automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

Füvesítés

Füvesítés (7)

csütörtök, 17 január 2019 17:47

Vakondháló vagy talajfertőtlenítés?

Írta:

Mechanikai vagy biológiai védekezés?

Cikkünkben arra keressük a helyes választ, hogy a vakondokot és még inkább a vakondtúrásokat hogyan tudjuk megelőzni egy új kert megépítése vagy egy kertátalakítás során. Számtalan közvélemény formáló érv és ellenérv olvasható a témában, azonban ezeket az írásokat bemutató weboldalak egy tetemes részén azt találom, hogy az érvelő üzletileg is érdekelt abban, ami mellett érvvel! Nos, ez önmagában véve még nem ok arra, hogy ne legyen hiteles és tényszerű az állítása, azonban mint tudatos vásárlót arra ösztönöz, hogy a „másik oldal” érveléseit is elolvassam, meghallgassam. Egyébkén nem vagyok elkötelezett híve sem a mechanikus vakondháló, sem pedig a biológiai fertőtlenítő megoldásnak sem. Úgy vélem döntse el a felhasználó, hogy saját maga számára melyik a legmegfelelőbb, a leginkább vállalható megoldás. Annak vagyok a híve tehát, hogy kellőképpen tájékoztatott kerttulajdonos helyes megoldást találjon a problémájára!

péntek, 04 január 2019 17:01

A gyepszellőztetés fortélyai

Írta:

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha igazán szép gyepet szeretnél, akkor tavasszal és ősszel (de legalább egyszer tavasszal) szükséges, hogy alapos gyepszellőztetéssel könnyíts, frissíts a füves területen!

Én csak gondolom, hogy az ismeretanyag hiánya vagy a félelem az, ami miatt nem vágnak bele ebbe a nem túl nagy munkába, ami természetesen a füves terület méretéből adódóan változhat, de azért általában egy napos fizikai munka. Könnyű fizikai munkának már éppen nem nevezném, de azért nem kell megszakadni bele! Én a saját 200 m2 füves területemen 1 nap alatt könnyen meg tudom csinálni a gyepszellőztetést.

Aki látott már ilyet, az tudja, hogy a végeredménye olyan, mint ha megsemmisült volna a korábbi gyep, ezért talán ódzkodik attól, hogy azzal a gyeppel, amivel ő már annyit dolgozott, ezt a rettenetes műveletet hajtsa végre. Igen tudom, nekem a mai napig megszokhatatlan látvány, azonban 3-4 hét múlva jelentkező eredmények mindig kárpótolnak érte!

Mi történik a gyepszellőztetéskor?

A gyepszellőztetés lényege, hogy az elhalt és elsárgult, bomló növényi részeket eltávolítsuk az élő szálak közül és meglazítsuk a gyökereket fedő talajt azért, hogy a víz és a levegő könnyebben átjárja. Amikor a gyep a tavaszi hőmérséklet emelkedés (+8 °C ) hatására növekedni kezd, akkor az eltávolított elhalt szálak és más bomló dolgok helyén a fű egészséges új hajtásai tudnak megjelenni. Az erőteljes összefüggő, smaragdzöld és sűrű gyep egy kiterjedt, mélyre húzódó gyökérzettel kell, hogy rendelkezzen ahhoz, hogy meg is tudja tartani a zöldtömegét. Amikor a talajfelszínt lazítjuk a gyepszellőztetéssel, akkor a gyökérzet több levegőhöz jut és a talaj nagyobb vízáteresztő képességével is javulnak az életfeltételei.

Mi így gyepszellőztetünk!

A következőkben azokat a lépéseket vesszük át, ahogyan mi végezzük el a gyepszellőztetést tavasszal! Tavasszal, akkor kezdünk ehhez a munkafolyamathoz, amikor a hőmérséklet +10 °C fölött van és éjszaka sem várható már talaj menti fagy. Hozzáteszem, hogy nem egyszer következett be váratlan hóesés és fagyok a szeszélyes tavaszban a gyepszellőztetés után, de ennek ellenére sem maradtak el a kiemelkedően jótékony hatások.

 • Fűnyírás

Először alaposan lenyírjuk a gyepet, ami azt jelenti, hogy 3-4 cm-nél ne legyenek hosszabb fűszálak. Feltehetően a tél előtti utolsó nyíráskor jó mélyre le lett vágva a gyep, ezért – és amiatt, hogy még nem indult meg a jelentős növekedés – nem fog a számára stresszes lenni. A mély nyírásra azért van szükség, hogy a gyepszellőztető gép drót vagy kés eszközei jobban hozzáférjenek a talajfelszínhez és arról a filcréteg képződményt eltávolítsa. Valamint a talajlazítást is jobban elvégzi így, megkönnyítve a csapadékkal feloldott tápanyag felszívódását és a talajlevegőzést.

 • Gyepszellőztető gép beállítása

Csak úgy, mint a fűnyíró gépen, a gyepszellőztető gépen is van magasság állítási lehetőség. Az általunk használt gépen 1-5 fokozat van és a 2. fokozattal dolgozom otthon. Ha nem használt még korábban ilyen gépet, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy egy félreeső helyen kezdje el kipróbálni. Találja meg a megfelelő magasságot úgy, hogy felülről lefelé (5-1) haladva próbálja ki az erősségét. Ha nem biztos a dolgában, akkor először használja a 3. fokozatot. Ha majd lesz egy tapasztalata arról, hogy mekkora pozitív változást tud a gyepszellőztetés okozni a gyep minőségében, akkor utána úgy is bátrabb lesz a fokozatok terén.

 • Gyepszellőztetés géppel

Én mindig egy hosszú egyenessel kezdem, párhuzamosan haladva a burkolat mellett, egy bő 10 cm-rel beljebb a kőburkolat szélétől, hogy megvédjem a késeket vagy a drótokat a sérüléstől. Az én gépem húzva jobban dolgozik, mint ha tolom, próbálja ki, hogy az Önénél mi a helyzet. Nagyobb íveket tudok követni a géppel, de kanyarodni nem szabad, mint egy fűnyírónál, mert akkor szinte leborotválja a talajfelszínt. Fontos javaslat, hogy ne álljon meg a működésben lévő géppel, mert pár fordulat is elég az egyhelyben járó gépnek, hogy teljesen lekaparja a talaj felszínét! Amikor úgy látom, hogy már elhagy egy-egy kikapart növénymaradványt, akkor ürítem a fűgyűjtőt, ami meglepően hamar megtelik. Ezért mindig jó sok zöldhulladék zsákkal készülök, mert nekem 5 zsákra is szükségem van a 200 m2-en. Amikor már szörnyen néz ki a terület és igazán szívfájdító érzés ránézni, akkor jó.

