Automata öntözőrendszer és a modern kertépítés

Mára már szinte általánossá vált Magyarországon, hogy egy modern kerthez, amelyet most építenek meg, elválaszthatatlanul hozzátartozik egy automata öntözőrendszer is.

A manapság épített kertek eléggé hasonlóak egymáshoz, a közönség köreiben pedig létezik egy általános elképzelés a saját kertjükről, ami rendszerint abból áll, hogy megfigyeltek más kerteket, és abból kialakult a saját elképzelésük. És mivel ezekben a kertekben elég sok a hasonlóság, az automata öntözőrendszer is idomult ehhez, így automata öntözőrendszer és automata öntözőrendszer között sincs túl nagy különbség, feltételezve, hogy minőségi szakember végezte a munkát. Nem azt akarjuk mondani, hogy a kertépítők mind egy kaptafára építik a kerteket, de az tény, hogy a növényfajták és a választott dekorációs módszerek nem sokban ütnek el egymástól. Sokat halljuk az ügyfelektől, hogy valami újat, egyedit szeretnének, de ha előrukkolunk velük, akkor megijednek és inkább a hagyományos megoldásokat szeretnék. Ehhez még hozzájön a házak és az udvarok sok esetben hasonló elrendezettsége.

Ezért egy automata öntözőrendszer kivitelezőnek nem kell sokat agyalnia azon, hogy milyen megoldásokat válasszon, többnyire egyszerű a dolga. A nagy tapasztalat ahhoz kell, hogy ezekre a viszonylag kommersz elrendezettségekre miképp nyújtson lehetőleg minél kedvezőbb árú és emellett jó műszaki tartalmú automata öntözőrendszer építési módot. A nehézség abban is megtalálható, hogy vannak, akiknek egyszerű és józan a gondolkodása, és csak azt szeretnék, ha nem lennének száraz foltok a kertjükben, de nem mindenki ilyen könnyű eset. Láttam már olyat is, hogy a kedves kerttulajdonos nem tolerálta az automata öntözőrendszer szórófejeinek azon tulajdonságát, miszerint a víznek van némi kiszóródása a fúvókák beállítási vonalán kívül is, tehát az nem működik a fizikai világban, hogy húzunk egy demarkációs vonalat, annak egyik felén csupa víz minden, a másik felén pedig porszáraz. Egy automata öntözőrendszer üzemelése közben elkerülhetetlenül vizesek lesznek olyan dolgok, mint a járda. Azaz ez egy kommunikációs nehézség. Persze egy jó automata öntözőrendszer kivitelező igyekszik a lehető legpontosabban megtervezni, telepíteni és beállítani az automata öntözőrendszert, amennyire csak lehetséges, de azért van egy józan határ, ameddig ezt meg lehet tenni.