Tévhitek a hibrid öntözőrendszerről!

Mindenekelőtt szeretném tisztázni, hogy mi is a hibrid öntözőrendszer!

A hibrid öntözőrendszer egy olyan berendezés, amely a fő alkatrészeit tekintve legalább két, vagy több öntözéstechnikai márka egyidejű felhasználásával készült el. Példának okáért a szórófejeket a Hunter cég, míg a vezérlőegységet a Toro cég készítette.

Erről az egyvelegről különböző vélemények vannak a telepítői piacon. Az én megfigyelésem az, hogy azok, akik azt állítják, hogy ez rosszabb megoldás, mint az egyetlen márkából készített öntözőrendszer, jellemzően csak a márkahűség szempontjából mondják ezt. Nem más a céljuk ezzel, mit hogy elrémisszék a megrendelőket ettől a megoldástól. Ezt arra alapozva állítom, hogy csak is olyan magyarázattal állnak elő, amiket egy a szakmában kicsit is jártas öntözőrendszer telepítő is azonnal visszautasít. Ezek a magyarázatok csak a végfelhasználó laikusokat tévesztik meg és elsősorban az érzelmeiket célozzák meg, mert gyakorlati vagy műszaki értéke nincs a mondani valójuknak. Természetesen megértem azokat, akik hűségesek egy választott márkához, de nem értem meg azokat, akik a többi lehúzásával és nem a saját érvelésével brillíroznak!

Igen is vannak még a professzionális öntözőrendszer gyártók között is különbségek a termékeik összehasonlításában. Van, amelyiknek köztudottan a vezérlőegysége kiváló és van, akinek a rotoros szórófejei. Mivel ezek teljes mértékben kompatibilisek egymással és mivel a szaküzletek kínálatában is jellemzően egyszerre jelen vannak, ezért nincs mitől tartani, ha egy kolléga ilyen rendszert kínál fel. Ez egészen odáig is elmehet, hogy szakmai okok miatt választ egy másik öntözéstechnikai gyártótól alkatrészt, mivel az jóval specifikusabb módon fog megfelelni a kívánt körülményeknek! Ebben az esetben pedig máris egy hibrid öntözőrendszerről beszélünk.