automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítésÍgy telepítjük a gyepszőnyeget

Értékelés:
(1 szavazat)
Így telepítjük a gyepszőnyeget Így telepítjük a gyepszőnyeget

Azoknak írtuk le a folyamatot, akik elszántak abban, hogy maguknak telepítsék a gyepet a kertjükbe, és azoknak, akik mással szeretnék ezt megcsináltatni, de mégis szeretnék tudni előtte, hogy miként kell ezt szakszerűen elvégezni!

A gyepszőnyeg telepítése 10+1 lépésben

 1. Felmérjük a pontos mennyiséget

Megmérjük a füvesítésre szánt terület pontos méreteit és meghatározzuk a m2-ben. A kapott eredmény lesz az a mennyiség, amennyi négyzetméter gyepszőnyeg lesz a kertben vagy parkban. Ez viszont nem az a mennyiség, mint amennyiből be is lehet teríteni a kívánt területet abban az esetben, ha a terület tagolt és ívek vannak benne. A vágási veszteség miatt mi minden ilyen (és ez a leggyakoribb, hiszen a hosszban és szélességben is megegyező szögletes formák igen ritkák) esetben 3-5%-kal felkerekítjük.

 1. A durvább növényzet és szükségtelen tereptárgyakat eltávolítjuk

A területen lévő durvább növényzetet mechanikusan eltávolítjuk, valamint minden olyan tereptárgyat (lehet az építkezési törmelék és anyagok), amelyek esetlegesen a terület felszínén láthatók és szükségtelenek vagy akadályozó tényezők.

 1. A terület talaját kezeljük totális gyomirtóval

Miután kaptunk egy megtisztított felületet, akkor mindenképpen gifozát tartalmú totális gyomirtóval kezeljük. A kezelést követő 7-10 napig nem végzünk rajta további munkát, hogy a gyomirtás ki tudja fejteni a maximális hatását.

 1. Letakarítjuk vagy eltávolítjuk a talaj felső szintjét

Minden esetben letakarítjuk az elpusztult növényi maradványokat. Abban az esetben, ha a kívánt szinten csökkenteni szükséges, hogy a minimum vastagságú termőtalajt el tudjuk teríteni, akkor a felső rétegét leszedjük a megfelelő vastagságban. Ha jelentősen szükséges a talajszintet csökkenteni, akkor megcserélődhet a 3. és 4. munkafolyamat és ezt követően történik meg a totális gyomirtózás. Bizonyos esetekben pedig mind a kétszer!

 1. Talajfelszín csere vagy talajjavítás

Csak a legritkább esetben szoktunk talajszerkezet javítással elérni a kívánt eredményt, mert ebben az estben is túl sok rizikója van. Amikor csak tehetjük, akkor lecseréljük a talaj felső 10-cm rétegét, vagy rátöltünk a meglévő talajszintre, ha azt igényli a terület. Értékes gyepszőnyeget csak a jól bevált beszállítónk megbízható minőségű darált tőzeges és marhatrágyás kerti termőtalajára rakunk. Ha Ön nem így tesz, akkor szerves anyagokkal, tőzeggel, homokkal, vagy a talaj állapotának legmegfelelőbben javítsa fel! És mindenképpen finom, morzsalékos szerkezetű felső réteg elérése a cél, ahol nincsen bomló szerves anyag.

 1. Előkészítjük a talajfelszínt a gyökérzet igényei szerint

A talajfelszín magasságát 3-4 cm-rel alacsonyabbra állítjuk be, mivel a gyepszőnyeg gyökérzóna vastagsága 2 cm. A többször lehengerelt vagy akár döngölt talajfelszín felső rétegét visszalazítjuk gereblyével úgy, hogy minél finomabb, kavics- és göröngymentes, valamint egyenletes felületünk legyen. Ha vakondhálót használunk, akkor a talajfelszín beállításakor a felső szint alá helyezzük el néhány centiméterrel, éppen csak annyival, hogy ne tudjon a gyepszőnyeg és a vakondháló közé mászni a vakond, viszont a tavaszi gyepszellőztetésnél a szellőztető gépen lévő drót vagy kés ne kapjon bele és tépje meg.

