automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítésA gyep gondozása, fűbetegségek kezelése

Értékelés:
(8 szavazat)
A gyep gondozása, fűbetegségek kezelése A gyep gondozása, fűbetegségek kezelése

Szeretem a gyepem!
Fűbetegségek
Mitől alakulhat ki a gombásodás?
Kártevő állatok
Gyomok elleni védekezés
Gyepszőnyegezés utáni problémák
Nem biztos, hogy tönkrement

Szeretem a gyepem

Amikor a szép fű gyenge, ritka, és foltos lett, amikor megváltozott a természetes színe, és barna, sárga, esetleg rózsaszín, vattapamacsok vagy más oda nem illő dolgok vannak benne, akkor több mint valószínű, hogy a szeretett gyep beteg.

Ha a gyep szükségletei ki vannak elégítve, akkor nem betegszik meg. A gyep betegségeit hiánybetegségekként foghatjuk fel. Ennek többsége az egyensúlyi állapot megbomlásának következménye. Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, akkor a gyep egészsége újra helyreáll.

Az alábbiakban segítséget próbálunk nyújtani ahhoz, hogy a kertjében lévő füvesített terület újra szép, üde, és egészséges legyen.

Fűbetegségek

Jellemzően két csoportba sorolhatók a gyepbetegségek a gomba-, és a vírus-betegségek csoportjába. Kulcsfontosságú, hogy beavatkozás előtt helyesen ismerjük fel a probléma okozóját, mert az orvoslásuk különböző lehet.

Tudni kell azt is, hogy számos tünet (szimptóma) utalhat többféle gyepbetegségre, és több betegség is felléphet egyszerre, ilyenkor összetett tüneteket mutatva.

A leggyakrabban előforduló gyepbetegségek:

Gombakörök (Marasmius)

Rozsdabetegségek (Corticium sp.)

Egész évben fertőzhet, főleg magas páratartalom, vagy túlöntözés mellett.

Szimptóma: Kezdetben világosbarna, később sárgás elszíneződés látható. Párás időben a levelén kezdetben rózsaszín, majd egyöntetű piros elszíneződés tapasztalható.

Javaslat: A nyírási magasság csökkentése, gyepszellőztetés - és a gyepfilc vékonyítása, kiegyenlített tápanyag utánpótlás.

Rozsdabetegségek (Puccinia)

Nyáron fertőző, különböző rozsdafajok okozzák.

Szimptóma: Különböző színű, sárga-barna-fekete foltosodás képződik a levélen, amelyen spórák láthatók. A széllel, a fűnyírással, és a talpra ragadva terjed.

Javaslat: A köztesgazda Berberis (Borbolya- szúrós dísznövény fajok) eltávolítása, vagy lecserélése, a felület időszakos kiszárítása, a gyepfelület gyengítésének elkerülése, lomblevelek állandó összeszedése.

Rozsdabetegségek (Ophiobolus)

A talaj meszezése és az egyoldalú tápanyag utánpótlás segíti elő a kifejlődését.

Szimptóma: Kezdetben 5-10cm átmérőjű ovális körök alakulnak ki, melyek a szélükön, bronzos elszíneződést kaphatnak. A betegség előre haladásával a foltok kiterjednek, elhal középen a fű,idegen füvek és gyomok telepednek meg az elhalt részeken. A betegség gombakörök módjára terjed, évről évre nagyobb körök formájában.

Javaslat: Vasszulfát permetezéssel növelhetjük az ellenálló képességét, a tápanyag utánpótlás ésszerűsítése.

Hópenész (Microdochium Gerlachia nivalis)

Jellemzően a hóolvadás után terjed nagyobb területeken, de tavasztól őszig fertőz.

Szimptóma: A levélen fehéres-szürkés-pirosas bevonat tűnik fel, a fertőzés aktív zónájában, kicsi ovális körök melyek 30 cm körülire nőnek majd összeolvadnak.

