Tökéletes pázsit csak gyepszőnyeggel!

Mostanában csak kevesen vannak azok, akik büszkélkedhetnek annyi idővel, vagy szabadidővel, hogy a kertjük pázsitját naponta gondozni tudják olyan mértékben, ami ahhoz szükséges, hogy az tényleg tökéletes legyen és csodájára járjanak az emberek.

Sokkal inkább kelendőek ma azok a megoldások, amik azonnal képesek produkálni a tökéletes gyepet. Erre kínál megoldást a gyepszőnyeg telepítése. A csúcsminőségű gyepszőnyeg egy olyan kész gyep, ami a maximális kondíciójában van akkor, amikor a kertünkbe érkezik. Tehát, amikor leterítjük, akkor azonnali és tökéletes esztétikai hatást lehet vele elérni, feltételezve, hogy a munka szakszerűen lett elvégezve. Ez után tulajdonképpen már rá is szabad menni, de a gyepszőnyeg használatba vétele még ugyan várat magára. Ez az idő teljes mértékben a hőmérséklettől, valamint a megfelelő mennyiségű locsolástól függ. Így jellemzően a három héttől a hathétig bezárólag legyökeresedik. Amikor ez megtörtént, akkor már az erősebb igénybevételeket is bírni fogja.

Nagyon fontos, hogy a legyökeresedés alatt történő nyírások nagyon kíméletesek legyenek. Ha lehet, ne nehéz fűnyíróval végezzük a nyírást és különösen a fordulásoknál figyeljünk a kíméletességre. Az is nagyon fontos, hogy csak éles pengével nyírjuk a gyepet, ami nem csak ilyenkor játszik közvetlen szerepet a gyep védelmében, hanem mindenkori szabálya a fűnyírásnak! Nos, lássuk néhány mondatban azt is, hogy a tökéletes pázsit elérése más füvesítési módszerekkel mennyi időbe és mennyi energiába telik. A magvetést követően a füvesített terület egészen biztosan sokkal több gondoskodást fog igényelni. Érdemes felkészülni arra is, hogy jóval több vízre lesz szükségünk, mivel a magvetett terület legalább három hétig egyáltalán nem száradhat ki. A magvetést követően az első nyírás (tíz-tizenkét nap) újra ismételni kell a mag szórását, azaz felülvetésre lesz szükség. Természetesen a gyepszőnyeg esetében erre nincs szükség. Érdemes a felülvetés előtt kigyomlálni, mert szinte kizárt, hogy gyomnövények ne keljenek ki a fű mellett. A megfelelő tápanyag utánpótlás, nyírás, szellőztetés, permetezés. locsolást követően egy év múlva lehet összefüggő gyepes területünk. Azt kétlem, hogy olyan mint a gyepszőnyegnél, de azért elég jót is ki lehet hozni belőle, ha nem ér bennünket közben madárkár, szélkár, esőkár, gombák és gyomok átka.