 1. Kiterítjük a gyepszőnyeget

A kiterítését úgy szoktuk elkezdeni, hogy egy hosszabb egyenes oldalt választunk ki és annak mentén, ügyelve, hogy egyenesen görgetjük ki a tekercset. Majd szorosan, hézagmentesen egymáshoz illesztve haladunk vele tovább. Amikor a vágás nem kerülhető el, akkor azt egy éles nagyalakú késsel, vagy sniccerrel vágjuk. Ha nagyobb darabok képződnek a vágás után, akkor azok jók lehetnek a következő sor kezdéséhez, hogy a tekercsvégződések eltolva egymástól legyenek. Ha kánikulában telepítjük a gyepet, akkor a gyepszőnyeg tekercs fonákját, azaz a gyökérzónáját közvetlen a kigörgetés előtt lespricceljük hideg vízzel, hogy a forró talaj meg ne égesse a gyökereket. Sosem a talajt spricceljük le, mivel ezzel teljesen alkalmatlanná tennénk a munka szép elvégzéséhez.

 1. Műtrágyázzuk a felületet

Mi sosem a gyep alá szórjuk a gyökeresedést megindító gyeptrágyát, hanem a felületére, mivel az intenzív öntözés hatására így is bemosódik a gyökerek közé, de már a kívánt, oldott állapotában. Nagyon fontos az egyenletes kiszórás, máskülönben a fejlődésben különböző stádiumokat figyelhetünk majd meg annak függvényében, ahol több, illetve ahol kevesebb műtrágya szóródott ki.

 1. A kiterített gyepet öntözzük és hengerezzük

Miután a gyepszőnyeg tekercseket kiterítettük, azonnal öntözni fogjuk, méghozzá nagyon kiadósan! Ezt minden esetben automata öntözőrendszerrel tesszük. Kivétel, ha forró kánikulában dolgozunk vele, mert akkor 50 m2 lefektetése után öntözünk, és ezt leggyakrabban slaggal tudjuk megtenni, mivel a legtöbb alkalommal nem úgy jön ki a gyep fektetése, ahogyan az öntöző zónái ki vannak alakítva. Szóval, ha megvagyunk az öntözéssel, akkor hengerezzük is a gyepet, hiszen a henger súlya alatt az esetleges egyenetlenségek is kisimulnak.

 1. Nedvesen tartjuk

Ha mindent jól csináltunk, akkor a gyep teljes legyökeresedési idejét elsősorban a hőmérséklet fogja meghatározni. Ha melegebb van, akkor gyorsabban, ha pedig hideg vagy langyos az idő, akkor lassabban fog teljesen legyökeresedni. Ez a 2-3 héttől a 2 hónapig is terjedhet. Rendszeresen és egyenletesen kell öntözni, forró hónapokban akár 4-5 alkalommal is kiadósan! 5-7 naponta lehet csökkenteni a napi indítási mennyiséget, miközben a megmaradt indítások időtartamát pedig növelni kell. Így a végcél a napi egyszeri bőséges öntözés, ami a későbbiekben 2-3 naponta egyszeri, de nagyon bőséges öntözés elérése. Azért tesszük így, hogy a gyökérzet a mélyebb és nedvesebb talajréteg felé közelítsen, ami hosszútávon egészségesebb és ellenállóbb gyepfelülethez vezet.

 1. Használja kedvére a legyökeresedett, összefüggő és egészséges gyepet

A teljes gyepfelület legyökeresedéséről úgy tud meggyőződni, hogy különböző pontokon megpróbálja megemelni a gyepszőnyeget. Érdemes a szélekben is megpróbálni, de kezdetben enyhébb erőfeszítéssel, majd erősebben. Ha jól érezhetően oda van „varva”, akkor nincs más hátra, mint a teljes birtokba vétel.