Javaslat: Kálium és vas alapú trágyák alkalmazása, megelőző vegyszeres permetezés alkalmazása, talajfelület szárítás, a gyepfilc, a lomb, és a nyesedék eltávolítása.

Levélfoltosság (Helmintosporium/Drechslera)

Leginkább a hűvösebb hónapokban, azaz 15-20 C hőmérsékleten fertőz, magas páratartalom mellett.

Szimptóma: A levélen feketére színeződött szélű barnás foltok jelennek meg, melyek a fertőzés előrehaladtával nagyobbak lesznek, a foltok közepe teljesen elhal és sárgára színeződik. Jelentős fertőzés esetén a növény teljesen elhal, és hiányzó foltok keletkeznek a gyepen.

Javaslat: Használjunk magas kálium tartalmú trágyákat, és kerüljük a nitrogén tartalmat. A felületet szárítással, majd lyuggatással kezeljük, és gyepszellőztessünk.

Dollárfolt (Sclerotinia)

Meleg időjárásban és magas páratartalomban jelenhet meg a fertőzés, amit a fűnyíróval, vagy a talpunkkal gyorsan áthordozhatunk. Különösen veszélyeztettek a Poa és Festuca fajták.

Szimptóma: Kb. 2 cm nagyságú, apró, sárgás elszíneződés keletkezik, amely később kicsit nagyobbá válik. Közelről, a levél szélén fehéres foltok láthatók.

Javaslat: A talajfelszín szárazon tartása, légmozgás beindítása, megfelelően beállított öntözés, és a gyepfilc eltávolítása.

Dollárfolt ( Phytium)

Meleg időkben, nyáron fertőz. Több formában is megjelenhet a gyep korától függően.

Szimptóma: A fű csírázási fázisában a kikelt növény elhal, elszárad a levele, és a talajból könnyen kihúzható. Gyökerét sötétre elszíneződöttnek látjuk. Meglévő gyepeknél az eleinte különálló szürkés foltok összeolvadnak, és nagy fertőzött területekké alakulnak. Ebben a szakaszban a tünetek hasonlóak a szárazság idején tapasztalt jelenségekhez. Viszont az egyes növények alapos megnézésével látható a különbség. Könnyen kihúzható, gyökere sötétre színeződött, miközben a levél szürkés-sárgás árnyalatot kapott.

Javaslat: Reggel öntözzünk, hogy utána gyorsan felszáradjon a levél, egyúttal kerüljük a túlöntözést. Használjunk nagyobb adag káliumot. Ha sűrű a gyepállomány, akkor ritkítsuk gyepszellőztetéssel, csökkentsük a gyepfilcet.

Dollárfolt (Typhula)

Szimptóma: Igazi téli betegség, a fertőzés gyakran a hótakaró alatt terjed el, és csak hóolvadás után vehetők észre a nagyobb kiterjedésű szürke foltok, amelyeken belül a növény elszáradt. Fertőzött gyepekben tavasszal gombostűfejnyi narancssárga pontok figyelhetők meg. A fertőzött felületek többnyire nem halnak el, és a tavasszal a melegek beálltakor regenerálódnak.

Javaslat: Növeljük a kálium mennyiségét, és kerüljük a késő őszi nitrogéntrágyázást. Így ellenállóvá tesszük a gyepet. A fertőzés esetén pedig tavasszal gyepszellőztessünk, és a nyesedéket semmiképpen se hagyjuk rajta.

Mitől alakulhat ki a gombásodás?

A gyepfelületen jelentkező gombásodások kialakulását és elterjedését két fő körülmény, a talaj és a csapadék eltérése okozza!

A talaj, összetétele és minősége, valamint a szerkezete, és a tápanyag tartalma, pH értéke és esetleges fertőzöttsége is katalizátora lehet a különböző gomba fajok megjelenésének.

A csapadék, illetve jellemzően a nagy mennyiségű csapadék kifejezetten kedvez a gombás betegségek kialakulásának és tovább terjedésének.