 • Lombseprés

Szóval, én a gyepszellőztetés után egy lombseprűvel még áthúzom a területet. Bár a gép fűgyűjtős, mégis ezzel még meglepően sok nyesedéket tudok összegyűjteni.

 • Fűnyíróval tisztítás

Miután megvagyok a lomsepréssel, utána még áttolom a területen a fűnyírót is, mivel a legkisebb törmelékeket a fűnyíró késének a pörgéséből fakadó felhajtó erő felszippantja és ez után tényleg olyan tiszta lesz a felület, amilyennek én szeretem.

 • Felülvetés

Én minden gyepfelújítás alkalmával elszórók 2-3 kg kifejezetten felülvetésre javallott fűmagot, hogy frissítsem és fiatalítsam az állományt. Igyekszem a jobban megviselt területekre picivel többet hinteni, míg az erősebb területeket csak gyérebben hintem meg. Nem használok túl sok magot egy alkalommal, viszont azt

 • Tápanyag kiszórás

A tápanyag kiszórás titka, hogy mindenképpen egyenletesen legyen kiszórva a megfelelő mennyiségű anyag! Általában kétféle tápanyagot használunk, a műtrágyákat és a szerves anyagokat pótló gyeptrágyákat. Én a környezetünk megóvása érdekében a szerves anyagokat preferálom és bár valamivel hosszabb idő múlva hoznak eredményeket, mégis azok maradandóbbak lesznek.

 • Öntözés

Amikor minden a helyére került, akkor jöhet az öntözés! Természetesen ez azt jelenti, hogy bekapcsolom az automata öntözőrendszerem és az adott hőmérsékletnek megfelelően beállítom, hogy annyi csapadékot juttasson ki, amennyi ahhoz kell, hogy ne száradjon ki a kezelt felület.

 • Pihentetés

Ez mindösszesen annyit jelent, hogy megkérem a családtagjaimat, hogy néhány napig egyáltalán ne használják a gyepet! Az új magoknak be kell ágyazódni és a meglévő gyepnek pedig regenerálódni, illetve magába szívni a tápanyagokat ahhoz, hogy erőteljesen meginduljon!

Utógondozás

Én az első nyírással addig várok, amíg csak lehet. Amikor a maradék „régi” fűszlak elérik a 8 cm-es magasságot, akkor visszavágom 5 cm-re. Mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebbet tartózkodoma gyepfelületen és akkor is kíméletesen mozgok a fűnyíróval. Ahogy sűrűsödikhétről-hétre a gyep, úgy megyek lejjebb, míg elérem a végleges 4-5 cm-es komfortmagasságot!

Fokozottan figyelek az öntözésre, hogy lehetőleg ne száradjon ki a gyepfelület, azonban ahogy sűrűsödik, úgy csökkentem az öntözést állandó hőmérséklet mellett. Növekvő hőmérséklet mellett pedig alkalmazkodom. És boldogan várom a természetes csapadékot, mivel az eső után érzékelhetően gyorsul a regeneráció.

Mikor jelentkezik a gyepszellőztetés hatása?

Tavasszal (hőmérsékletfüggő) általában a 4. hetet követően már jelentősen besűrűsödött a gyep és még ez fokozódik a további nyírások után és nagyjából a 6. héten áll be a stabilan az optimális állapot, ami annyira szeretek!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket, és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart
 • Pontosan mi kell hozzá
 • Pontosan mennyibe kerül

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…

csütörtök, 24 január 2013 07:40

Tavaszi fűnyírás

Írta:

Tél

A téli hónapok nem a gyep ápolásával, hanem annak megóvásával telhet. 

! Tanács

Ha nincs hó, akkor ne hagyjuk a faleveleket a gyepen, tartsuk azt tisztán.

Amikor havas a tél, akkor ne halmozzuk a kocsibeállóról, vagy a közlekedő utakról a gyepre a havat, mert könnyen betegségekhez vezethet.

Ne használjunk sót, a jégmentesítésre olyan helyeken ahol a fűvel közvetlenül érintkezhet.

Márciusi teendők

Érthető, hogy a nap első meleg sugaraival, a kertjét szerető és gondozó ember máris szívesen tenne valamit, amely ötletek között a fűnyírás is felmerül. A kertünkben lévő növények, és különösen a gyep lassabban reagál, mivel még a tartósabb melegedés ellenére sem melegszik gyorsan a talaj. A talajszinthez közel eső növény, mint a fű, szintén lassan reagál.

A legcélszerűbb teendő ilyenkor a fűvel, az állapotának a felmérése.

Gondosan vételezzük szemre a tavaszi gyepet, és a betegségek tüneteit keressük. Ha nagy volt a hó, akkor a leginkább hófedte területeken keressük a gombabetegségeket, ezen belül is a hópenész jeleit. Ha gyepes felületeken levelek vannak, akkor azt mindenképpen távolítsa el, mert a nedves, és nem szellőző környezet a gombás megbetegedések melegágya, de még ha ezt elkerültük is, a gyepünk ott kirohadhat.

Lásd: Fűbetegségek 

A rosszul időzített nyírás a fű sárgulásához vezethet. Ha közvetlen utána fagy éri, akkor még jobban is károsodhat.

Az első nyírást mindenképpen száraz körülmények között tegye, mert a sáros talajon könnyű egyenetlenségeket létrehozni, ami a későbbiekben fog problémát jelenteni. Csak nagyon keveset vágjon le elsőre!

! Tanács

A beteg fű nyírásából, vagy a gyepszellőztetésből származó nyesedéket ne tegye a komposztálóba!

Mit érdemes tenni?

Márciusban, és mindenképpen száraz napokon aktuális a gyepen a felülszórási technológiákat alkalmazni. A homokszórást, a humuszt ilyenkor szórjuk el.

Áprilisi teendők

Ha az ilyenkor már megszokott melegek vannak, akkor állandóvá kell tennünk a fűnyírást.

Ebben a hónapban a gyepünk szépsége érdekében több ápolási módszert alkalmazhatunk. Ezek a gyepszellőztetés, amit ebben a hónapban mindenképp tegyen meg, a gyeptrágyázás, a hengerelés, az egyengetés, a felülszórás, a gyomirtás, ás a kártevőirtás.

