Tévhitek a gyepszőnyeggel kapcsolatban

Van néhány tévhit a gyepszőnyeggel kapcsolatban, amire úgy tekintek, mint az egyéb füvesítési módszereket propagálók negatív kampányára a gyepszőnyeggel kapcsolatban, amik természetesen nem is állják meg a helyüket, de valamihez mégiscsak hasonlítani kell egy dolgot ahhoz, hogy annak legyen identitása.

Ennek egyik „legjobb” módszere az, hogy a nagy dolgokat megpróbálják nagyon kicsivé tenni és akkor az ő kicsi dolguk esetleg nagyobbnak fog tűnni. Ezt a módszer egyébként emberek jó hírének a tönkretételénél is ugyanígy használják sajnos, de mi most maradjunk a gyepszőnyeg témájánál.

Szóval lépten-nyomon azt kiabálják, hogy a gyepszőnyeg milyen drága!

Magyarán azt állítják, hogy a gyepszőnyeg ára nincs egyenes arányban a hozzárendelt értékkel. Ha ők ezt állítják, akkor nagyon könnyű helyzetbe hoznak minket arra vonatkozóan, hogy mi is nincs rendben az ő termékükkel, szolgáltatásukkal. Tehát nézzük meg, hogy mi nincs egyenes arányban azzal az árral/szolgáltatással, amit ők kínálnak? Talán az ár? Talán drága? Döntse el Ön!

Mi történik akkor, amikor az egyéb füvesítési módszerrel – a magvetés valamely formája – bevetnek egy kertet? Nos, ennek a költsége valóban csekélyebb, mint a gyepszőnyegé, de csak kezdetben! És a hangsúly ezen van! Rájöhetünk erre akkor (ha kipróbáljuk), vagy ha megnézzük, hogy ez után mi történik! Ez után gyakran előfordul, hogy madarak szállják meg a magvetést, amit madárkárnak nevezünk, hiszen nagyon gyors ütemben képesek a vetés felső régiójából kicsipegetni a magot. Lehet, hogy lesz majd egy nagyobb szél, ami kiszárítva a felső réteget átfújja a magokat a szomszédba, vagy máshova, ahova nem kéne. Az is megtörténhet, hogy jön egy közepes eső és összemossa a magokat, amik így nem tudnak egyenletesen kikelni. Lehet – és szinte kizárólag így is történik -, hogy a magvetés közül a gyom is felüti a fejét. Bizony ez mind kockázat, olyan kockázat, amit a gyepszőnyeg előállítója már átvállalt. Mondhatjuk, hogy a gyepszőnyeg árában egy nagyfokú kockázatmentesség is jelen van.

És mi kell ahhoz, hogy a magvetésből hasonló minőséget érjünk el, mint a gyepszőnyeg? Nem ugyanaz a tudás és ugyanaz a struktúra és ugyanannyi idő, mint amennyi ahhoz a gyepszőnyeghez kell, amire azt mondjuk, hogy drága? E helyett jöhet az állandó felülvetés, nyírás, szellőztetés, gyomlálás, tápanyag utánpótlás és sokkal-sokkal több víz, mint a gyepszőnyegnél. Ez vajon mennyibe kerül?