Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester
Öntözőrendszer, Kertépítés, Füvesítés, Öntöző az Esőmestertől - Esőmester

Kertépítés

A KERTÉPÍTÉS BEMUTATÁSA
Szeretem a kertem
A kertépítés
A kertépítés kertstílusai

A KERTÉPÍTÉS ELMÉLETE
Minőségi elvárások a kertépítésben
A kerttervezés, és kertépítés kérdései
A kertépítés gyakori hibái

A KERTÉPÍTÉS GYAKORLATA
A kertépítés vízellátási megoldásai
A kertépítés helyes munkafolyamata
A kertépítés biztos buktatói

A KIVÁLASZTÁSTÓL AZ ÁTADÁSIG
A kertépítés és az ár-érték arány
Milyen egy korrekt kertépítési árajánlat?
Mire figyeljünk a kertépítés átvételekor?

 

Szeretem a kertem

Kertépítés képek Kertépítés Kertépítés akció

Az emberek folyamatosan keresik a módját, hogy növeljék lakókörnyezetük színvonalát, és egyre inkább tekintik értéknek a kertjükben töltött szabadidejüket. A kert életterünk meghosszabbítása, ahol szabadidőnk egy részét eltöltjük, ahol kikapcsolódhatunk, gyerekeink játszhatnak, madarak lakhatnak és az ablakon kinézve együtt éli velünk életét. A kert életünk fontos része tehát, amely meghatározó eleme mindennapjainknak, és lehetővé teszi, hogy a természet, s az évszakok adta örömöket karnyújtásnyira élvezhessük.

Azonban ezt a kertet életre kell tudni kelteni a kertépítés eszközeivel. Oldalunk a kertépítés témájáról kíván részletekbe menő tájékoztatást nyújtani Önnek.

 

A kertépítés

 

Kertépítés kedvező áron

A kertépítés első lépése, hogy olyan kertépítőt találjon, aki minőségi alapanyagok és gondosan válogatott növények felhasználásával dolgozik. A megállapodott határidő és az ár pontos betartása mellett garanciát vállal, és ezt referenciákkal támasztja alá.

A kertépítés a megrendelőről szól. Ha Ön a megrendelő, akkor Önről!

A kertépítő munkája az, hogy az Ön elképzeléseit és álmait valósítsa meg úgy, hogy az a megfelelő szakmai alapokon álljon. Ezért fontos a gondosan átbeszélt kertterv. Hiszen eszébe sem jutott volna házát megépíteni pontos építészeti terv nélkül. Így a kialakult kertterv az, ami az Ön kertjéről való elképzeléseinek gyakorlati lépéseit mutatja a kertépítés munkálatai alatt.

De ne szaladjunk ennyire előre, a következőkben lássuk, hogy milyen hagyományos kerttípusok vannak, amelyekből gyakran merítenek ötleteket a hazai kertépítések során.

 

A kertépítés kerttípusai

Számtalan kerttípust is merünk, szeretünk, és használunk a kertépítés során. Nem is gondoljuk, hogy a már százszor alkalmazott, és jól bevált módszerünk valójában egy vagy több kerttípus része. Az igények újraéledésével számtalan kerttípus jelent meg újra a kertépítés munkáiban, és éledtek újjá nagy örömünkre.

A következőkben néhány olyan ismert kerttípust szeretnénk bemutatni a teljesség igénye nélkül, amelyek fellelhetőek a hazai kertépítés palettáján. Ezekből jól láthatóvá válik az egyébként nem titkolt célunk, hogy egyre több embert kedveltessünk meg a természet harmóniájának élvezetére a kertépítés eszközével.

 

Kertépítés a falusi kertek a stílusában

Kertépítés

Sokan gondolják tévesen, hogy a falusi kertek nem kötődnek a kertépítés bármely stílusához, és a kialakulásukat a célszerűség, nem pedig az esztétika vezérelte. Ez olyannyira nincs így, hogy a falusi kertépítés önálló stílust képez, aminek felismerhető, és sajátos jegyei mutatkoznak meg a hagyományaiban. E kertépítés jellemzője a nyugodt életforma, és az otthonos légkör. A falusias kertépítés stílusjellemzői a rusztikusság.

A hagyományos falusi épületek elrendezése miatt nem túl nagy kertek kialakításáról kel gondoskodni, ezért nem sok, de nagyon karakteres növénnyel, illetve folklór elemmel lehet kifejezni a falusi kertépítés jellemzőit. Egy-egy régi szerszámmal, vagy divatosan szekérrel is kiválóan fokozható ez a hangulat, de törekedjünk arra, hogy ne váljon túlzóvá, mivel ez a kertstílus inkább a természetes környezethez közeli jegyekkel operál.

Az általában idillikus hangulatú környezetben egy fehérre meszelt ház, a hozzátartozó egyszerű fakerítéssel kívánja a rózsák piros, vagy a levendulák kék színét és pompás illatukat. Használjuk bátran, de ne túl nagy mennyiségben. A fehérre meszelt falakon visszatükröződő napfény és a falak tövébe ültetett színes virágok kontrasztjai ámulatba ejtően szép lehetőségeket kínál, amik minden sallangtól mentesek. Gyakran találkozhatunk a középre ültetett rózsaággyal, illetve a kert további részein fontos szerepet betöltő évelőágyakkal. A kertépítés alkalmával ültessen az ágyásokba szarkalábat, lángvirágot, kerti violát.

A falusi kertépítés egyik fontos jellemzője – amely más stílusokban is erőteljes, mint a mediterrán kertépítés stílusában is-, a központi árnyékot adó fa. Megfigyelhetjük, hogy erre a célra használatos növények az alma, a dió, vagy más termő nagyobb lombkoronájú fa. A hagyományokhoz hű falusi kertstílus elengedhetetlen eleme, hogy árnyékával nyugodt pillanatokat okozzon a családnak, vagy az érkező vendégeknek.

Nagyon szép megoldásokat kínálnak az egyszerű bokrok és cserjék, mint az orgona, vagy a bodza. A falusias kertépítés, és a parasztkert megkívánja a virágzó bokrokat

 

Kertépítés a mediterrán kertek stílusában

Mediterrán kertépítés

A mediterrán kertépítés stílusát, a mediterrán tájak természetes lomblevelű örökzöldjei, a virágos és illatos félcserjék jelenléte határozza meg, amelyekben a fa és kerámiatartók is nagy szerepet kapnak. Az egyre melegebb átlaghőmérséklet, és az aszályos trend megjelenése mellett sincs mediterrán éghajlat hazánkban, így a mediterrán kertépítés is csak stílusjegyeiben van jelen, mivel a meghatározó növényei nem élnek meg hazánk klímáján. A növények ápolásának odafigyelésével, és a helyes kertépítési szabályok betartásával fenntartható a szép és egzotikus mediterrán kertünk.

