Öntözéstechnika

A Kertészellátó Kft.-vel megnyitottuk az öntözéstechnikai boltunkat Budapesten a XVI. kerület Menyhért u. 27.-ben!

Az M0-ás csömöri lehajtójától autóval 5 percre vagyunk!

Nyitvatartás: hétfőtől – péntekig 08:00 – 16:00 – ig.

+36 20 334 7943 uzlet@ontozouzlet.hu

Az öntözéstechnika jelentése

Az öntözéstechnika szó az öntözés és a technika szavak szóösszetételéből származik. Az öntözés általánosságban a talaj vagy közeg nedvességtartalmának pótlására szolgáló mesterséges tevékenység. A technika egy adott terület gyakorlatára kifejlesztett termék vagy eszköz.

Így az öntözéstechnika szó jelentése az lehetne, hogy az öntözéssel kapcsolatos gyakorlati alkalmazás alkatrészei, termékei, eszközei.

Természetesen nem egy új keletű témáról van szó, hiszen az ókorban már az öntözéssel szabályozott területeken termeltek Kínában, Itáliában, Peruban és a közel keleten. Itt inkább a modern világ modern öntözéstechnikájáról esik majd néhány szó.

Ha valaki az öntözésre gondol, akkor általában a szó hagyományos értelmében vett csapadék utánpótlásra gondol, még egyszerűbben arra, hogy a növényeket valamilyen módszerrel megöntözik vízzel. Bár az esetek nagytöbbségében ez igaz is, mégis ennél kicsit többről van szó, ha a teljes fogalmi megértésre törekszünk a témában. Példának okáért az öntözést fagyvédelemre és kártevők távoltartására is alkalmazzák.

Különböző öntözési módszerek

Árasztásos öntözés

Amikor egy adott mezőgazdasági területet részben vagy teljesen mesterségesen elárasztanak vízzel, akkor az árasztásos módszert alkalmazzák. A fent említett korai időszakokban a legáltalánosabb formája a csapadék utánpótlásnak és a termő területek javításának. A modern házi kertek automatizált öntözésben ez nincs jelen, bár nem is olyan régen jártam egy díszkertben, ahol a gyepet heti egyszer elárasztotta a gazdája és bizony gyönyörű volt.

Talajfelszín alatti öntözés

Bár a csepegtető csövek között is létezik olyan, amely a földfelszín alá temethető, de a talajfelszín alatti vízpótló módszer elsősorban mezőgazdasági felhasználású. Olyan helyeken, ahol gabonát termesztenek és magas a talajvíz szintje, ott mesterségesen ezt bizonyos ideig a gyökerek szintjéig duzzasztják és így juttatják a vizet a megfelelő helyre.

Kicsapódó öntözés

A bolygó vízben és gyakran infrastruktúrában szegényebb területein, ahol kevés a természetes csapadék, azonban az éjszakai lehűlés következtében a párából víz nyerhető ki, ott kövek használatával csapatják ki a párát a levegőből és gyűjtik össze és vezetik el a növényekhez.

Az öntözőrendszer telepítésénél használatos módszerek

Csepegtető öntözés

Minden bizonnyal a párolgási veszteség szempontjából is a leghatékonyabb öntözési forma, hiszen a legnagyobb adagolási pontossággal szabályozható öntözés a csepegtetés. Ennél a módszernél a víz (vagy oldott tápanyagokkal dúsított víz) cseppekben jut el a növények gyökerét körülvevő közegbe. Nagyon közkedvelt és fejlesztett módszere ez a házi kertek automatizált öntözőrendszereiknél is, akár a dísz- vagy haszon kerteknél is. Sövények, növénycsoportok alá közkedvelt megoldás. A csepegtető csövek mulcsos takarásával nem csak esztétikai, hanem hatékonyságnövelő funkciót is ellátunk, hiszen a párolgást a takarással tovább csökkenthetjük.

Mikro öntözés

A mikro öntözés szintén elterjedt a mezőgazdasági, elsősorban a fóliás növénytermesztésben, de jelen van az automata öntözőberendezések világában is. A pálcás mikroszóróknak leggyakrabban sziklakertek vagy növénycsoportok kisebb mennyiségű vízellátásában használatosak nagy hatékonysággal.

Esőztető öntözés

A modern öntözésben a házi kertek és a parkok számára kifejlesztett automata öntözőrendszerek esetében a leggyakoribb vízkijuttatási módszer. Ennek az öntözési módszernek a körbe vagy körcikkbe forgó vízkibocsájtó szórófejek az alapjai. Kisebb területeknél az úgynevezett spray típusú szórófejeket alkalmazzák, amelyek fix szórásképűek és nem forognak. A szórófejeket mindig kötésben rendezik el az egyenletes csapadékeloszlás érdekében. Ezek a kötések mindig háromszög, négyzet vagy téglalap szerinti elrendeződésűek a tökéletes átfedés érdekében. Nyílt területeken, főleg gyepek öntözésére használatosak.

