Tavaszi gyepszőnyegezés

Mint minden kertépítési munka, így a gyepszőnyegezés szezonja is a tavasz, ami jellemzően a megrendelők részéről robbanásszerűen jelentkezik az első melegebb és napsütötte tavaszi napok egyikkén.

Nincs is ezzel semmi gond, hiszen évtizedek óta ugyanígy történik ez, tehát nem lennénk túl jó megfigyelők, ha még nem készültünk volna rá erre. Sajnos a gyepszőnyeg előállító faiskoláknál már nem pontosan ugyanez a helyzet! No, nem azért mert ők nem lennének jó megfigyelők, de a tavaszi körülmények és az időjárás kedvezőtlen alakulása még inkább hatást gyakorol rájuk, mint miránk telepítőkre. Ezért noha az igény szinte kielégíthetetlen, a tényleges termelés azért akadozhat. Miközben ezeket a sorokat írom, aközben az ihletet abból a faramuci helyzetből merítem, amiben most vagyunk.

Nagy erőkkel szurkolunk, hogy a következő két napban ne essen az eső és rá lehessen menni az előkészített területre és kilehessen teríteni a már megrendelt és tekercsben álló gyepszőnyeget! Mert az bizony napokig nem állhat tekercsben, bár az idő nem éppen napos és nem is igazán meleg. Szóval ezek a helyzetek azért előfordulnak, és minden évben beleszaladunk egybe, azonban szerencsére még nem sültünk fel vele. Valahogy mindig volt… Szóval a tavasz tényleg a legideálisabb évszak a gyepszőnyeg telepítésére, bár megfelelő feltételek mellett bármelyik évszakban telepíthető, már ha a termelők is hajlandóak felszedni. Tavasszal a hőmérséklet és a csapadék megléte mellett a növények általánosnak mondható élettani folyamatuknál fogva is affinisak a telepítést jól tűrni. A gyepszőnyeg esetében a legyökeresedés az, amit elvárunk tőle és ennek a feltételei igazán adottak. Csak reménykedjünk, hogy az esők inkább a telepítés után érkeznek és nem pedig előtte. Bár az is igaz, hogy nekünk utána is egy másik gyepszőnyeg telepítés kezdődik egy másik helyen…