A kertépítés legfontosabb tényezőjeként ebben az esetben a növényválasztásnak kell lenni. Fontos megérteni továbbá, hogy a mediterrán kertépítés harmóniákban gazdag stílus, így a burkolatoknak, kaspóknak, dézsáknak, valamint a más házépítési kiegészítőknek is ízlésesen harmonizálnia kell egymással. A természetes anyagok felhasználása tovább emeli a kert összképének a megvalósítását, felidézve akár Toscana szépséges mediterrán stílusát.

E kertépítés két legfontosabb kiegészítője a kő, és a fa. Természetesnek hatnak a pergolák és lugasok, ahova árnyékot adó futórózsákkal, vagy lila- és fehérakácokkal lehet árnyékos pihenőt létrehozni.

A mediterrán stílusú kertet mindenképpen napos, meleg, és lehetőleg déli fekvésű telekre építsük, hogy elősegítsük a hely kiválasztásával is a kertépítés sikerét. Tovább tudjuk a sikerét növelni, ha megfelelő növényeket ültetünk. Bátran ültessünk puszpángokat, babérmeggyet, gránátalmát, cipruskát, örökzöld jázmint, vagy akár pálmaliliomot. A jellegzetes fákra is szükségünk lesz a mediterrán hatás eléréséhez, így a kertépítés alkalmával törekedjünk az ernyős formájú fák ültetésére. Ilyenek lehetnek a selyemakác, füge, és a júdásfa. A leanderek dézsás használatát mindenképpen ajánlom, mert káprázatosan szép, és színekben gazdag virágzatukkal jól tükrözik a mediterrán kert hangulatát. Az illatok is szerves részét képzik az ilyen kert hangulatának. Ezért a fűszernövények beültetése a pompázatos illatuk miatt, nem hiányozhat a kertépítés munkáiból. Ültessünk a kertépítés során sok bazsalikomot, levendulát, mentát, rozmaringot, és zsályát is.

 

Kertépítés a függő kertekkel

Függőkert

A függőkertek inkább, mint a kertépítés kiváló ötletei jelennek meg némely kerti stílusban, és nem önálló stílusként vannak jelen. Sajátos hangulati elemként nagyszerűen lehet vele díszíteni a lakókörnyezetünket, s mivel az épületek homlokzatán is alkalmazhatók, ezért a kertépítés az utcára is kivihető, díszítve ezzel a tágabb környezetünket, és örömet okozva az utca járókelőinek is.

A függő kert növényeinek mindig lecsüngő szárú, levelének színeiben, vagy virágainak színével és számában gazdag növényeket válasszunk, amelyek vidám hangulatot árasztanak. Nyugodtan használjunk a kertépítés alkalmával sokféle színt és formát. A változatosság, a színek kavalkádja adja az egyik jellemző stílusát a kertépítés eme pazar és kihívó díszítési elemének.

Figyeljünk arra, hogy a kaspók telepítésekor olyan helyre helyezzük őket, ahol könnyen elérhetőek, mivel az öntözés itt igen gyakori, és a földcsere is viszonylag sűrű feladat. A függő kertépítés gyakori növényei a fuxia, a verbéna, a petúnia, a lobélia, vagy a geránium.

 

Design kert, vagy minimál stílusú kertépítés

Design kert

Egyre elterjedtebb napjainkban, és divatos kerttípus a design kert, vagy más néven a minimál stílusú kert. Ez a kertépítés az építészeti stílusban megjelent belső terek letisztult geometrikus formáinak, és a tágas térhatásnak a kertre való kiterjesztéseként jött létre a 21. században.

A design kert mindig szervesen illeszkedik a hozzá tartozó minimál stílusú ház formáihoz és vonalvezetéséhez, és a kertépítés munkáit ennek a hangulatnak a szigorú követése határozza meg. A kertépítés folyamatát a részletekre kiterjedő odafigyelés mellett az egyszerűség jellemzi, ami erősen meglátszik az anyagok és a növények kiválasztásában, valamint a beépítésében.

A minimál kertépítés újítóereje a szokatlanságban rejlik, és ezt a fényekkel kísérletezés is fokozza.

A merevnek tekinthető minimál kertépítés kis fajtaszámú zöld lombú fákat, buxusokat gömbformára vágva, és díszfüveket alkalmaz, makulátlan gyepszőnyeget és hófehér görgeteg kavicsokat láthatunk a modern letisztultság eleven jegyében. Az anyaghasználatában a fém és az üveghasználat is modern újításként jelenik meg. A kert eleganciája a kertépítés kifinomult részleteiben rejlik, amit a vízfelületek, és a szobrok tesznek érzékelhetővé.

 

Átriumkertek a kertépítésben

Átrium kert

Az átriumkertek a római rezidenciák belső udvaraiban, az átriumban jelentek meg. Ez egy belső udvar és a belső kert kapcsolata, ahol a tudatos, és mára már stílussá vált kertépítés felfedezhető. Ez a kertépítés, mint stílus ismét felfedezhető a sorházaknál, irodaházaknál, és hoteleknél. Előszeretettel kapcsolják össze a lakóterekkel, mint egy folytatásaként az épületnek. Ezért az átrium kertépítés nagyon gondos tervezést és kifinomult ízlést igényel.

Az átriumkertek sokszínűségükből adódóan nagyon változatosak. Ha üveggel lefedett tetőtérről van szó, akkor a dézsás, és függőkosaras megoldások, valamint az emelt ágyásos és szökőkutas megoldások képzik a kertépítés alapjait.

A kertépítés e módszerénél figyelmet a vízelvezetésre, és a talajcsere időközönkénti munkáira kell fordítanunk. Ezért célszerű lassan növekvő növényfajtákkal dolgozni, amelyek nem érzékenyek az időszakos átültetésre.

Sajnos ezek az átriumkertek, vagy csak a részeik nem mindig kapnak elegendő természetes fényt. Ez nehezíti, de nem gátolja, hogy a kertépítés itt is stílusosan célt érjen, viszont csak árnyékkedvelő fajták jöhetnek szóba. Előszeretettel használhatók az árnyékos kertépítés más stílusaiban ismert fajták, mint az árnyékliliom, a borostyán, vagy a palástfű. Ha az átriumkert bővelkedik a fényben, akkor korlátlanok a lehetőségek, mivel bővelkedünk azokban a fajtákban, amelyek kedvelik ezt. Ezek az átriumok gyakran felmelegednek, így a gyakoribb öntözés elengedhetetlen.

 

Szabadidőkert

Szabadidőkert

Manapság egyre népszerűbb az olyan kertépítés, amikor a főbb szempontok nem valamely ismert stílusirányzat követése vagy a hangulatának a megteremtése az elemekkel, hanem a könnyen fenntarthatóság, ami a legkevesebb időt veszi el a kert tulajdonosától. Ezen kívül még fontos szemponttá vált a használhatósága szemben az esztétikumával. Így jött létre a szabadidőkert.

