Gyepszőnyeg terítése nyáron?

Igen! Akár a legnagyobb kánikulában is, de csak a legnagyobb körültekintéssel és ismerve minden műveletet, amit ilyenkor kötelező elvégezni. A hangsúly mindig az öntözésen és a gyorsaságon van. Minden nyáron a legnagyobb forróságban is telepítek gyepszőnyeget, mert a kertépítés megköveteli, hogy a munkák haladjanak.

Nem lehet parlagon hagyott talajjal várni, hogy elérkezzen az ideális idő. Persze ez az esős időkben elkerülhetetlenné válik, ugyanakkor a kánikulában nem. Egyetlen, de mindenképpen szükséges előfeltétele ennek a jól működő automata öntözőrendszer a kertben. Másképpen tényleg nem lehet! Megfelelően szállítani, leteríteni a gyepszőnyeget úgy, hogy ne égjen szét a gyökere, beiszapolni, stb. lehet, de megmaradni csak akkor fog, ha precíziós öntözést kap. Folyamatos és egyenletes öntözésre van szüksége ahhoz, hogy sérülés nélkül átvészelje az ilyen időszakot és egyenletesen tudjon legyökeresedni.

Ez szintén nagyon fontos az esztétikai értékének megőrzésében! Úgy vélem száz négyzetméter felett minden próbálkozás más öntözési módszerrel (kézi, bólogató) teljes kudarccá válhat, ami bizony jóval nagyobb kárt eredményezhet, mint amennyibe manapság egy automata öntözőrendszer kerül. Szóval töredéke, mint a gyepszőnyegé. Ennek ellenére – noha egyre ritkábban – mégis harcokat kell vívni minden évben a kerttulajdonosokkal, hogy megértessük velük ezt. Sokat nyom a latba, hogy másképpen munkát nem vállalunk, mivel a garancia így egyértelműen nem vállalható, garancia nélkül pedig nem dolgozunk. Akkor sem fogadok, ha biztosan tudom, hogy én nyerek! Egyszerűen mert nem fer. Ha azonban minden feltétel adott, akkor semmi akadálya, hogy a legnagyobb kánikula ellenére is garanciával csodálatos gyepszőnyeget varázsoljunk a kertbe úgy, hogy az biztosan az is marad! Még egyszer sem kellett gyepszőnyeget cseréljünk olyan helyen, ahol adott volt minden feltétel. Különösképpen a meleg miatt!