Automata öntözőrendszer márkák és alkatrészek

Sok kérdés merült fel az úgynevezett hybrid automata öntözőrendszerrel kapcsolatban. Ez mindösszesen csak annyit jelent, hogy a rendszerben egyidejűleg vannak beépítve több márka alkatrészei is.

Számos előnye mellett elég sok támadásnak is ki van téve ez a keverékrendszer elsősorban azok körében, akik egyetlen márka mellett tették le a voksukat és a hajukat tépik a puszta gondolotától is annak, hogy egy automata öntözőrendszer más márkából készül el, plánesőt, ha több olyan márkából, amit nem ők forgalmaznak. A következő érvek hangoznak el ellene:

„Ha több márka termékeivel van összerakva egy autó, akkor vajon melyik márkaszervízbe viszik, ha elromlik? A válaszom rá, hogy a függetlenbe!”

De hogy több oldalról is megvilágítsam a dolgot jó tuni, hogy a vezető automata öntözőrendszer márkák alkatrészei kompatibilisek egymással, azaz kiváltható mondjuk egy Rain-Bird termék egy Hunter termékkel. És máris kész a hybrid rendszer! A következő érv egyébként részben megállja a helyét, de általánosítani elég szűklátokörüségre vall:

„A hibrid rendszerek követői mindenből a legolcsóbbat választják ki és így próbálnak összerakni egy olcsó automata öntözőrendszert.”

Ez egyrészt azért sem igaz, mert jómagam is hybrid rendszereket telepítek, és nem így teszek. Valamint magamon kívül ismerek legalább öt olyan telepítőt, aki szintén nem így tesz. Továbbiakban azért sem állja meg a helyét, mert az ár nincs teljesen arányban a minőséggel ebben az iparágban hazánkban. Ennek oka az, hogy a különböző márkaforgalmazók saját listaárakat használnak, amivel a piacon próbálják pozicionálni magukat. Ez jó, ha takarja a minőséget általában, azonban mindez nem a minőségről, hanem az eladhatóságról szól. Harmadrészt pedig igaz. Sajnos tényleg vannak, akik a legolcsóbbat keresik, azonban ezek ritkán választanak a professzionális automata öntözőrendszer alkatrészek közül, mivel van gagyi is olcsóbban.

Ha jó minőséghez nyúl egy gyakorlott szakember, akkor mindegy is, hogy milyen márkákból rakja össze a rendszert, mert az hosszútávon és jól fog működni, ha rendeltetésszerűen használják!