Ezekben, a már igen gyakorinak mondható kertekben ezért a kerti elemeknek és a növényzetnek egyaránt a szabadidős tevékenységeket kell tudni kiszolgálni, valamint elviselni. Ezért a kertépítés során a legnagyobb felületeket a gyepesített, sík területek alkotják. Szinte minden esetben ezt gyepszőnyegezéssel hozzuk létre, mivel az igénybevétel megkívánja a már kész, másféléves gyepet.

Általában a gyérebb növényzet szigorúan a szélekbe rendezetten jelenik meg, gyakran sövényszerű elrendezésben, ami mint egy „játszó szoba” falat képez és határolja be az adott területet. A növényzet csak ritkán változatos, inkább az örökzöldek és a virágzó bokrok alkotják.

Ezekben a kertekben gyakoriak a játszóeszközök, mint például a hinta, mászóka, medence. A kerttervezés és a kertépítés alkalmával szinte soha sem maradhat el a grillező hely, ami szintén a kikapcsolódás és családi, baráti összejövetelek színtere.

Ez a kerti stílus a modernkori kertépítés vívmánya, amiben az egyre értékesebb időnk maga alá gyűrte az esztétikai igényünket. Lásd: LEHET OLCSÓ a kertépítés

 

Minőségi elvárások a kertépítésben

Minőségi kertépítés

Kisebb-nagyobb mértékben minden minőségi termékkel kapcsolatban azt a bizonygatást olvashatja, hogy miért elengedhetetlenül fontos, hogy minőséget vásároljon, és milyen veszélyeknek van kitéve, ha nem azt választja. Ezt a válságban profitjukat vesztő és árharcba bocsátkozott minőségi termékekkel kereskedő emberek találták ki, és nem is kétlem, hogy igazuk van.

Annál is inkább, mert a kertépítésben ez még sokszorozottabban igaz!

Miért?

Azért, mert a kert egy élő kultúra, és mert minden építő eleme szoros összefüggésben áll egymással, amely láncreakcióként dőlhet össze a kertépítés után, akár csak egyetlen minőségének, funkciójának nem megfelelő részétől. De nézzünk erre néhány konkrét kertépítési hibát, amit nem elméleti alapon vettem, hanem ténylegesen és utánajárható módon megtörtént események alapján!

 • 400 m2 gyepszőnyegezés automata öntözőrendszer nélkül!

Az általam ismert legszebb gyepszőnyeget vásárolták meg, vakondhálóval, minőségi termőföld betöltéssel, kiválóan elvégzett munkával, KÁNIKULÁBAN!!! Napi 8 óra bólogató öntözés és 4 nap leforgása után aranysárga tarlóvá vált közel egymillió forintnyi kertépítési munka.

 • Gombás, tápanyagszegény „termőföldet” használtak, 200 m2 gyepszőnyegezéshez!

A gyepszőnyeg nem eredt meg a kertépítést követő 2 hónap alatt sem. Amikor felszedtük a szinte teljes felületén elgombásodott gyepet, akkor alatta bűzlő, férgekkel teli talajt találtunk. Nem csak a gyepet, de a talajt is kompletten kellett cserélni.

 • Gombák termeléséből visszamaradt földet használtak a gyepszőnyeg alá!

Az ilyenkor szokásos intenzív öntözés következtében az összes létező spóra - amiből nyílván csak milliárdok maradtak élve - kikelt, és kaszálni lehetett a kalaposokat. Az ezt követő permetezés és intenzív szárítás következtében másodosztályú minőségűvé vált a drága gyepszőnyeg, amit év végére sikerült rendbe hozni.

Így tud akár csak egy rosszul megválasztott eleme a kertépítésnek rémálommá változtatni az egészet. Egy pórul járt kerttulajdonos sem mondta azt nekem, hogy ugyan a gyepszőnyegem elrohadt, de nézze milyen szép lett a sziklakert! Az egész kertépítés élményét tönkreteheti egy ilyen hiba!

 

 

A kerttervezés, és kertépítés kérdései

 

Madárbarát kertépítés és kerttervezés Kertépítés tapasztalatok Kertépítés tanácsok

Ezek a kérdések azok, amiket a kerttervezés és a kertépítés előtt álló kerttulajdonosoknak szánunk átgondolásra. Tapasztalataink alapján a felkészült kerttulajdonosok sokkal jobban magukénak érzik majd a kertet, és a válaszaik alapján jobban megismerhetjük az igényeiket.

A kerttervezés, és kertépítés alapvető kérdései

 • Mekkora összeget kíván a kertépítésre fordítani?

Ne gondolja azt, hogy ez a kérdés az, ami az Ön pénztárcájában kutat. A korrekt kertépítőknél ez nem így van, az biztos! Erre az adatra azért van nagy szükség, mert a kertépítés koncepciós oldala meglehetősen munkaigényes. Ezért fontos, hogy ne tervezzük az anyagi keretek fölé, sem alá a kertépítést.

 • A jelenlegi kertből mi maradjon meg?

Melyek azok a burkolatok, tereptárgyak, növények, amik kedvesek az Ön számára és biztosan látni kívánja az új kertben is. Ezek döntően befolyásolhatják a kerttervezés és a kertépítés munkáit.

 • Szívesen lát a kert területén madarakat?

Én igen, de lehet, hogy más nem. Viszont megfelelő növényválasztással és térelrendezéssel kialakítható olyan kert, amiben a madarak előszeretettel tartózkodnak.

Lásd: Madárbarát kertépítés

 • Milyen stílusú kert tetszik?

A fentebb olvasható cikkünk betekintést ad a kertstílusok jellemző vonásaiba. Ha tehetjük, mi ösztönözzük a komplett kertépítést rendelőknek, hogy a hazai természetes viszonyokhoz illeszkedőt és ne tájidegen stílust válasszanak. A döntés viszont az Öné!

 • Mire szeretné használni a kertet?

Ápolni és csodálni szeretné, vagy játszani benne a gyerekekkel, unokákkal? Nem mindegy! Annak az elvárásnak megfelelőt kell megépíteni, ami megfelel.

 • Melyik évszak a kedvence?

A kerti formák és a növényzet más és más arcát mutatja különböző évszakok során, így azokat érdemes kiválasztani a kertépítésre, amelyek az adott évszakban a legszebbek.

 • Melyik napszakban használja?

Ha Ön leggyakrabban az esti órákban fogja használni a kertet, akkor azt a kis fényt nem fogjuk teli lombú fákkal takarni, ami beszűrődhet. A napközbeni használatkor azonban törekedhetünk a kertépítés során az árnyékot, védelmet nyújtó helyek kialakítására.