Mit tehetünk, ha már kialakult a gombásodás?

 • Lehetőleg szakember bevonásával állapítsuk meg, hogy a fertőzést ténylegesen gomba okozta. A félrekezelés komoly problémákat okozhat!
 • Ki kell szárítani a fertőzött gyepfelületet. Mivel a gombás megbetegedések a vizes közeget kedvelik, ezért meg kell vonni a vizet. Nyári forróság esetén 1-3 nap a megvonási javaslat, míg hidegebb – esetleg csapadékosabb időben – ez 2 hét is lehet.
 • A gomba terjedését a gyepfelülettel találkozó eszközök, gépek, sőt még a cipőnk is terjesztheti. Használatukkor általános gombaölő szerrel szükséges, hogy lemossuk.
 • A gomba makacs ellenálló képessége miatt célszerű több, 2-5 kezelést is végrehajtani. Azután is folytatva, miután látszólag már célt ért a kezelés.
 • A meggyógyult felületen érdemes a megelőzésben írt lépéseket elvégezni.

Megelőzés

A korokozók alapvetően mindenhol jelen vannak, de a fertőzés bekövetkeztéhez szükséges a gyep ellenálló képességének a csökkenése, és kedvező környezeti feltételek kialakulása az elszaporodásához.

Ezért a gyepbetegségek kialakulásának a legfontosabb hátráltató tényezője a megelőzés!

A talaj szerkezet módosítása

Jellemző, hogy a problémás esetekben a talaj nagyon tömörödött vagy laza. A tömörödés esetén gyeplazítással, laza talaj esetén kötöttebb talaj bedolgozásával és hengerezéssel ajánlott a talajszerkezet javítása. A megsüllyedt részeken a feltöltés javasolt.

A talaj összetétel és minőség módosítása

Az eredeti altalaj megvizsgálása után felülszórásossal lehet az összetételen javítani.

A tápanyag tartalompótlás és pH érték kiegyensúlyozás

Számos lehetőség létezik mindkét probléma megoldására, műtrágyázás, meszezés, stb…

Az öntözés optimalizálása

A legtöbb gombásodás kialakulásánál helytelen öntözési beállításokkal találkozunk! Fontos az öntözés rendszeressége, mennyisége és területi adottságok figyelembe vétele. Meleg nyarak alkalmával kerüljük az éjszakai öntözést!

A fűmagasság beállítása

A túl hosszúra engedett fű befülledéshez vezethet, ez ideális a gyepfilc kialakulásához, és a gombásodás megjelenéséhez.

Kártevő állatok

Rovarok

Megeshet, hogy a gyepfelület elváltozásának tüneteit nem kórokozó, hanem állati eredetű kártevő okozza. A füveket a gyökérfelülettől kezdve a levelükig fogyasztják különböző rovarok. Sajnos ez nem is a teljes probléma, mivel ezek a rovarok eleséget és élőhelyet biztosítva oda vonzzák a vakondot.

A leggyakoribb rovar kártevők a cserebogárpajor, a lótücsök, a szöcskék, fonalférgek, és a hangyák.

Amennyiben a bogarak, lárvák, fonalférgek felszaporodnak, elsősorban a növény gyökereinek felzabálásával a föld feletti részek pusztulását okozzák. A károk akár nagyobb felületeken is a gyep pusztulásában figyelhetők meg.

Szimptóma: Táplálkozásuk során a földben és a föld fölött lévő növényi részek elpusztításával, valamint járatok és halmok képzésével okoznak károkat. A gyep levelénél fogva felemelhető, gyökere hiányzik. További másodlagos kártételre számíthatunk a földben élő bogarak, lárvák, fonalférgek erős felszaporodásakor a vakondok illetve a madarak részéről, akik táplálékuk után kutatva okoznak további feltúrás jellegű károkat.