Lásd: Fűbetegségek
Lásd: Fűfelújítás

! Tanács

Ha a fű az első nyírás előtt hirtelen megnőtt, akkor ne nyírja le „jó alaposan”. A fűnyírás első szabálya az, hogy a teljes méret egyharmadánál többet ne vágjon le egyszerre! Csak a fokozatosság elve alapján, több nyírással szabad visszaszoktatni a „versenyméretére”.

szerda, 09 január 2013 11:45

Füvesítés - Gy.I.K.

Írta:

Kérdés témakörök:

A füvesítés
A fű öntözése
A fű ápolása

A füvesítés

Gyepszőnyeg, vagy fűmagvetés?
Melyik a legjobb füvesítési megoldás?
Milyen gyepszőnyeget válasszunk?
Milyen fűmagkeveréket válasszunk?
Mikor végezzük a füvesítést?
Szükséges a vakond háló?
Szükséges a jó minőségű talaj?
Szükséges az automata öntözőrendszer?

A fű öntözése
Milyen időközönként kell a füvet öntözni?
Milyen mennyiségben kell a füvet öntözni?
Melyik napszakban kell a füvet öntözni?
Mikortól szükséges a fű öntözését elkezdeni?
Mikor szükséges a fű öntözését elhagyni?

A fű ápolása
Milyen időközönként kell nyírni a füvet?
Milyen méretűre kell nyírni a füvet?
Ha sűrűn nyírjuk a füvet, akkor minden gyom kipusztul?
Miért kell szellőztetni a füvet?
Milyen időközönként kell szellőztetni a füvet?
Milyen hatásai vannak a gyepfilcesedésnek?
Mikor célszerű szellőztetni a füvet?
Milyen eszközzel szellőztessük a füvet?
Mi az a lyuggatás?
Mi a lyuggatás szerepe?
Hogyan kell a gyepben a talajegyenetlenséget kiegyenlíteni?
Mi a homokszórás szerepe?
Mekkora mennyiségű homokot kell kiszórni?
Mikor használjunk műtrágyát?
Hányszor szükséges műtrágyázni évente?
Milyen műtrágyát használjunk?
Hogyan kell a fű felülvetését végezni?
Hogyan védekezzünk a gyomok ellen?
Hogyan védekezzünk a rovarok ellen?
Hogyan védekezzünk a levélbetegségek ellen?

A füvesítés

Gyepszőnyeg, vagy fűmagvetés?

Ez a kertépítés, és a füvesítés előtt állók leggyakoribb kérdése.

A gyepszőnyegterítésnek, és a fűmagvetésnek is megvannak az előnyei és a hátrányai.

A legalapvetőbb kérdés az, hogy a füvesítés mennyibe kerül, és mit kapunk a pénzünkért?

A gyepszőnyeg választásával azonnali gyönyörű, egészséges, tömött gyepet kapunk, de relatív sok pénzért.

A fűmagvetés választásával relatív kevés pénzért, de sok idő, energia, és szakértelem ráfordításával érhető el eredmény.

Tehát, míg a gyepszőnyegre kezdetben többet költünk, majd keveset, addig a fűmagvetésre kezdetben keveset, majd folyamatosan többet, amíg el nem érjük a kívánt hatást.

Melyik a legjobb füvesítési megoldás?

Mindenképpen javaslom, hogy jól járja körbe ezt a témát. Segítségképpen elárulom, olyat még nem halottam, hogy valaki kertépítéskor megbánta volna, hogy a gyepszőnyeg mellett döntött. De a kertépítések során készítettünk már fűmagvetéssel is olyan gyepet, hogy csodájára jártak az emberek.

Sok időbefektetéssel és szakmai gondozással a magvetéssel is elérhető gyepszőnyeg minőségű gyepfelület. Míg hanyag gondozással, a gyepszőnyeg telepítéssel készült gyep minősége is lecsúszhat – enyhén szólva is – a közép kategóriába. Megfigyelésem szerint, automata öntözőrendszer nélkül nem lesz tökéletes a füvesítés se így, se úgy.

Lásd: Összehasonlító táblázat

Milyen gyepszőnyeget válasszunk?

Mindenképpen olyan típusú magkeverékből összeállított gyepszőnyeget, amely az Ön igényeinek, kertje adottságainak megfelelő, és onnan, ahol garantálni tudják, hogy a füvesítés napjának reggelén szedik fel frissen a gyepszőnyeget.

Lásd: A füvesítés szempontjai
Lásd: Gyepszőnyeg Gy.I.K.

Milyen fűmagkeveréket válasszunk?

Sajnos Magyarországon csak készre összeállított, 2-5 fűfajból álló keverékek kaphatók. Ezeket jó esetben a végeredmény, illetve felhasználási cél szerint nevezik el, de néha hangzatos fantázianevekkel teszik kívánatossá a terméket.

Mindenképpen szakkereskedésben vásároljon friss fűmagkeveréket, ahol meg tudják mondani Önnek, hogy az igényeinek, és a kertje adottságainak melyik a megfelelő.

Lásd: A füvesítés szempontjai

Mikor végezzük a füvesítést?

A füvesítést a kertépítés szezonjában végig, azaz kora tavasztól egészen október végéig lehet végezni. Feltétele az elegendő mennyiségű öntözővíz. Automata öntözőrendszer megléte mellett a nyári hónapokban is eredményesen lehet végezni. Füvesíteni öntözőrendszer nélkül csak tavasszal és ősszel próbálkozzon.

Szükséges a vakond háló?

Mindannyian láttunk már vakondtúrást a mezőn, vagy a vakond természetes életterén. De amikor a saját kertünkben látjuk az 5-10 vakondtúrást minden reggel, akkor ökölbe szorul a kezünk. Rettenetes és naponta ismétlődő károkat okoz a füvesített területen.

Mivel a vakond hazánkban védett állat, ezért a legpraktikusabb dolog a vakondháló!

Ára nem túl magas, és a füvesítéskor egyszerű a lerakása. Sok alkalommal használtuk a kertépítések során és idáig mindig bevált!

Szükséges a jó minőségű talaj?

A talajt a szél, a fagy, a víz, azaz a természet erői által szétmorzsolt kőzetrészecskék keverékei alkotják. Ezáltal eltérő szemcsenagyságok alakultak ki, így pedig különféle talajtípusok. Ezek nem mindegyike ideális ahhoz, hogy a füvesítés eredményeképpen gyönyörű gyep legyen a végeredmény.

Hogy helyesen tudjunk eljárni, tudnunk kell milyen is a fű talajigénye, illetve milyenek az adott terület talajviszonyai. A fű talajigénye optimális esetben a jó vízáteresztő képességű, közép – kötött, homokos vályogtalaj.