 • Melyek a kedvenc növényei, virágai?

Egyértelmű, hogy a lehető legnagyobb számban használjuk kedvenc növényeit ahhoz, hogy tényleg az Ön elképzeléseinek megfelelő, akár felülmúló kert legyen a végeredmény.

 • Allergiás valamilyen növényre?

Ha a kertépítés egy precíz dolog, akkor nem hanyagolható el ez a kérdés sem. Hiszen, a legszebb kert sem lehet szép patakokba folyó könnyeken és kellemetlen tüsszögő rohamokon keresztül nézve.

 • Milyen növények ne legyenek semmiképp?

Sem allergiát okozók, sem pedig mérgezők és tüskések, ha a kertünk gyakori látogatói a gyerekek.

 • Lesz-e a kert területén kutya?

A kertépítés teljes struktúrája alakítható olyan szemléletben, amibe belefér egy kutya is. Azonban, ha ez nincs már az elején figyelembe véve, akkor pillanatok alatt mehetnek tönkre értékes dolgok.

 • Lesz-e a kert területén játszótér?

Ilyenkor sem tavat, sem medencét, sem pedig tüskés növényeket nem tervezünk a közelébe.

 • A nyári estéken legyen-e kiülő, esetleg sütögető?

Ha lesz, akkor azt biztosan nem olyan helyre kerül a kertépítés folyamán, ahol a füst és a hő szabad elszállását lombkorona vagy más dolog akadályozza.

 • Parkoló autók helye, a burkolata?

Ez mindösszesen egy praktikussági kérdés, bár a burkolatnak harmonizálni illik a házzal és a kerttel. Nem feledkezünk meg ilyenkor arról sem, hogy a burkolatok alá átvezető védőcsöveket szükséges telepíteni az öntözőrendszer számára.

 • A belátást szükséges-e takarni valahol?

Nem mindenki közömbös arra, hogy az utcán járók, vagy a szomszéd benézhet a kertbe. Ez teljesen érthető, ha a privátszféránk igényei ezek. Könnyű eszközeivel a kertépítésnek ez orvosolható.

 • Mikor használják a kertet - állandó, vagy időszakos?

A kertfenntartás szempontjából nagyon fontos kérdés ez, hiszen egy nyaralóba kevés kertgondozás mellett a növények többsége elvadul, vagy elpusztul. Tudni kell ilyenkor választani.

 • Mennyi időt fog tudni fordítani a kert gondozására?

Talán a legfontosabb kérdés ez, hiszen a kertépítést követően óhatatlanul lesz egy kertünk, ami viszont gondozást igényel, vagy tönkremegy.

És még sok kérdés van, amit érdemes a kerttervezés és kertépítés előtt átgondolni, és a szakemberrel egyeztetni, de ezek a kert kialakításának fő csapásvonalai.

Lásd:
Kerttervezés
Kertépítési tanácsok

 

A kertépítés gyakori hibái

 

 • Az automata öntözőrendszer „kispórolása”.

Bár az elmúlt néhány évben nem építettünk automata öntözőrendszer nélkül kertet, mégis előfordult, hogy nehezen „bírtuk rá” az ügyfelünket, hogy ne spórolja ki a kertépítés, vagy a füvesítés folyamataiból.

Mivel az öntözés a kertfenntartás leginkább időigényes feladata, és hosszútávon az öntözővíz a legnagyobb költség is, ezért az automata öntözőrendszer kb. 600 óra évi öntözést, és súlyos köbméter vizet spórol gazdájának.

 • Az örökzöldek túlzott ültetése.

A túl sok örökzöld, főleg a fenyők tájidegen jellegűek. A kertépítés alkalmával ne vigyük túlzásba az ültetésüket, inkább a lombhullatók javára döntsünk, mivel a kevés virág miatt, az örökzöld + fűhatás gyakran nyomasztó. Még a szabadidő kertépítés folyamán is virágágyásokkal, kisebb növénycsoportokkal tarkítjuk.

 • Túl sűrű ültetés.

Sajnos gyakori hiba, hogy a növényeket már úgy ültetik a kertépítés alatt, ahogyan annak az évek múltával kellene kinézni. Ez egy alapvető hiba, mivel 1-2 év elteltével ezek a növények a növekedésükkel el fogják nyomni egymást. A ritkításuk következtében pedig az esztétikai értékükből vesztett növények fogják csúnyítani kertünk látványát.

 • A gyep – tuja kombináció.

Természetesen tisztában vagyunk mi is vele, hogy ez a könnyen fenntartható, és kevés szakértelmet kívánó kerttípus pontosan az imént felsoroltak miatt vált népszerűvé. Annyit szeretnénk csak jelezni ezzel kapcsolatban, hogy a kertépítést megelőzően van lehetőség bőven válogatni a növények sokaságából, csak szenteljünk rá időt. De néhány jól megválasztott virágzó ágyással is sokat javíthatunk a helyzeten.

 • Sziklakert kis helyekre.

Ne erőltessük a sziklakert építését olyan helyeken, ahol nincs megfelelő tér, vagy rálátás. A kertépítés a megfelelő kombinációk művészete is, de ezt erőteljesen korlátozzák a lehetőségek. Ne akarjunk minden áron nekünk tetsző elemeket olyan helyekre, ahová nem illenek.

 • Túl sok útvonal.

Kerüljük a bonyolult úthálózatok sokaságát a kertépítésben. Látványa ellentétes azzal, amit harmonikusnak érzékel a szemünk és kuszaságot eredményez.

 • Nem megfelelő növénycsoport elválasztó.

A fű elválasztását a növénycsoportoktól, illetve más területektől gyakran meg kell oldani a kertben. Bár népszerű, de hosszútávon nem jó választást kínál erre az úgynevezett félrönk fahenger. Jó tudni, hogy ez a megoldás 2-3 év múlva átrohad, és nem csak küllemében, de funkciójában sem képes ellátni utána a feladatát. Talán a legpraktikusabb megoldás az alig drágább viacolor kőből rakott szegély, melynek élettartama igen hosszú. Azonban a leleményes kertépítők minden évben kitalálnak jobbnál-jobb megoldásokat.

 • A kertépítést követő kertfenntartás hiánya.

A telepítést követően a fák, a gyep, még egy éven keresztül intenzívebb gondoskodást igényelnek. Nem elég igényesen megtervezni és megépíteni a kertet, ahhoz, hogy megőrizzük a zöldterületünk igényességét, ápolni is szükséges.

Lásd:

Kertépítési tanácsok
Kertépítés kalendáriuma

 

! Tanács:

Ha térkövezést tervez, akkor mindenképpen tegyen védőcsövet a burkolat alá, hogy azokhoz a területekhez, ahova esetleg a jövőben kábelt, vagy öntözőrendszert kíván eljuttatni, a későbbi bontás kellemetlenségei nélkül átjuthasson. Ezt akkor is javaslom, ha kerítést épít. Semmiből sem áll betenni a védőcsövet, mégis óriási haszna van a kertépítés további folytatásánál.