Javaslat: Ebben az estben védekezni már késő, erős támadást viszont csak szakember tud végezni, mivel olyan vegyszerek alkalmazására van szükség, amely szelektíven specializált. Bízza szakemberre!

Lásd: Kertépítési tanácsok

! Tanács

A hangyakolóniák alapvetően jótékony hatással vannak környezeti egyensúly fennmaradására. Feladatuk felszámolni a rovarkártevők tetemeit, és gyakran az élő egyedeit is. Normális mennyiségben a jelenlétük kifejezetten előnyös.

Csak akkor számoljuk fel a hangyákat, ha a gyepünkben tesznek károkat a földkupac szerű váraikkal, vagy ha a jelenlétük elviselhetetlenné válik a mennyiségük, vagy az estleges támadásaik miatt!

Megelőzés

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. A kertépítés és a füvesítés folyamán ezért is fontos, hogy a termőföld fertőtlenítve legyen.

Vakond

A vakond hazánkban védett állat!

Ez a kis állat olyan helyeket kedvel, ahol természetes tápláléka a giliszta, a pajor, a lótücsök és egyéb rovarok nagy számban előfordulnak. Téli álmot nem alszik, egész évben aktív, és munkálkodik is. Hatalmas étvágyát rengeteg munkával csillapítja, tönkretéve a kert füves területeit és a kertépítés örömét.

Szimptóma: Jól ismert vakondtúrások.

Javaslat: Új fű telepítésekor, a talajfertőtlenítéssel védekezhetünk ellene (Amalgerol Prémium), mivel ez elpusztítja a számára fontos táplálékokat. A kertépítés, vagy a füvesítés alatt javasolt a fertőtlenített kertépítési föld használata.

A legpraktikusabb dolog a vakondháló! Ára nem túl magas és új fű telepítésekor egyszerű a lerakása. Sok alkalommal használtuk a kertekben és idáig mindig bevált!

Sok jót hallottam a jó minőségű ultrahangos vakondriasztókról is. Ezek vibrációt keltő készülékek, amit a vakond nem szeret.

A vakond természetes ellensége a nyest. Létezik nyestspray, amibe a nyest vizeletét teszik bele. Ezzel a nyestspray-vel kell befújni a vakond járatait a kert területén, és vélhetőleg eliszkol.

Megelőzés

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. A füvesítés folyamán ezért fontos a vakondháló használata!

Gyomok elleni védekezés

Rendszertanilag különböző besorolású gyomokat ismerünk. Léteznek egyéves egyszikű, széles levelű kétszikű, és vannak évelő kétszikű gyomok. Amikor ezek a gyomok megjelennek a füvesített területeken a gyepben, akkor rendszerint nem örülünk.

A védekezésnek ellenük alapvetően két módját szoktuk alkalmazni, a mechanikai és a vegyszeres védekezést.

Mechanikai védekezés

 • A mechanikai védekezés egyik formája, amikor a gyomnövényeket a gyökerével együtt távolítjuk el a gyepből. Erre különböző eszközök állnak rendelkezésre, de ide soroljuk a kézzel való kiszedést is.
 • Továbbá még ide tartozik a forró vízzel való leöntés.
 • A mechanikai védekezés másik formája, amikor rendszeresen nyírjuk a füvesített területet, a gyepet. Ez nem csak szebbé teszi, de megelőzi a muharfélék elszaporodását, mivel a rendszeresen ápolt gyepnek gyomelfojtó tulajdonsága van.

Vegyszeres védekezés

 • Közvetett vegyszeres védekezésnek tekinthetjük azt, amikor a megfelelő nitrogén ellátással történik a kiszorítás.
 • Az engedélyezett szelektív gyomirtó szerek használatával forduljunk növényvédő szakemberhez, mivel az alkalmazásuk feltételeit állami törvényerejű rendeletek szabályozzák.