Ha a füvesítésnél rendelkezésre álló talaj nem ilyen, akkor három dolgot tehetünk.

 • Feljavítjuk
 • Ráhordunk
 • Lecseréljük

A fű minőségénél a mag játssza a főszerepet, majd a gondozás, és csak ezt követően a talaj.

Szükséges az automata öntözőrendszer?

A szép kert, és az egészséges gyep fogalmától szinte elválaszthatatlannak tartom az automata öntözőrendszert ezen az éghajlaton. Ma már olyan magas színvonalú berendezések kaphatóak jó áron, és az előnyeik olyan mértékben könnyítik meg a kertfenntartást, hogy őszintén ajánlom minden kerttulajdonosnak, akár a füvesítés előtt, akár a füvesítés után.

Lásd: Öntözőrendszer előnyei

A fű öntözése

A gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében

Napi Celsius (maximum)

Vízigény/ mm/nap

Az öntözés gyakorisága napokban amennyiben a vízkijuttatás kb. 10 mm

35 C felett

8 felett

Naponta, akár többször is!

30 – 35 C

6 - 8

Heti 5-6 alkalom

25 – 30 C

4 - 6

Heti 4 alkalom

20 - 25

3 - 4

Heti 3 alkalom

15 - 20

2 - 3

Heti 2 alkalom

Milyen időközönként kell a füvet öntözni?

A tavaszi és őszi időszakban a füvet érdemes 2-3 naponta egyszer, de akkor nagyon alaposan öntözni. A forró nyári szezonban viszont napi szinten is szükséges kisebb mennyiségben locsolni amellett, hogy a 2-3 naponkénti alapos öntözést is megtartjuk.

A frissen vetett fűmag, vagy frissen telepített gyepszőnyeg esetében a napi négy öntözés is szükséges lehet, mivel a termőföld felső 1-2 cm-es rétege nem száradhat ki. Ellenkező esetben a fűmag kelése, vagy a gyepszőnyeg gyökeresedése nem történik meg, vagy csak részlegesen.

Már kisebb füvesített területeknél is javasolt az automata öntözőrendszer.

Milyen mennyiségben kell a füvet öntözni?

A különböző gyepek 3-4 mm vizet is képesek elpárologtatni naponta. A szárazanyagképzéshez kilogrammonként 800 liter vizet használ fel, amit tápanyag adagolással csökkenteni lehet a felére, tehát 400 literre is.

Az öntözés mennyiségét és gyakoriságát a talajadottságok is meghatározzák. A homokos talajon lévő gyepet gyakrabban öntözzük, de kisebb 10 – 15 mm mennyiségben, a középkötött talajon lévő gyepet közepesen gyakran, de 15-20 mm mennyiségben, míg az agyagos talajon lévő gyepet elég lehet több naponta is, de alaposabb 20-30 mm öntözővízzel is locsolni.

Melyik napszakban kell a füvet öntözni?

A fű locsolásának az ideális időpontja a késő esti, illetve a kora reggeli órák. Amikor az éjszakai hőmérséklet 20-25 °C fölé emelkedik, akkor az esti órákban már ne öntözzünk. Ezzel megelőzzük a gombásodás kialakulását.

Mikortól szükséges a fű öntözését elkezdeni?

Ez az időjárástól függ. Az országunkban általában áprilistól már olyan meleg és száraz időszakok várhatóak, amelyek miatt az öntözőrendszerek bekapcsolása aktuálissá válik.

Mikor szükséges a fű öntözését elhagyni?

Ezt is az időjárás határozza meg. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy az öntözőrendszerek kikapcsolása októbernél előbb nem kezdődik el.

A fű ápolása

Milyen időközönként kell nyírni a füvet?

A díszgyepet legalább hetente egyszer nyírjuk le. Igaz viszont, hogy minél többet nyírjuk a füvet, annál szebb lesz.

Lásd: A gyep gondozása

Milyen méretűre kell nyírni a füvet?

A nyírási magasság függ a gyep vagy pázsit típusától.

A legelterjedtebb sport gyepeknél a 3-3,5 cm magasság, de a díszpázsitoknál ez lehet kisebb 2-2,5 cm is.

A fű nyírási magasságát a forró nyári időszakokban 1 cm-el növeljük meg. A kánikulai napokon ne nyírjunk füvet! Nagy károsodás érheti!

A téli időszak előtt közvetlenül a füvet vágjuk nagyon rövidre, de 2cm-nél ne rövidebbre.

Ha sűrűn nyírjuk a füvet, akkor minden gyom kipusztul?

Nem. A nyírástól a füvek között megjelenő gyomok - elsősorban egynyáriak - fokozatosan visszaszorulnak, egy részük elpusztulhat, mivel visszavágva nehezebben hajtanak újra, és magot sem érlelhetnek, de csupán a vágás nem garantál gyommentes állapotot.

Miért kell szellőztetni a füvet?

Az elhalt fűszálak, a gyepfilcesedés, a talaj tömörödése a gyökerek körül képes befülleszteni, és a levegőtől elzárni a fű gyökérzetét. Ezen kívül még a betegségek, és a gyomosodás elősegítőinek is tekinthetjük ezt a folyamatot.

A gyepszellőztetéssel eltávolítjuk a nemkívánatos részeket, és utat engedünk a levegőnek.

Lásd: A gyep gondozása

Milyen időközönként kell szellőztetni a füvet?

Az erős filcképződésű, általában nagyon tömör talajoknál a gyepszellőztetés kétszer is javasolt évente. Általában viszont az egyszeri alapos gyepszellőztetés elegendő évente bármilyen füvesített területnél.

Milyen hatásai vannak a gyepfilcesedésnek?

 • - Az erősebb gyomosodás katalizátora.
 • - A kórokozók könnyebb megtelepedése.
 • - Az erős víz és tápanyagmegkötés.
 • - A csökkenő gyökeresedés.
 • - A puha, szivacsszerű felület.

Mikor célszerű szellőztetni a füvet?

A füvesített terület szellőztetésére a legalkalmasabb időszak a kora tavasz, amikor még nem indult meg a fű természetes növekedése.

Milyen eszközzel szellőztessük a füvet?

A füvesített területek gyepszellőztetését gépekkel végzik. Kétfajta gyepszellőztető technika létezik, az egyik a drótos, a másik a késes.

Mi az a lyuggatás?

A füvesített terület, a gyep felső néhány centiméteres része a legerősebben összetömörödésnek kitett rész. Az összetömörödés, levegőtlen körülményeket okoz. A lyuggatással a felső részek átlevegőzését hatékonyan javítjuk.

