Második lépés, adja meg a az öntözés kezdetének időpontját/időpontjait.

Harmadik lépés, az öntözési zónák futási idejét táplálja be külön-külön.

Negyedik lépés, állítsa be az öntözési napokat.

Az öntöző vezérlőknek is számos fajtája van, így kertről kertre eltérő lehet. Ha nincs meg, vagy nem tud eligazodni a vezérlő leírásán, akkor kérjen segítséget az öntöző telepítőjétől. Ha nincs meg a leírás, és mi telepítettük az öntözőrendszert, akkor a Letöltések menüben a lap tetején megtalálja!

Mi történik, ha a szórófejekből szivárog a víz?

Ha az öntöző fejeknél tócsa képződik, amikor nincs is öntözés, akkor nem feltétlen a szórófejekkel van probléma, hanem elképzelhető, hogy az egyik, vagy akár több mágnesszelep is meghibásodott. Valamilyen szennyeződés megszorult, és ezért nem tudja teljesen elzárni a víz útját, de annyira nincs nyitva, hogy öntözzön. 

Teendő:

Meg kell találni azt a mágnesszelepet, amely zónánál eresztenek a szórófejek. Ha meg van, akkor típustól függően, vagy csavarja le a tetejét, vagy tekerje ki a csavarokat, és óvatosan szedje le a felső részét. Távolítsa el a rugót, majd a membránt, ügyelve arra, hogy ne sérüljön meg. Tisztítsa meg óvatosan a membránt és a szelep testét is. Szerelje össze, és próbálja le, hogy minden rendben működik. Ha valamelyik lépésnél elakad, kérje az öntöző telepítőjének segítségét!

Mit lehet tenni, ha a spray szórófej kiemelkedik, de nem öntöz?

Ez általában a röviddel az öntözőrendszer telepítése után szokott bekövetkezni, oka, hogy a cső fúrása közben képződött sorja összegyűlt – esetleg a csőbe került kavics – és eltömítette a fúvóka alatti szűrőt.

A szivattyús megtáplálású öntözőrendszer esetében előfordulhat, hogy a homok gyűlt össze a fúvóka szűrője körül.

Ha állítható fúvóka van a spray szórófejben, akkor az is lehet, hogy csak elzáródott.

Teendő:

A fúvóka szűrőjét és a fúvókát mossa át alaposan.

Ha nem jött elég víz ki a szórófejházból a nyak visszaengedése után, akkor indítsa el az öntözőrendszer azt a zónáját, amin a fej van néhány másodpercre, hogy kiáramoljon a maradék szennyeződés is.

Tekerje vissza a fúvókát úgy, hogy nem emeli ki a szórófej nyakát. Amikor a fúvóka már néhány menetet betekerődött, akkor a fúvókával együtt ki tudja húzni a nyakat is, és csak finoman, de határozottan tekerje, míg tudja.

A fúvóka fajtájától függően állítsa be a fúvókát. Lásd feljebb.

A szivattyú öntözési időn kívül is rendszeresen beindul

Ebben az esetben is az lehet, ami a fent említett hibánál. A mágnesszelep átenged, ezért vízáramlás lép fel, amely azt produkálja, hogy ritkán vagy gyakran beindul a szivattyú, megy egy darabig, aztán leáll.

Teendő:

Ugyan az, ami a szivárgó víznél. Lásd eggyel feljebb.

Nem áll le esőben az öntözőrendszer

Ha az öntöző a beprogramozott időben beindul, akkor is, ha esik az eső, akkor lehet, hogy valamilyen szennyeződés került az esőérzékelőbe. Az is lehet, hogy kis érzékenységre van állítva.

Lehet, hogy a vezetéket érte sérülés, vagy kicsúszott az öntöző vezérlőből.

Esetleg még nem esett kellő mennyiségű eső ahhoz, hogy az öntözés leálljon.

Teendő:

Tisztításhoz vegye le az érzékelő tetején lévő kupakot. Vizsgálja meg, hogy került-e bele szennyeződés, ha igen, óvatosan távolítsa el. Ez után szerelje vissza a kupakot.

Ha kicsi az érzékenység, akkor a kupakot, a rovátkákat figyelembe véve állítsa szűkebbre, azaz érzékenyebbre.

Ha a probléma továbbra is fenn áll, akkor valami egyéb kontakthiba lehet. Ebben az esetben kérje az öntözőszerelő segítségét.

A vezérlő automatika elindítja az öntözést, visszaszámol, de nem öntöz.

A program szerint elindul a vezérlő, vissza is számol, de maga az öntözőrendszer nem megy.

El van zárva víz, vagy szünetel a vízszolgáltatás.

Nem működik a szivattyú, nem kap áramot.

Az öntözőrendszert megtápláló csőszakaszon szétcsúszott fitting, vagy csőtörés van.

Eső nem volt, az érzékelő száraz. Ebben az esetben valamilyen kontakthiba léphetett fel a vezérlő és a mágnesszelepek közötti kapcsolatban. Vagy a vezérlőnél lazult ki, vagy kábelszakadás léphetett fel, vagy a szelepeknél lévő kötés korrodálódhatott el.

Teendő:

Ellenőrizze a főcsapot, és a vizet.

Ellenőrizze a szivattyút.

Ellenőrizze az öntözőrendszert, megtápláló csőszakaszt. Valószínű, hogy valahol erősen jön a víz és annak látványa, és hangja van.

Ha az öntöző vezérlőnél van gond, akkor valószínűleg elég meghúzni a kötéseknél a kilazult csavarokat, hogy jobb kontaktus legyen. Ha a mágnesszelepeknél nem kielégítő a kapcsolat, akkor a kábelben a vezetékeket kell visszább vágni, megblankolni ( lefejteni a műanyagot a rézről ) és újrakötni. Ha ennek ellenére nem működik az öntözőrendszer, akkor valahol a kábel nyomvonalán történhetett valamilyen szakadás, esetleg kerti munka következtében. Érdemes ott megnézni, hogy ott van-e a szakadás. Ha megvan, akkor toldással orvosolja a hibát. 

Mit tegyek, ha belevágtam a fűnyíróval a szórófejbe?

Sajnos ilyen ritkán, de előfordulhat.

Teendő:

Ha tudja kezelni az öntöző vezérlőt, akkor iktassa ki a zóna működését. Ha nem tudja, akkor hívja az öntöző szerelőt és telefonon segítséget ad Önnek addig ebben, amíg meg nem érkezik.

 

 Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…