 

A kertépítés vízellátási megoldásai

Hazánk egyre szélsőségesebb időjárása, és az aszályos trendek miatt a kerteknek egyre növekvő öntözővíz ellátásra van szüksége. Az alternatív vízforrások jelentősége növekedőben van, viszont a szabályozásuk is egyre keményedik. Kertépítés ma már automata öntözőrendszer nélkül nem elképzelhetetlen.

Hogy miképp oldjuk meg az automata öntözőrendszer vízellátását egy olyan kérdés, amit jó, ha a kertépítés előtt tisztázunk. Ezek után kutat fúrni, vagy esővízgyűjtőt telepíteni, egészen biztos, hogy bontással és elkerülhetetlenül károkkal jár.

Utánajárás

Ha vásároltunk egy telket, ahol házépítést, és a későbbiekben kertépítést is tervezünk, akkor még a kertépítés előtt fúrassunk kutat még akkor is, ha a környéken drágább is egy kút kivitelezése. A kútfúrást én még a házépítés megkezdése előtt javaslom, mivel ez a folyamat is nagy mennyiségű víz felhasználásával jár. További előnyt jelent még az, ha a kút már bejáratódott, hiszen annál jobb minőségű vizet biztosít majd a kertépítés alatt és később az öntözőrendszernek.

Első lépésként nézzünk körül a környéken, és kérdezősködjünk olyan kertekben, ahol öntözőrendszert látunk, vagy láthatóan gazdálkodás folyik. Kérdezzük meg, hogy vannak-e jó kutak, és milyen minőségű vizet adnak. A legbiztosabb olyan helyen kérdezősködni, ahol éppen ház, vagy kertépítés folyik.

A legjobb az, ha felkeresünk helyi kútfúrókat vagy kútásókat, akik biztosan tudnak választ adni a kérdéseinkre. Egyébként a kertépítést végzők és a kutasok gyakran összedolgoznak, ezért akár ajánlást is szerezhetünk egy helyi kertész szakemberektől is.

A helyi önkormányzat a felelős szerv, mivel a kút használat engedélyköteles.

Vízparaméterek

Ha jó minőségű és mennyiségű kútvízre van kilátás, akkor ez a kertépítés terveinknek is igazán jó, és költséghatékony hír.

Amennyiben rossz minőségű és mennyiségű vízre számíthatunk, akkor mindenképpen tovább kell gondolni a dolgot, hiszen ülepítő tartályra, vagy automata öntözőrendszer esetében hidrociklonra lesz szükségünk, hogy leválasszuk a szennyeződést, főleg a homokot. Ez persze nem ok arra, hogy ne tervezzünk kertépítést.

Ha nagyon kismennyiségű vizet lehet csak kiemelni egyszerre a kútból, akkor is van megoldás. Az építések során egy ciszternát kell létrehozni, ahová kis mennyiségekben szállítja fel egy kisteljesítményű szivattyú a vizet. Amikor megtelt, akkor onnan egy az öntözőrendszernek is megfelelő teljesítményű szivattyúval megöntözhető a kert. Szóval ez szintén nem oka, hogy a kertépítési terveinkkel szakítsunk.

További megoldások

Ha nincs a kút létrehozására lehetőség, vagy nem kielégítő csak a kútvíz, akkor van még lehetőség esővízgyűjtő tartály, más néven ciszterna kiépítésére. Az esővíztartályt az építkezés után, vagy a kertépítés előtt célszerű a földbe ásni. Méretezését tekintve 50m2 kertre 1m3-rel számolni.

Ha semmilyen alternatív megoldás sem áll a rendelkezésre, még mindig van lehetőségünk, hogy a vezetékes vízre kérjük az almérő felszerelését. Ekkor a csatornadíjat nem kell, hogy megfizetni.

Sokan választják ezt a megoldást a kertépítés sikeréhez, mivel a kútfúrás, vagy más alternatív megoldásba fektetett pénz 10-20 éves megtérülése ezt a döntést hozza bennük. Ezt a pénzt inkább a kertépítésbe, vagy a ház szépítésébe forgatják.

Lásd:

Víztakarékos öntözőrendszer
LEHET OLCSÓ a kertépítés

 

A kertépítés helyes munkafolyamatai sorrendben a követezők:

 

Kertépítés munkafolyamatai Akciós kertépítés Kertépítés és öntözőrendszer

Amikor a kertterv kész, akkor kész az alapja egy szép és használható, könnyen fenntartható és házával harmóniában lévő kertnek. Ekkor kezdődhet a kertépítés folyamata.

A meglévő tereptárgyak kiválasztása.

A kert területén lehetnek olyan növények, burkolatok, amik mutatósak és nem akarunk megválni tőlük. Ezeket gondosan meghagyva körbeépítjük a kertépítés során.

A helyszín előkészítése.

Ekkor történik a gyomtalanítás, a növények eltávolítása, a szükségtelen talaj és építési törmelék kihordása. A legtöbb esetben szükséges lehet a totális gyomirtózás is, még a konkrét kertépítési folyamatok megkezdése előtt.

A talajmunkák.

A kert szinteltolásainak kialakítása, a szinteknek tápanyagban gazdag termőfölddel történő beállítása, és a sziklakertek, burkolatok, pergolák megépítése. A kertépítés nem csak a csodálatos fák, bokrok és virágok ültetéséből áll, hanem a kert struktúrájának is esztétikusnak kell lenni ahhoz, hogy tökéletes harmóniát érjünk el.

A virágágyások, növénycsoportok, sövények kialakítása.

Ebben a lépésben a növények beültetése, valamint az elhatárolásuk történik a többi kerti elemtől. A növények közti szabad földfelület geotextíliával takarjuk, amit fenyőkéreggel vagy görgeteg kővel borítunk. Ez a kertépítés azon folyamata, ahol a színek és a formák kialakításával töltjük meg a kertet.

Az automata öntözőrendszer kiépítése.

Amikor kialakult a kert végső képe és már csak a gyepszőnyegezés maradt hátra, akkor végezzük el a kertépítés következő lépését, ami az automata öntözőrendszer telepítése. Természetesen a megelőző munkafolyamatok alatt is elvégződnek olyan feladatok, mint a burkolatok alatti átállás.

Finom talaj előkészítés.

Miután elkészült az öntözőrendszer szükséges, hogy a gyepszőnyegezés előtt mindenhol szintben legyen a finomra megmunkált talaj.

A vakondháló lerakása.

A vakondhálót rendszerint a talajfelszín tetejére görgetjük ki. Fontos a megfelelő átfedés és a precíz szabás.