Mi a lyuggatás szerepe?

Lyuggatás során a lyuggatógép tüskéi négyzetméterenként lyukak sokaságát hozza létre 5- 10 cm mélységben, amelynek a következő szerepe van:

 • - Csökken a talajfelszín összetömörödése.
 • - Javul a talaj vízelnyelése.
 • - Növekszik a gyökérzet növekedése és gázcseréje.
 • - Csökken a gyepfilc kialakulása.

A lyuggatógép akkor fejti ki kedvező hatását, ha tüskéi lyukas, kónuszos kiképzés folytán apró földdugókat emelnek ki a talajból. Amennyiben a lyuggatógép tüskéi tömörek, akkor további összetömörödést idéznek elő. A lyukak sűrűsége meghatározza a lyuggatás hatékonyágát.

Hogyan kell a gyepben a talajegyenetlenséget kiegyenlíteni?

A gyepben képződő talajegyenetlenségek javítására, illetve megszüntetésére használatos módszer a homokszórás. Nagy egyenetlenségek kiegyenlítését fokozatosan végezzük. Egyszerre 1 cm-nél ne alkalmazzunk nagyobb tömörítést.

Mi a homokszórás szerepe?

A homokszórás javítja a talaj szerkezetét és kiváló levegő ellátottságot biztosít. Ezen kívül a gyepfilc lebontásában is aktív szerepe van. A homokszórást évente 2-3 alkalommal is el lehet végezni.

Mekkora mennyiségű homokot kell kiszórni?

Négyzetméterenként 2-5 kg, durva kvarchomokot kell kijuttatni. Akkor a leghatékonyabb, ha gyepszellőztetéssel együtt végezzük.

Mikor használjunk műtrágyát?

Amikor azt látjuk, hogy esztétikai értékéből, ellenálló képességéből, tömöttségéből veszített a gyep. Illetve akkor, amikor valamilyen szélsőségre kívánjuk felkészíteni. Ilyen lehet a tél.

A frissen füvesített területeken a magvetésnél és a gyepszőnyeg fektetésénél egyaránt használjunk gyökeresedést beindító (starter) műtrágyát, amely felgyorsítja a gyökérképződést.

Lásd: A gyep gondozása

Hányszor szükséges műtrágyázni évente?

Évente 2-3 alkalommal, amennyiben szeretnénk megőrizni a füvesítés utáni közvetlen állapotokat.

Használjunk mindig az évszaknak megfelelő speciális gyep műtrágyát.

Milyen műtrágyát használjunk?

Több kiváló minőségű gyep műtrágya is létezik. Válasszon speciális gyep műtrágyákat, és a leginkább környezetkímélőt!

Hogyan kell a fű felülvetését végezni?

 • A teljes területet szellőztessük át, majd lazítsuk fel azokat a részeket, ahol teljesen hiányzik a gyep.
 • Szórjuk be fűmaggal.
 • Szórjuk át gyökeresedést beindító - starter - műtrágyával.
 • Óvatosan gereblyézzük be, nem szükséges mélyen.
 • Hengerezéssel, vagy jobb híján taposással tömörítsük be.
 • Állandóan ismétlődő öntözéssel ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a felső 2-3 cm föld.

Ma már léteznek speciálisan felülvetésre alkalmas fűmagkeverékek is.

Hogyan védekezzünk a gyomok ellen?

Hogyan védekezzünk a rovarok ellen?

Hogyan védekezzünk a levélbetegségek ellen?

Lásd: Füvesítés – FŰBETEGSÉGEK


„Ezúton szeretném még egyszer megköszönni a profi tanácsokat és a segítőkész hozzáállást! A fű magáért beszél, az öntöző kiválóan működik. Azóta már többeknek ajánlottalak Benneteket, biztos vagyok benne, hogy ők is elégedettek lesznek.”

Üdvözlettel, Sz.Gábor

szerda, 09 január 2013 11:29

Füvesítés ÁRAK, gyepszőnyeg ÁRAK

Írta:

Szeretem a gyepem!
Néhány munka konkrét árakkal
Gyepszőnyeg árak
Füvesítés árak

Szeretem a gyepem!

Magyarországon a fű szeretetének, a gyepes felületek kialakításának a kertépítés során hagyománya, és kultúrája van. Általánosságban kijelenthető, hogy manapság kert, füvesített terület nélkül szinte nem épül. Mi magyarok előszeretettel gondozzuk, használjuk a gyepet, és leljük örömünket a pazar látványában, amelyet az ápolt, és egészséges pázsit nyújt a számunkra.

Néhány munka konkrét árakkal

A következőkben néhány olyan munka árajánlatát mutatjuk meg, amelyek a valóságban is előfordultak. Csak annak érdekében tsszük ezt, hogy némi betekintést adjunk, egy kis tájékoztatást azoknak, akiknek szükségük van erre! Hasonló műszaki tartalmú és méretű munkáknak az árai azonban komoly eltérést mutathatnak a valóságban, hiszen számtalan tényező befolyásolhatja még a végleges ár kialakulását. Ilyen lehet a teljesség igénye nélkül példaképpen az előkészítést igénylő terület talajszerkezete, vagy domborzata, esetleg a megközelíthetősége. A pontos árajánlat elkészítéséhez helyszíni felmérést javaslunk! Ezekeknél a munkáknák nem voltak az általános árakat drágító körülmények.

Füvesítés árak és akiók Füvesítés árak, árajánlatkérés Füvesítés és gyepszőnyegezés árak

Budapest XVII. kerületi komplett gyepszőnyeg telepítés 490 m2:

- Gyomírtás
- 75 m3 tőzeggel és marhatrágyával darát kerti termőföld betöltés
- 490 m2 I. osztályú gyepszőnyeg, valamint a leterítése
- 20 kg gyepindító trágya
- 600 m2 vakondháló
- Szállítás és elszállítás

Bruttó anyagár összesen: 1.516.018.-
Munkadíj összesen: 650.000.-
Szállítás összesen: 120.000.-
 ________________________________________
 
Budapest XV. kerületi komplett gyepszőnyeg telepítés 60 m2:
- 1 × gyomirtózás
- 8 m3 építkezési törmelék, növényi anyag, talaj kitermelés
- 6 m3 tőzeggel és marhatrágyával darát kerti termőföld betöltés
- 60 m2 I. osztályú gyepszőnyeg, valamint a leterítése
- 5 kg gyepindító trágya
- 50 m2 geotextília
- 2 m3 kulékavics
- Szállítás és elszállítás

Bruttó anyagár összesen: 290.392.-
Munkadíj összesen: 280.000.-
Szállítás összesen: 30.000.-

Az árak csak bemutatásra szolgálnak, és nem minősülnek árajánlat tételnek!