Általános öntözéstechnikai termékek

Ezek a termékek feltehetőleg jelen lesznek egy modern automata öntözőrendszer kialakításánál:

Vezérlő automatika

Ez a központi vezérlés. Programozható LCD panel, amely a programjának megfelelő módon vezérli a víz kijuttatásáért felelős mágnesszelep által működtetett öntöző zónákat.

Esőérzékelő és talajnedvesség érzékelő

Állítható érzékenységű műszerek, amelyek a túlöntözés és az ésszerű vízfelhasználás érdekében működnek. Léteznek fagyérzékelős kivitelben is, valamint olyanok, amelyek mini meteorológiai állomásként elemzik az adott időjárási helyzetet és állítgatják hozzá az öntöző rendszert.

Szórófejek és fúvókák

Elsősorban a gyep öntözésére, általánosságban a víz megfelelő mennyiségű kibocsájtására szolgáló, menetes idomokkal vagy fittingekkel a csövekre felerősített fő alkatrészek. A szórófejeket két fontosabb csoportba oszthatjuk, így a spray és a rotoros szórófejek családjáról beszélünk. A tagoltabb kialakításokhoz kisebb területeknél a spray szórófejeket alkalmazzuk, míg a nagyobb nyitott területeken a rotoros szórófejeket. Általában ezek mindegyikéhez választható és cserélhető fúvókák vannak.

Mágnesszelep

A különböző öntöző zónák külön-külön működtetéséért beépített elektromosan vezérelhető csap a mágnesszelep. A vízáteresztő képességének függvényében különböző méretekben (átmérőben) kaphatók.

Szelepdobozok

Ahol egy vagy több mágnesszele a föld szintje alatt könnyen szerelhetően és a természet erózióitól védve helyezkedik el. Különböző méretekben, de mindig kör vagy téglalap alakzatban kaphatók.

Menetes idomok

A Kpe csövek és más termékek szereléséhez szükséges menettel rendelkező idomok. A menetes idomokkal kötünk össze és ágaztatunk el csöveket, építjük ki a fővezettéket, illetve a mágnesszelep és a szórófejek között is szállítjuk vele a vizet.

Kpe csövek és csepegtető csövek

Az öntözőberendezés vízszállításához elengedhetetlen szárnyvezetékét és a főnyomó cső szakaszát (itt Európában) mindig Kpe ( kemény polietilén) cső felhasználásával készítjük! Egész egyszerűen ez a feladat megoldására a legjobb cső! Kpe csövekre szereljük a szórófejeket és juttatjuk el a vizet egyébb más öntöző elemekig.

A csepegtető csövek leggyakrabban a földfelszín felett húzódnak és a perforációjukon keresztül juttatják ki a vizet a növények gyökérzónájához közvetlen.

Szűrők

A szűrők szerepe nyilvánvaló! Ott, ahol természetes vagy alternatív vízforrásból nyerjük a vizet, szükséges lesz, hogy eltávolítsuk belőle a lehetséges szennyeződéseket. Ezt leggyakrabban szűrők beépítésével érjük el.

Szivattyúk

Alapvetően kétfajta szivattyút határozunk meg a működési elvét tekintve nyomó (búvárszivattyúk) és a szívó (centrifugál szivattyúk) családját. Az öntöző rendszerek építésénél gyakran használatosak, amennyiben alternatív vagy természetes vízforrásokat használunk a megtáplálásra.

Öntözéstechnikai termékek

A kert- és parköntözés professzionális márkái

Mi leggyakrabban a Hunter és Rain Bird termékek felhasználásával építünk öntözőrendszereket, de bizonyos esetekben a Rain és a Toro termékek bevonásával tudjuk elérni a leginkább az adott helyszín sajátosságaihoz passzoló profi megoldást. Természetesen ez nem a teljes professzionális márkaskála.

Természetesen a hazai piacon megtalálható K-Rain vagy Orbit és az Irritrol márkák öntözéstechnikai alkatrészei is kiváló minőségűek, ami valójában elmondható minden amerikai gyártó márkájáról is összefoglalva ezzel a dolgot.

Nem szeretnék pontosan beazonosítható termékeket megnevezni, de némely kategóriában a Rain Bird, másban pedig a Hunter a legjobb! Egész egyszerűen az egyik verhetetlen a vezérlők terén, a másik pedig mágnesszelep specialista. Bizonyos speciális megoldásoknál nagyon jó tapasztalatunk van a Rain márkával is. Az itt felsorolt márkák összességébe véve nem véletlen piacvezetők. 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

  • Pontosan meddig tart!
  • Pontosan mi kell hozzá!
  • Pontosan mennyibe kerül!

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…