Gyepszőnyegezés vagy fűmagvetés.

Még a kertépítés előtt célszerű kiválasztani, hogy gyepszőnyeg terítését vagy fűmagvetést alkalmazzunk. Akár a gyepszőnyegterítést, akár a fűmagvetést választjuk a füvesítéshez, mind a két esetben javaslom az automata öntözőrendszer kiépítését.

Az automata öntözőrendszer beüzemelése.

Az öntözőrendszer elindítása és pontos beállítása, a friss kert igényeinek megfelelően.

Javítások, változtatások.

Bármilyen kis hibák kijavítása, kompromisszumok nélkül, ha kell többször is kijavítva, amíg az nem az igazi.

Amikor a kertépítésben elértünk erre a pontra, akkor tekinthető késznek a kert. De a jó kertépítő tudja, hogy a kert akkor van kész, amikor az ügyfél maximálisan elégedett, és azt mondja, hogy kész! Lásd: Kertépítési tanácsok

 

A kertépítés biztos buktatói

kertépítési hibák

 

Avagy, miben találja a különbséget?

Ha megnéz egy kertépítési árajánlatot, akkor általában azt fogja tapasztalni, hogy nem a munkadíj teszi ki az ár döntő részét, hanem a műszaki tartalom. Tehát, a kertépítés elvégzéséhez szükséges anyagok: növények, gyepszőnyeg, öntözőrendszer, stb.

Legtöbbször az alábbiakban felsoroltak csökkent műszaki tartalmak egyike, vagy mindegyike okozza a problémákat, ezért ezekre okvetlenül figyeljen oda, hogy ne legyen kihagyva. A felsoroltak elhagyása a kertépítés tartalmából csak egyszeri megtakarítást jelent, viszont a későbbiekben való pótlása, vagy az elhagyásából származó károk mértéke csak plusz ráfizetést, és ablakon kidobott pénzt jelenthet!

 • Minimum alatti termőréteg

A fű gyökérzete optimális esetben akár 20 cm mélyre is leereszkedik.  Amikor a talajréteg nem megfelelő vastagságú, vagy a nem megfelelő minőségű, akkor a gyep színe nem lesz egyöntetű. Helyenként sárguló, vagy a zöld különböző árnyalataiban változó felület lesz az eredmény, amit csak állandó műtrágyázással lehet ideig-óráig helyrehozni.

Az öntözés hatására ez a termőréteg fogja biztosítani a tápanyag bázisát a kert egyéb növényeinek a számára is.

A kertépítés árajánlatában figyeljen arra, hogy a termőréteg megfelelő mélységű legyen!

 • Vakondháló elmulasztása

Lehet, hogy a kertjében idáig nem volt vakond, de ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz. Mivel a vakond hazánkban védett állat, ezért a védekezés egyetlen törvényes és 100%-os módja a vakondháló.

A vakond a könnyű táplálékszerzés miatt, örömmel keresi azokat a területeket, ahol a finom tápanyagban gazdag talajban könnyen áshat, és rengeteg táplálékot talál. A gondozott, intenzíven öntözött kertek pontosan ezeket a feltételeket biztosítják.

Ha látott már kertet vakondtól feltúrva, és kerttulajdonos ettől feldúlva, akkor ne hagyja ki a kertépítés költségkeretéből ezt a jelentéktelen befektetést!  Védekezés a vakond ellen, Lásd: Kertépítési tanácsok

 • II.osztályú gyepszőnyeg

Léteznek különböző minőségű gyepszőnyegek, amik közötti árkülönbség alig 10-20%. Természetesen mivel a gyepszőnyeg nem olcsó mulatság, ezért ez a megtakarítás is csábítóvá válhat a kertépítés kiadásainak leszorítására.

Azonban jó tudni, hogy a különbség a két minőség között nem csak szembetűnő, de hosszútávon biztosan ráfizetéssel járó, hiszen a gyengébb minőségű gyepszőnyeg gyomosodhat, több öntözést igényelhet, és legalább egy év intenzív gondoskodást igényel majd a kertépítés befejezése után.

Pont azt az egy évet, amit nem a fűiskolában nevelkedett ahhoz, hogy elérje a TPI (Turf Producers International, Nemzetközi Gyepszőnyeg Gyártók Szövetsége) szabványait, azaz, hogy csúcsminőségű gyepszőnyeggé válhasson. Lásd: Gyepszőnyeg Gy.I.K.

Egy korrekt, és a piacot jól ismerő kertépítő cég csak csúcsminőségű gyepszőnyeget használ, mert pontosan tudja, hogy milyen kockázatokkal jár a nívó alatt próbálkozni.

 • Az öntözőrendszer elhagyása

Egy átlagosnak mondható 200-300m3-es kert megfelelő öntözése naponta akár 4-5 órát is igényelhet. Hosszútávon a leggazdaságosabb megoldás az automata öntözőrendszer, és annak a precíz megépítése a kertépítés folyamán. Lásd: Öntözőrendszer Gy.I.K.

Mivel a leghatékonyabb öntözési megoldás, ezért, mint befektetés is hamar megtérülhet.

Nem ismerek a környezetemben olyan kertépítő céget, amely vállalna garanciát olyan kertre, ahova öntözőrendszer nem lett beépítve. Viszont többet is ismerek, aki nem is vállal kertépítést öntözőrendszer beépítése nélkül!

 • Silány növények

A silány minőségű növényeknek nincs elég életerejük ahhoz, hogy tökéletes esztétikai értékű és egészséges növényekké váljanak, mivel a silányságukat a megfelelő életkörülmények hiánya okozta. Viszont a betegségekre fogékonyak, és gyakran már az elhalás stádiumában vannak, amely majd csak akár fél év múlva következik be.

Sajnos nem tudok elég jó „szűrőt” javasolni, hogy ezt elkerülje, bár a veszélye ennek nem nagy, ha ajánlásai, referenciái vannak a kertépítésre kiválasztott cégnek.

Mi a legtöbb esetben elvisszük az ügyfelünket a beszerzési forrásunkhoz, ahol saját maga győződhet meg a növények tartási körülményeiről, gondozottságukról, áraikról.

Lásd:

Kertépítés ÁRAK
Kertépítési tanácsok

 

Nincs drágább kert, mint a kétszer kifizetett kert!

A kertépítés alapszabálya, hogy soha ne a minőségből vagy a mennyiségből adja lejjebb! Ha így tesz, annak olyan következmény folyamatai lehetnek, ami többszörösére rúghat a megspórolt tételnek. Lásd:

LEHET OLCSÓ a kertépítés
Kertépítés ÁRAK

 

! Tanács:

Tévhit, hogy nyáron nem lehet a kertet építeni! Bár a megkérdezettek 90%-a azt mondja, hogy a forró kánikulai napokon elképzelhetetlen a kertépítés. Régen ez így volt talán, de ma már ez nem igaz! Ha nyáron, kánikulában kénytelen végezni a kertépítést, akkor a következőkre figyeljen:

 • Csak gyepszőnyeget használjon!