Gyepszőnyeg árak

Gyepszőnyeg árak

Az itt megadott árak, csak a gyepszőnyegre vonatkoznak:

Az általunk telepített prémium minőségű gyepszőnyeg nettó ára 1.390 Ft.- 

A helyszínre szállítás költségét az ár nem tartalmazza!

FIGYELEM! Cégünk gyepszőnyeg kereskedelemmel nem foglalkozik, csak szolgáltatással!
Tehát gyepszőnyegezést vállalunk, amelyekhez az alábbi árakat használjuk!

Füvesítés árak

Gyepszőnyeg és füvesítés árak Füvesítés és gyepszőnyegezés árak Füvesítés és gyepszőnyeg

Nagyon nehéz lenne megmondani, hogy 1 m2 füvesítés mennyibe kerül. Mivel nem egyformák a kertek, ezért a talajviszonyok, a ki és behordási körülmények, valamint a távolságok is különböznek kertről-kertre, és változtathatnak az árakon.

Elméleti példánkon keresztül mégis megpróbálkozunk az anyagiak elméleti meghatározásával.

Tételezzük fel, hogy egy 100 m2 – es, Pest megyében található kert füvesítési munkáját kell elvégezni 10 cm talajcserével. Kevesebb termőföld cserével, vagy nagyobb terület gyepszőnyegezésével az ár fajlagosan csökkenni fog.

Füvesítés gyepszőnyegterítéssel: 5.562.-/m2

- 10 m3 termőföld szállítva = 80.000.- (tőzeges, érlelt marhatrágyás, darált, első osztályú termőföld)

- 8 m3 konténer = 35.000.- (a meglévő talaj elszállításával)

- 120 m2 vakondháló = 19.200.-

- Starter gyeptrágya = 8.000.- (gyökeresedés beindító gyeptrágya)

- 100 m2 gyepszőnyeg = 139.000.- (első osztályú minőségű, 18 hónapig nevelt, gyommentes és sűrű gyep, azoktól, akik a Labdarugó EB hivatalos beszállítói)

- A gyepszőnyeg szállítási díja = 35.000.- (az ár Budapestre, Pest megye jelentős részére is érvényes)

- Munkadíj = 240.000.- (várhatóan 2-3 munkanap)

- szükségtelen talaj kitermelése, elszállítása,

- a termőtalaj behordása, szintezése, hengerezése, előkészítése,

- vakondháló szakszerű terítése,

- gyeptrágya kiszórása,

-a gyepszőnyeg szakszerű terítése, hengerezése, belocsolása,

-összetakarítás.

556.200.- ÷ 100 = 5.562.-

Füvesítés fűmagvetéssel: 3.712.-/m2

- 10 m3 termőföld szállítva = 80.000.- (tőzeges, érlelt marhatrágyás, darált, első osztályú termőföld)

- 8 m3 konténer = 35.000.- (a meglévő talaj elszállításával)

- 120 m2 vakondháló = 19.200.-

- Starter gyeptrágya = 8.000.- (gyökeresedés beindító gyeptrágya)

- 5 kg fűmag = 9.000.- (első osztályú, friss sport fűmagkeverék)

- Munkadíj = 220.000.- (várhatóan 2-3 munkanap)

- szükségtelen talaj kitermelése, elszállítása,

- a termőtalaj behordása, szintezése, hengerezése, előkészítése,

- vakondháló szakszerű terítése,

-a magágy kialakítása, magvetés,

- gyeptrágya kiszórása, hengerezése, belocsolása,

-összetakarítás.

371.200.- ÷ 100 = 3.712.-

Az árak (nettó) bemutatásra szolgálnak, és nem minősülnek árajánlat tételnek!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Pontosan meddig tart.
 • Pontosan mi kell hozzá.
 • Pontosan mennyibe kerül.

AJÁNLATKÉRÉS - További információ az Akció menüben.

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…


„Az automata öntözőrendszer telepítése után nem volt kérdéses, hogy hozzátok forduljunk az óvoda gyepesítésével is. A munkátokat, mint mindig precízen és időben elvégeztétek, a fű szépsége pedig felülmúlta minden várakozásunkat! Nagyon szépen köszönjük!”
XVIII. kerület, Csodavilág Óvoda

Szeretem a gyepem!
Fűbetegségek
Mitől alakulhat ki a gombásodás?
Kártevő állatok
Gyomok elleni védekezés
Gyepszőnyegezés utáni problémák
Nem biztos, hogy tönkrement

Szeretem a gyepem

Amikor a szép fű gyenge, ritka, és foltos lett, amikor megváltozott a természetes színe, és barna, sárga, esetleg rózsaszín, vattapamacsok vagy más oda nem illő dolgok vannak benne, akkor több mint valószínű, hogy a szeretett gyep beteg.

Ha a gyep szükségletei ki vannak elégítve, akkor nem betegszik meg. A gyep betegségeit hiánybetegségekként foghatjuk fel. Ennek többsége az egyensúlyi állapot megbomlásának következménye. Ha megszüntetjük a betegséget okozó tényezőket, akkor a gyep egészsége újra helyreáll.

Az alábbiakban segítséget próbálunk nyújtani ahhoz, hogy a kertjében lévő füvesített terület újra szép, üde, és egészséges legyen.

Fűbetegségek

Jellemzően két csoportba sorolhatók a gyepbetegségek a gomba-, és a vírus-betegségek csoportjába. Kulcsfontosságú, hogy beavatkozás előtt helyesen ismerjük fel a probléma okozóját, mert az orvoslásuk különböző lehet.

Tudni kell azt is, hogy számos tünet (szimptóma) utalhat többféle gyepbetegségre, és több betegség is felléphet egyszerre, ilyenkor összetett tüneteket mutatva.

A leggyakrabban előforduló gyepbetegségek:

Gombakörök (Marasmius)

Rozsdabetegségek (Corticium sp.)

Egész évben fertőzhet, főleg magas páratartalom, vagy túlöntözés mellett.

Szimptóma: Kezdetben világosbarna, később sárgás elszíneződés látható. Párás időben a levelén kezdetben rózsaszín, majd egyöntetű piros elszíneződés tapasztalható.

Javaslat: A nyírási magasság csökkentése, gyepszellőztetés - és a gyepfilc vékonyítása, kiegyenlített tápanyag utánpótlás.