Lásd: A gyep gondozása
Lásd: Kertfenntartás

A fűgyomirtás menete

A gyepes területen megjelenő kétszikű gyomokat vegyszeres gyep gyomirtó permetezésessel távolíthatjuk el, illetve ritkíthatjuk meg. Ez egy nagyon hatékony megoldás, de arra figyelnünk kell, hogy a permetezést soha ne gyepszellőztetés vagy fűnyírás után közvetlenül végezzük, mivel ilyenkor nagyon érzékeny a fű, és veszít az ellenálló képességéből.

A permetezést a nyírás utáni 5.-6. napra időzítsük, mindenképp csapadékmentes és minél naposabb, lehetőleg szélmentes időszakra. Az automata öntözőrendszer működését is függesszük fel.

A gyep gyomirtó szer a frissen kelt fűmagvetésben, vagy a zsenge növényekben is kárt tehet. Ezért a legjobb, ha tavasszal gyepszellőztetünk, és végzünk felülvetést, és majd csak nyár elején, amikor már megerősödött az idei megújító fűállomány, akkor kerítünk sort a vegyszeres gyep gyomirtásra.

A vegyszeres gyep gyomirtás annál eredményesebb lesz, minél nagyobb levélfelületét éri a szer a gyomoknak. A leggyakrabban a fehérhere , és a gyermekláncfű a gyomnövényünk, ami egyébként a nitrogén hiányát is mutatja.

A vegyszeres kezelés után legalább 5-6 napot várjunk a következő fűnyírásig, hogy a szer hatni tudjon. Meleg, száraz időben gyorsabban hat a szer, ezért a kezelés után pár napig még ne kapcsoljuk be az öntözést.

Amikor a gyomok sárgulni kezdenek, vagy elsárgultak, még ne nyírjuk le a füvet. Majd csak akkor, amikor már a szer elérte a gyökereiket is, és azok is pusztulni kezdtek. Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha néhány már sárgult gyomot kihúzunk a talajból. Ha a gyökérzete még ép, és fűvágással leszedjük a tetejüket, akkor gyökérről könnyen újrahajthatnak, mert a hatóanyag még nem ért le a levelekből és a száron keresztül a gyökerekig.

Legyünk türelmesek. Nagyban fokozza munkánk hatékonyságát!

Gyepszőnyegezés utáni problémák

Minőségi anyagok felhasználásával, szakszerű munkavégzés mellett szinte kizárt, hogy ezekkel a problémákkal találkozzon!

Amennyiben a következőkben leírtak szerint történik a gyepszőnyegterítés, nem kell aggódni, hogy problémák merülnek fel:

 • Megfelelő minőségű és szerkezetű talaj
 • A talaj szakszerű előkészítése
 • Vakondháló szakszerű telepítése
 • Minőségi gyepszőnyeg
 • Helyesen beállított öntözőrendszer
 • Jól tájékoztatott kerttulajdonos

A következő problémák elsősorban nagy melegben történt gyepszőnyeg telepítéskor fordulhatnak elő, illetve jelenhetnek meg közvetlenül.

A gyepszőnyeg kezdeti zöld színe nem egyöntetű, sárgásbarnás foltszerű elszíneződések láthatók. Ha a telepítés szakszerűen történt, akkor a gyökérrendszer regenerálódásával, szakszerű gondos ápolás mellett ezek a problémák hamarosan megszűnnek.

Sárgásbarnás foltszerű elszíneződések okai:

 • Egyenetlen, vagy nem kellő mennyiségű öntözés miatt a foltoknál kiszáradt a gyep.
 • Az altalaj egyenetlen, ezért hiányos a legyökeresedés.
 • A víz nem hatol be a talajba (elfolyik), összetömörödések vannak a talajban.
 • A talajban foltszerűen terméketlen (betontörmelék, mész, olaj) részek vannak.

Javaslat:

Állapítsa meg a problémát úgy, hogy megvizsgálja a foltokat.