A fűmagvetés kockázata ilyenkor a legmagasabb. Minden lerakott 50 m2 után alaposan öntözze meg a gyepszőnyeget. Ha a talaj is elviselhetetlenül forró, akkor öntözze meg permetszerűen spriccelve a gyepszőnyeg fonákját, és úgy rakja le.

 • Csak konténeres növényeket ültessen!

A szabadgyökerű földlabdás növények ültetési kockázata ilyenkor magasabb. Ha mégis ilyen növények állnak a rendelkezésére a kertépítéshez, akkor azokat este ültesse el, és alaposan öntözze, hűtse a gyökerüket.

 • Mindenképpen használjon automata öntözőrendszert!

Öntözzön rendszeresen, többször is naponta. Ez a frissen rakott gyepszőnyeg esetében akár 5 alkalom is lehet naponta. Ezért mindenképpen telepítsen öntözőrendszert a kertépítés során. Számtalan eset bizonyította, hogy kánikulában nincs más biztonságos öntözési módszer.

Lásd: Kertépítési tanácsok

 

A kertépítés és az ár-érték arány

 

kertépítés ár érték arány

Gondoljuk végig, hogy mi a célunk a kertépítéssel.

Minél olcsóbban jussunk hozzá, vagy szép és egészséges kertünk legyen.

Ha az előbbi a célja, akkor javaslom, hogy a kapott kertépítési árajánlatok közül a legolcsóbbat válassza, és ezzel meg is oldotta ezt a problémát. Ha az utóbbi a célja, akkor javaslom, hogy olvassa végig a következő néhány sort.

 

Hogyan spórolhat nagyot a kertépítésben?

Ha már itt tart, akkor feltételezem, hogy az Önt jobban érdekli a saját kertjének a szépsége, harmóniája, és a hosszú élettartama. Ugyanakkor teljesen megértem, ha mindösszesen annyit kíván erre áldozni, mint amennyi szükséges. A „kapásból”a legolcsóbb árajánlat kiválasztása csak akkor megfelelő döntés, ha két egyforma műszaki tartalmú árajánlatunk van. Éppenséggel ez előfordulhat, de tapasztalatom szerint ennek a mértéke ritkán nagyobb, mint 10-15%.

Ha ennél nagyobb különbséget tapasztal a kertépítés árajánlatai között, akkor valószínű, hogy a műszaki tartalmában fog a különbség megmutatkozni, tehát az ár-érték arány témájánál lyukadtunk ki.

Biztosan ismerősen cseng a Toyota, a Shimano, vagy ne menjek messze a Tokaji, vagy a Gyulai márkanevek. Forgalmukat a minőségüknek, élettartalmuknak, ár-érték arányuknak köszönhetik. Nincs ez másképp a kertépítés területén sem. A kertépítés sikerét nem a II.osztályú gyepszőnyeg, vagy a kétes eredetű termőtalaj fogja biztosítani, hiszen hosszútávon - néha rövidtávon -  ezek miatt fizethet rá többszörösen.  Ezért a következőkben leírom, hogy milyen részletekre figyeljen, amikor megvizsgálja, vagy összehasonlítja a kertépítésről kapott árajánlatokat. Kerülje el ezzel a tudással az átlagosnál olcsóbb portéka rövidtávú örömét, mert az könnyen hosszú távú rossz emlékké változhat, amikor kidobott pénzzé válik.

 

Milyen egy korrekt kertépítési árajánlat?

Korrekt kertépítési ajánlat

A korrekt kertépítési árajánlatok díjmentesek!

Ellenkező esetben én nem tartom korrektnek. Bár az árajánlattal van munka bőven, ugyanakkor az, hogy nem tudunk előre árat mondani az ügyfélnek nem őt terheli.

Nem korrektek azok az árajánlatok, amelyekben nincs világosan feltüntetve az anyagszükséglet, valamint a munkadíj. Továbbá nincs pontosan egységben, és az összes darabszámban is megadva a mennyiség, valamint az ár. Azaz, nem áttekinthetők.

Az árajánlatok összehasonlításával nagyon sok információhoz juthatunk, az adott kertépítési céget illetően a szakmaiságáról, a színvonaláról, és a moráljáról. Ezekről természetesen már addig is adatokhoz jutunk, ameddig eljut odáig, hogy árajánlatot adjon. A legfontosabb információkat az árajánlatok összehasonlításából fogjuk kapni, de csak abban az esetben, ha ugyanarra a kertépítési munka elvégzésére kérjük őket.

Egy korrekt árajánlat a következőket fogja tartalmazni:

 • A szükséges anyagok tételes listáját egységárakkal, valamint az összegzésekkel.
 • A kertépítés munkáinak a díját tételesen, akár részfeladatokra bontva.
 • A munka várható időtartamát.
 • A munka garanciális feltételeit.
 • És a cég pontos elérhetőségeit.

Amikor egy árajánlat tartalmazza ezeket az adatokat, akkor valószínűleg egy komoly céggel találkoztunk. Ezeknek a kertépítő cégeknek weboldaluk lesz, referenciáik lesznek, nyomtatott szórólapjaik, névjegykártyájuk lesz, rendezett megjelenésük, céges autójuk lesz. Ezek is mind indikálják, hogy korrekt munkát végző céggel van dolgunk. Tapasztalataim szerint a minőségi és az inkorrektség nem járnak kézen fogva.

A kertépítésről kapott árajánlatokat összehasonlítva nézzük meg az árakat. Ha nagyjából egyformák, akkor rendben van, de ha van egy kirívóan magas, vagy alacsony, akkor élhetünk a gyanúval. Természetesen ne kövessük el azt a hibát, hogy csak az árat nézzük! Nagyon fontos a műszaki tartalom is, tehát az ár –érték aránya is. Lehet, hogy a legmagasabb árat kérő kertépítési cég az, aki a legmagasabb, vagy az elvárható műszaki tartalmat biztosítja.

Az tanácsolom, hogy legyenek vevői elvárásai a saját kertjének megépítésével szemben, és ne gondolja azt, hogy csak egy összedobott kertépítési árajánlat jár Önnek ingyen! Lásd: Kertépítés ÁRAK

 

! Tanács:

A kertépítés egy igen összetett, különböző szakmákat is átölelő, és meglehetősen kreatív folyamat. Javasoljuk, hogy kertjének megépítésével, vagy átépítésével forduljon szakemberhez.

 

Mire figyeljünk a kertépítés átvételekor?