Rozsdabetegségek (Puccinia)

Nyáron fertőző, különböző rozsdafajok okozzák.

Szimptóma: Különböző színű, sárga-barna-fekete foltosodás képződik a levélen, amelyen spórák láthatók. A széllel, a fűnyírással, és a talpra ragadva terjed.

Javaslat: A köztesgazda Berberis (Borbolya- szúrós dísznövény fajok) eltávolítása, vagy lecserélése, a felület időszakos kiszárítása, a gyepfelület gyengítésének elkerülése, lomblevelek állandó összeszedése.

Rozsdabetegségek (Ophiobolus)

A talaj meszezése és az egyoldalú tápanyag utánpótlás segíti elő a kifejlődését.

Szimptóma: Kezdetben 5-10cm átmérőjű ovális körök alakulnak ki, melyek a szélükön, bronzos elszíneződést kaphatnak. A betegség előre haladásával a foltok kiterjednek, elhal középen a fű,idegen füvek és gyomok telepednek meg az elhalt részeken. A betegség gombakörök módjára terjed, évről évre nagyobb körök formájában.

Javaslat: Vasszulfát permetezéssel növelhetjük az ellenálló képességét, a tápanyag utánpótlás ésszerűsítése.

Hópenész (Microdochium Gerlachia nivalis)

Jellemzően a hóolvadás után terjed nagyobb területeken, de tavasztól őszig fertőz.

Szimptóma: A levélen fehéres-szürkés-pirosas bevonat tűnik fel, a fertőzés aktív zónájában, kicsi ovális körök melyek 30 cm körülire nőnek majd összeolvadnak.

Javaslat: Kálium és vas alapú trágyák alkalmazása, megelőző vegyszeres permetezés alkalmazása, talajfelület szárítás, a gyepfilc, a lomb, és a nyesedék eltávolítása.

Levélfoltosság (Helmintosporium/Drechslera)

Leginkább a hűvösebb hónapokban, azaz 15-20 C hőmérsékleten fertőz, magas páratartalom mellett.

Szimptóma: A levélen feketére színeződött szélű barnás foltok jelennek meg, melyek a fertőzés előrehaladtával nagyobbak lesznek, a foltok közepe teljesen elhal és sárgára színeződik. Jelentős fertőzés esetén a növény teljesen elhal, és hiányzó foltok keletkeznek a gyepen.

Javaslat: Használjunk magas kálium tartalmú trágyákat, és kerüljük a nitrogén tartalmat. A felületet szárítással, majd lyuggatással kezeljük, és gyepszellőztessünk.

Dollárfolt (Sclerotinia)

Meleg időjárásban és magas páratartalomban jelenhet meg a fertőzés, amit a fűnyíróval, vagy a talpunkkal gyorsan áthordozhatunk. Különösen veszélyeztettek a Poa és Festuca fajták.

Szimptóma: Kb. 2 cm nagyságú, apró, sárgás elszíneződés keletkezik, amely később kicsit nagyobbá válik. Közelről, a levél szélén fehéres foltok láthatók.

Javaslat: A talajfelszín szárazon tartása, légmozgás beindítása, megfelelően beállított öntözés, és a gyepfilc eltávolítása.

Dollárfolt ( Phytium)

Meleg időkben, nyáron fertőz. Több formában is megjelenhet a gyep korától függően.

Szimptóma: A fű csírázási fázisában a kikelt növény elhal, elszárad a levele, és a talajból könnyen kihúzható. Gyökerét sötétre elszíneződöttnek látjuk. Meglévő gyepeknél az eleinte különálló szürkés foltok összeolvadnak, és nagy fertőzött területekké alakulnak. Ebben a szakaszban a tünetek hasonlóak a szárazság idején tapasztalt jelenségekhez. Viszont az egyes növények alapos megnézésével látható a különbség. Könnyen kihúzható, gyökere sötétre színeződött, miközben a levél szürkés-sárgás árnyalatot kapott.

Javaslat: Reggel öntözzünk, hogy utána gyorsan felszáradjon a levél, egyúttal kerüljük a túlöntözést. Használjunk nagyobb adag káliumot. Ha sűrű a gyepállomány, akkor ritkítsuk gyepszellőztetéssel, csökkentsük a gyepfilcet.

Dollárfolt (Typhula)

Szimptóma: Igazi téli betegség, a fertőzés gyakran a hótakaró alatt terjed el, és csak hóolvadás után vehetők észre a nagyobb kiterjedésű szürke foltok, amelyeken belül a növény elszáradt. Fertőzött gyepekben tavasszal gombostűfejnyi narancssárga pontok figyelhetők meg. A fertőzött felületek többnyire nem halnak el, és a tavasszal a melegek beálltakor regenerálódnak.

Javaslat: Növeljük a kálium mennyiségét, és kerüljük a késő őszi nitrogéntrágyázást. Így ellenállóvá tesszük a gyepet. A fertőzés esetén pedig tavasszal gyepszellőztessünk, és a nyesedéket semmiképpen se hagyjuk rajta.

Mitől alakulhat ki a gombásodás?

A gyepfelületen jelentkező gombásodások kialakulását és elterjedését két fő körülmény, a talaj és a csapadék eltérése okozza!

A talaj, összetétele és minősége, valamint a szerkezete, és a tápanyag tartalma, pH értéke és esetleges fertőzöttsége is katalizátora lehet a különböző gomba fajok megjelenésének.

A csapadék, illetve jellemzően a nagy mennyiségű csapadék kifejezetten kedvez a gombás betegségek kialakulásának és tovább terjedésének.

Mit tehetünk, ha már kialakult a gombásodás?

 • Lehetőleg szakember bevonásával állapítsuk meg, hogy a fertőzést ténylegesen gomba okozta. A félrekezelés komoly problémákat okozhat!
 • Ki kell szárítani a fertőzött gyepfelületet. Mivel a gombás megbetegedések a vizes közeget kedvelik, ezért meg kell vonni a vizet. Nyári forróság esetén 1-3 nap a megvonási javaslat, míg hidegebb – esetleg csapadékosabb időben – ez 2 hét is lehet.
 • A gomba terjedését a gyepfelülettel találkozó eszközök, gépek, sőt még a cipőnk is terjesztheti. Használatukkor általános gombaölő szerrel szükséges, hogy lemossuk.
 • A gomba makacs ellenálló képessége miatt célszerű több, 2-5 kezelést is végrehajtani. Azután is folytatva, miután látszólag már célt ért a kezelés.
 • A meggyógyult felületen érdemes a megelőzésben írt lépéseket elvégezni.

