Öntözőrendszerekkel locsolt kertek

Hazánk polgári kertkultúrájában és az ezt megvalósítani képes kertépítés iparágában az elmúlt évek megtorpanása után már jól érzékelhető javulás állt be. Egyre-másra épülnek a szép kertek, amikben egyelőre még nem kiemelkedő a stílus és a hagyomány, azonban nem lebecsülendő a rendezett környezet, amit ápolni kíván a gazdája.

Talán a későbbiekben majd ismét reneszánszát éli majd a kertépítés magasiskolája, amikor is szebbnél szebb stílusú kertek lesznek a mérvadók és az uralkodók a megrendelésekben. Addig is én nem vagyok szomorú azzal kapcsolatban sem, ami most van. Egyszerű, de rendezett és igényes kertek építése, amiket ma már jellemzően öntözőrendszerek locsolnak! A nem a stílusra kihegyezett kertek, hanem inkább a praktikumot szem előtt tartók kihagyhatatlan berendezésévé vált öntözőrendszerek jelentek meg a kertekben. Mondhatni polgáriasodott a berendezés! Ezt egyébként korunk felgyorsult tempója is okozta, mivel a kert ápolása és locsolása időigényes feladat, amire manapság csak kevesen tudnak időt szánni az értékes szabadidejükből. És ez egy kulcsszó is, mivel ezeket a kerteket is stílusában szabadidő kerteknek nevezhetnénk, ami a huszonegyedik század kertépítészeti stílusa lett.

Kevés elmélet, sok praktikum, ahol az esztétika nem a művésziességben jelenik meg, hanem az anyagfelhasználásba szublimálódik. Itt bizony nagyon nagy szerephez jut egy hatékony berendezés, bizony hatalmas szükségesség lép fel az öntözőrendszerek beépítésére. Jó hír ez azoknak, akik öntözőrendszerek forgalmazásával és telepítésével foglalkoznak. Tovább fokozza a keresletet az is, hogy az utóbbi évek időjárása felgyorsult tempóban hozta a meleget, majd a perzselő forróságot, és bizony október végéig el sem engedte, miközben igen szerényen adta a csapadékot. Természetes igényünknél fogva, ha meg akartuk védeni az értékeinket és nem akartunk egy sivatagot nézni a kertünk ablakából a gyönyörű kertünk helyett, akkor az egyetlen jó döntés az lehetett, ha az öntözőrendszerek széles palettájáról rendeltünk magunk is egyet a kertünkbe! Hozzáteszem, hogy nem csak erre a problémánkra orvosolandó módon, hiszen az öntözőrendszerek azon kívül, hogy páratlanul szép kertet hoznak létre még sok minden más előnnyel is rendelkeznek! Éppen ezért hatékony berendezések!