Kertépítés átvétele

A helyzet az, hogy a kertépítést is - mint akár a házépítést -, célszerű végigkövetni. Akkor tudjuk csak pontosan, hogy a kertépítés végén mit veszünk pontosan át!

Szeretném itt határozottan megjegyezni, hogy kialakulhat a kertépítést végző személlyel egy olyan bizalom, vagy olyan referenciával jön, ahol tudható, hogy korrekten dolgozik, hogy nincsen erre szükség!

 • Számolja meg, mielőtt átveszi a kertépítési munkát!

A legfontosabb, hogy higgyen a szemének! Nem magyarázza azt senki, hogy 200 m2, amikor csak 100m2. Ez tény, a tények pedig makacs dolgok Virág elvtárs szerint! Félre téve a tréfát, a kertépítésnek is megvan a szigorú matematikai oldala. Vannak megszámolható dolgok.

 • A szintek jól vannak-e kialakítva?

A vízszintesek és a függőlegesek valóban azok-e? A rézsűk és lejtések, dombok megfelelőek-e? Szintén nem kell érteni a kertépítéshez ahhoz, hogy ezeket megállapítsuk.

 • A gyepszőnyeg hézagmentesen van-e egymáshoz illesztve?

Általában véve érdemes megnézni a gyepszőnyeget, hogy mennyire egyöntetű! Mindenhol egyformán sűrű és tömött? Egyformán zöld? Az illesztések alig láthatók? Egy átlagos hazai kert 70%-a a gyep, ezért igen lényeges eleme ez a kertépítésnek.

 • A talaj megfelelően tömör?

Próbaképpen lépjen rá a frissen terített gyepszőnyegre, ha az nincsen masszívan beöntözve. Ha azt tapasztalja, hogy megtartja az Ön súlyát, akkor megfelelően aládolgoztak, ha süpped, akkor nem. Ne aggódjon, a gyepszőnyegnek kutya baja sem lesz ennyitől!

 • Az öntözőrendszer rendben működik?

Ismételten csak a szemére hagyatkozzon, amikor a kertépítés eme fontos tételét nézi meg. A szórófejek mindenhova odaöntöznek, ahova kell? És nem öntöznek oda, ahova nem?

 • A növénycsoport elválasztó elemek, gyepszegélyek stabilak-e?

Ehhez szintén nem kell kertépítőnek lenni, mivel csak megmozgatja őket, óvatosan meglökdösi. Éreznie kell, hogy jó stabilan a helyükön vannak! Legalábbis, ha a kertépítés szakszerűen folyt.

 

Ne ijedjen meg, ha esetleg egy kertépítési hibát tapasztal. Ilyen előfordulhat a legjobbakkal is. A probléma akkor kezdődik, ha nincs meg a szándék a kijavítására, vagy csak a megmagyarázás folyik.

Lásd:

Kertépítési tanácsok
LEHET OLCSÓ a kertépítés

 

 

 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan mennyibe kerül.
 • Pontosan mi kell hozzá.
 • Pontosan meddig tart.

AJÁNLATKÉRÉS További információ az Akció menüben.

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…

 


„Amikor megláttam egy munkátokat, akkor már tudtam, hogy rátok bízom a nyaralóm kertépítését is. Nem is csalódtam! Gyönyörű növényekkel, káprázatos szépségű gyepszőnyeggel dolgoztatok, és az automata öntözőrendszer precíz, mint egy óramű!”

Cs. Katalin

Bálint gazda

"Az Esőmester tudja, hogyan kell a vízzel takarékosan bánni!"

Bálint GazdaMinket választottak:

Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
referenciáink

„Bevallom értek egy kicsit a témához, és jól utána is néztem. Műszaki tartalomban és ár-érték arányban verhetetlenek vagytok! Nagyon örülök, hogy rátok bíztam az öntöző telepítését, és sok sikert kívánok!
Ajánlani foglak Titeket!”

Drinóczi Csaba, Gyál


Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
regerenciáink

„Szeretem a kertem, de sok problémát okozott.
Az öntöző hatására a kertem szebb, az időm több, a vízszámlám kevesebb lett! Nekem nagyon megérte.
Köszönöm.”

Széphegyi Szabolcs, Üröm


 Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

"Két éve csináltattam automata öntözőt a kertembe, mert a  munkám során sok időt vagyok távol otthonról. Azóta teljesen jól működik és levette a vállamról a napi 2-3 óra  terhet, amit addig a locsolgatással  töltöttem. Nemcsak, hogy nem nekem kell ezzel foglalkoznom, de sokkal egyenletesebben és  víztakarékosabban öntöz nálam. Amikor volt egy-két apróbb probléma hamar kijavították a szerelők."

N. Szabolcs, Győrújbarát


 Öntözőrendszer, Öntözőrendszerek
regerenciáink

"Tavalyelőtt tavasszal telepíttettünk automata öntözőrendszert a kertünkbe. Érdemes volt! A kert egész nyáron úgy volt gyönyörű, hogy nem kellett naponta, vagy kétnaponta esténként másfél órát locsolással töltenünk. Több idő jut így a családra és vendégeket is büszkén hívhattunk."

M. András, Agárd


 Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

"Szomszédjaink rendeltek öntözőrendszert az Esőmestertől ekkor bátorodtunk fel mi is a feleségemmel. Féltünk, hogy a már meglévő gyep megsérül, vagy tönkremegy, de a nagyon gondos előkészületeknek köszönhetően könnyen regenerálódott a fű az ásás, illetve a telepítés után. Nagyon kényelmes nyarunk volt, nem volt gondunk az öntözéssel és nyaralni is el tudtunk menni, nem kellett a szomszédoktól szívességet kérnünk."

G. József, Szolnok


Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Nagyon köszönöm a tökéletes precíz munkátokat. Kiválóan működik az öntözőrendszer és gyönyörű a kert is. További sok sikert kívánok...”

Gábor


Öntözőrendszer, Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Nekem a nyaralómba csináltak a srácok öntözőrendszert, közvetlen a kert építésénél. Amikor lemegyünk a fű zöld, és a kert ragyogó. A fűnyíráson kívül nincs más teendőm, mint a feleségemmel és a gyerekeimmel élvezni a szabadidőt. Pontos munkát végeztek, jó áron, és hibátlanul működik!”

Semsei Rudolf, Balatonakarattya


Füvesítés, Kertépítés
regerenciáink

„Sok problémát jelentett nekem és a páromnak, hogy a kertünk rendben legyen. Fiatalok vagyunk és dolgozunk, ezért a kertet lehetőleg csak élvezni szeretjük. Az öntözőberendezés időt spórol nekünk. Jó, hogy nem kell esténként öntöznünk.
Köszönöm!”

Németh András, Budapest


 Öntöző, öntözőrendszerek, kertépítés, Füvesítés, teraszhűtés

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További részletekért kattinton: IDE.

  Kérjük fogadja el a cookie-k használatát!