 • Változtasson az öntözés mennyiségén, vagy a szórófejek beállításán.
 • Pótolja ki a talaj egyenetlenségeit aláhordással, vagy hengerezéssel.
 • Lazítsa fel az altalajt.
 • Távolítsa el a terméketlen elemeket, vagy fertőzött talajt.

Gyakori, hogy a kijavított területeken a gyepszőnyeg nagyon hamar regenerálódik, azonban a fertőzött talaj esetében mindenképp pótolja a gyepszőnyeget is a kiégett helyett.

A gyep fokozatosan ritkul, mohásodik, gyomosodik:

 • Túl kevés fényt kap a gyep (északi oldalon van, vagy takarásban).
 • Tápanyaghiány lépett fel.
 • Rendszertelenül van nyírva.

Javaslat:

 • Gondoskodjunk a fényről.
 • Gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról.
 • Tegyük rendszeressé a fűnyírási, illetve gondozási szokásainkat.

A gyep fokozatosan elfilcesedik:

 • A nyírás következtében nyesedék kerül a gyepre.
 • Túl magasra van hagyva a fű.
 • A talaj biológiai aktivitása alacsony.

Javaslat:

 • A nyesedéke eltávolítása, a rákerülés megelőzése.
 • Sűrűbb nyírás, vagy a nyírási magasság beállítása.
 • Gyepszellőztetés.

! Tanács

A fű locsolásának az ideális időpontja a késő esti, illetve a kora reggeli órák. Amikor az éjszakai hőmérséklet 20°C fölé emelkedik, akkor viszont az esti órákban már ne öntözzünk! Ezzel megelőzzük a gombásodás kialakulását.

Nem biztos, hogy tönkrement

Lehet, hogy Ön már feladta a szép, egészséges, smaragdzöld gyepbe fektetett hitét?

Lehet, hogy a gondtalan élvezete helyett, csak a bosszúság maradt?

Tönkrement?

Nem biztos, hogy tönkrement!

Fűfelújítás

Elég sokan gondolják úgy, hogy számukra az egyetlen megoldás az áhított szépségű gyep eléréséhez, ha azt újra füvesítik. Bár 3-4 éve - amikor telepítették - még csodás volt, de mára már annyira leromlott az állapota, hogy nem lehet más út, csak a borzalmas újratelepítés.

Lehet, hogy ez valóban így van, de meglehet, hogy van más megoldás is.

Sajnos tény, hogy nem minden esetben alkalmazható a fűfelújítás. De ha az eredeti gyepalkotók legalább 50%-a még él, és kiküszöbölhetők az egyéb veszélyeztető tényezők is, akkor érdemes megpróbálni.

A fűfelújítás nem okoz a kertben nagy felfordulást, töredéke költségből megúszható, mint az újrafüvesítés, amiben biztosak vagyunk, hogy Ön is szívesen kihagyna!

! Tanács:

Több alkalommal is előfordult már, hogy a probléma megoldásához csak egy automata öntözőrendszer beépítésére volt szükség. A fű újratelepítési összegéből sikerült a füvet is gyönyörűen megújítani, és egy öntözőrendszert is beépíteni.

Lásd: Füvesítés - FŰFELÚJÍTÁS

Gondolja meg, mielőtt döntést hoz!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Menthető-e a gyep?
 • Pontosan mi kell hozzá.
 • Pontosan mennyibe kerül.

AJÁNLATKÉRÉS További információ az Akció menüben.

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…


„Szomszédjaink rendeltek öntözőrendszert az Esőmestertől ekkor bátorodtunk fel mi is a feleségemmel. Féltünk, hogy a már meglévő gyep megsérül, vagy tönkremegy, de a nagyon gondos előkészületeknek köszönhetően könnyen regenerálódott a fű az ásás, illetve a telepítés után. Nagyon kényelmes nyarunk volt, nem volt gondunk az öntözéssel és nyaralni is el tudtunk menni, nem kellett a szomszédoktól szívességet kérnünk.”

G. József, Szolnok