Tökéletes gyep csak minőségi gyepszőnyeggel!

Mindenekelőtt szeretném azt is tisztázni, hogy a gyepszőnyegfektetéshez nem pusztán kiváló minőségű gyepszőnyegre, de megfelelő talajra, annak megfelelő előkészítésére, esetekben pedig a vakondhálóra is szükség lesz. Ezek persze az anyagszükséglet tételei és semmiképpen se feledkezzünk meg a szakemberről, aki ezt a munkát minőségi módon fogja elvégezni! Ezek a gyepszőnyegezés biztos sikerének az összetevői.

Hazánkban jellemzően nagyon magas szintű a gyepszőnyeg előállítási kultúra, ezért nagyon könnyű hozzájutni a csúcsminőséghez, ez azonban nem jelenti azt, hogy szórványos módon ne fordulna elő a másodosztályú minőség. Sajnos előfordul és kecsegtető 20-30% olcsóságával meg is találja magának az ezen spórolni kívánókat. Sajnos, mert az árához képest a valódi értéke sokkal alul marad és hosszú távú szakmai gondoskodás fog csak tudni belőle magas minőséget kihozni a kertben. Ez pedig további összegeket fog kivenni a pénztárcájából annak, aki bedőlt ennek a „kecsegtető”, de a későbbiekben már csekélynek nevezhető összegnek.

A másodosztályú gyepszőnyeget a csúcsminőségűvel szemben csak mindösszesen négy-öt hónapig nevelik és utána „félkészen” dobják piacra. Gyakran annyira meg vannak hajtatva különböző serkentővel, hogy nem sokkal a kertbe való legyökeresedésük után visszasüllyednek egy nem kívánatos minőségbe. Az ilyet, ha megemeljük, akkor nem bírja el a saját súlyát, hanem szakad. Nem teljesen egyöntetű a sűrűsége és még gyomnövények is előfordulhatnak benne. Melléhelyezve a csúcsminőségűnek azonnali különbséget mutat.

A gyepszőnyeg minden bizonnyal a legtökéletesebb megoldása a kert füvesítésének. Ez a kertépítés egyik kulcskérdése, hiszen a hazai kertek átlagosan 70% a gyepes felület. Ezzel a megoldással látványában azonnali, míg a használatba vétel tekintetében körülbelül három hét várakozás utáni gyepet nyerünk, ami sűrű, egyöntetűen zöld, egészséges, erős, kész gyep. Szépsége bámulatba ejt bárkit, aki ránéz!