Tévhit, hogy a gyepszőnyeg drágább megoldás!

Ez mindösszesen csak annyiban igaz, hogy kezdetben drágább megoldás, mint a többi füvesítési módszer! Kezdetben drágább a gyepszőnyeg, azonban egy kockázatmentes és kis odafigyeléssel végleges megoldása a kert igényes füvesítésének!

Tudom, hogy nagyon jól hangzik, amikor más füvesítési módszerekkel – legyen az magról vetett vagy hidrovetéses módszer – jóval kedvezőbb áron érvelnek a kertépítő kollégák a gyepszőnyegezés látszólagos drágasága ellen. Ellenben jó tudni, hogy minden más módszer további anyagi befektetéseket fog majd igényelni és sokkal több ráfordított időt. Ha ezt nem mondják mellé vagy nem adnak erről is számadatokat a jövő időre kivetítve, akkor egyszerűen nem korrektek! Ugyanis a gyepszőnyegezéssel szemben a többi módszer mindenképpen hosszú ideig komoly mennyiségű vizet fog kérni. Egészen biztosan többszöri után vetést és sokkal több műtrágyázást, mint a gyepszőnyeg. Továbbiakban minimum kéthetenkénti gyomtalanítást, ami bizony nem kis munka, ami nem kis időbefektetéssel jár! Nos, ez még mindig nem óvja meg a felmerülő kockázatoktól, ami lehet a madárkár, esőkár, szélkár valamint az állandó gyomosodást okozó magok bekerülése. Ezek ellen a védekezés igen nehéz és óriási károkat tud okozni. Egyáltalán nem túlzok, amikor azt állítom, hogy ezekkel a megoldásokkal egy kitartó kerttulajdonos bőven elérheti a kiadások tekintetében azt, mint amennyibe a gyepszőnyeg került volna és bizony az eredmény sem garantált. Sőt, az a csodálatraméltó és igen ritka helyzet, ha csak megközelíti vele a gyepszőnyeg minőségét!

Hogy miért van ez? Csak gondolja végig a gyepszőnyeg előállításának rövidelolvasása után.

A gyepszőnyeg előállításához szükséges ismereteket kertészeti iskolákban lehet elsajátítani speciális ágazatokon. Ez egy szakma, ami magasan képzett szakmai ismereteket követel meg. Ilyen szakemberek felügyelete mellett készül el a csúcsminőségű gyepszőnyeg másfél év nevelési idő alatt speciális fűiskolákban a legkifinomultabb körülmények között ahhoz, hogy amikor megérkezik az Ön kertjébe, akkor a legszebb, a legegészségesebb, valamint a leginkább életképes állapotában legyen. Bárki, aki magról vetett módszert választ ezzel próbálja meg felvenni a versenyt óriási hátrányban. Miért? Mert feltehetőleg Ön nem egy ilyen szakember és feltehetőleg nem állnak rendelkezésre azok a speciális eszközök és körülmények sem. Továbbá Ön hatalmas kockázatot vállalva az elemekkel, azaz az időjárással is versenyez és sokkal több időt, energiát is kész belefeccőlni a dologba. Vajon így is drága a kész gyepszőnyeg?