Megelőzés

A korokozók alapvetően mindenhol jelen vannak, de a fertőzés bekövetkeztéhez szükséges a gyep ellenálló képességének a csökkenése, és kedvező környezeti feltételek kialakulása az elszaporodásához.

Ezért a gyepbetegségek kialakulásának a legfontosabb hátráltató tényezője a megelőzés!

A talaj szerkezet módosítása

Jellemző, hogy a problémás esetekben a talaj nagyon tömörödött vagy laza. A tömörödés esetén gyeplazítással, laza talaj esetén kötöttebb talaj bedolgozásával és hengerezéssel ajánlott a talajszerkezet javítása. A megsüllyedt részeken a feltöltés javasolt.

A talaj összetétel és minőség módosítása

Az eredeti altalaj megvizsgálása után felülszórásossal lehet az összetételen javítani.

A tápanyag tartalompótlás és pH érték kiegyensúlyozás

Számos lehetőség létezik mindkét probléma megoldására, műtrágyázás, meszezés, stb…

Az öntözés optimalizálása

A legtöbb gombásodás kialakulásánál helytelen öntözési beállításokkal találkozunk! Fontos az öntözés rendszeressége, mennyisége és területi adottságok figyelembe vétele. Meleg nyarak alkalmával kerüljük az éjszakai öntözést!

A fűmagasság beállítása

A túl hosszúra engedett fű befülledéshez vezethet, ez ideális a gyepfilc kialakulásához, és a gombásodás megjelenéséhez.

Kártevő állatok

Rovarok

Megeshet, hogy a gyepfelület elváltozásának tüneteit nem kórokozó, hanem állati eredetű kártevő okozza. A füveket a gyökérfelülettől kezdve a levelükig fogyasztják különböző rovarok. Sajnos ez nem is a teljes probléma, mivel ezek a rovarok eleséget és élőhelyet biztosítva oda vonzzák a vakondot.

A leggyakoribb rovar kártevők a cserebogárpajor, a lótücsök, a szöcskék, fonalférgek, és a hangyák.

Amennyiben a bogarak, lárvák, fonalférgek felszaporodnak, elsősorban a növény gyökereinek felzabálásával a föld feletti részek pusztulását okozzák. A károk akár nagyobb felületeken is a gyep pusztulásában figyelhetők meg.

Szimptóma: Táplálkozásuk során a földben és a föld fölött lévő növényi részek elpusztításával, valamint járatok és halmok képzésével okoznak károkat. A gyep levelénél fogva felemelhető, gyökere hiányzik. További másodlagos kártételre számíthatunk a földben élő bogarak, lárvák, fonalférgek erős felszaporodásakor a vakondok illetve a madarak részéről, akik táplálékuk után kutatva okoznak további feltúrás jellegű károkat.

Javaslat: Ebben az estben védekezni már késő, erős támadást viszont csak szakember tud végezni, mivel olyan vegyszerek alkalmazására van szükség, amely szelektíven specializált. Bízza szakemberre!

Lásd: Kertépítési tanácsok

! Tanács

A hangyakolóniák alapvetően jótékony hatással vannak környezeti egyensúly fennmaradására. Feladatuk felszámolni a rovarkártevők tetemeit, és gyakran az élő egyedeit is. Normális mennyiségben a jelenlétük kifejezetten előnyös.

Csak akkor számoljuk fel a hangyákat, ha a gyepünkben tesznek károkat a földkupac szerű váraikkal, vagy ha a jelenlétük elviselhetetlenné válik a mennyiségük, vagy az estleges támadásaik miatt!

Megelőzés

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. A kertépítés és a füvesítés folyamán ezért is fontos, hogy a termőföld fertőtlenítve legyen.

Vakond

A vakond hazánkban védett állat!

Ez a kis állat olyan helyeket kedvel, ahol természetes tápláléka a giliszta, a pajor, a lótücsök és egyéb rovarok nagy számban előfordulnak. Téli álmot nem alszik, egész évben aktív, és munkálkodik is. Hatalmas étvágyát rengeteg munkával csillapítja, tönkretéve a kert füves területeit és a kertépítés örömét.

Szimptóma: Jól ismert vakondtúrások.

Javaslat: Új fű telepítésekor, a talajfertőtlenítéssel védekezhetünk ellene (Amalgerol Prémium), mivel ez elpusztítja a számára fontos táplálékokat. A kertépítés, vagy a füvesítés alatt javasolt a fertőtlenített kertépítési föld használata.

A legpraktikusabb dolog a vakondháló! Ára nem túl magas és új fű telepítésekor egyszerű a lerakása. Sok alkalommal használtuk a kertekben és idáig mindig bevált!

Sok jót hallottam a jó minőségű ultrahangos vakondriasztókról is. Ezek vibrációt keltő készülékek, amit a vakond nem szeret.

A vakond természetes ellensége a nyest. Létezik nyestspray, amibe a nyest vizeletét teszik bele. Ezzel a nyestspray-vel kell befújni a vakond járatait a kert területén, és vélhetőleg eliszkol.

Megelőzés

A legjobb védekezés ebben az esetben is a megelőzés. A füvesítés folyamán ezért fontos a vakondháló használata!

Gyomok elleni védekezés

Rendszertanilag különböző besorolású gyomokat ismerünk. Léteznek egyéves egyszikű, széles levelű kétszikű, és vannak évelő kétszikű gyomok. Amikor ezek a gyomok megjelennek a füvesített területeken a gyepben, akkor rendszerint nem örülünk.

A védekezésnek ellenük alapvetően két módját szoktuk alkalmazni, a mechanikai és a vegyszeres védekezést.

Mechanikai védekezés

 • A mechanikai védekezés egyik formája, amikor a gyomnövényeket a gyökerével együtt távolítjuk el a gyepből. Erre különböző eszközök állnak rendelkezésre, de ide soroljuk a kézzel való kiszedést is.
 • Továbbá még ide tartozik a forró vízzel való leöntés.
 • A mechanikai védekezés másik formája, amikor rendszeresen nyírjuk a füvesített területet, a gyepet. Ez nem csak szebbé teszi, de megelőzi a muharfélék elszaporodását, mivel a rendszeresen ápolt gyepnek gyomelfojtó tulajdonsága van.

Vegyszeres védekezés

 • Közvetett vegyszeres védekezésnek tekinthetjük azt, amikor a megfelelő nitrogén ellátással történik a kiszorítás.
 • Az engedélyezett szelektív gyomirtó szerek használatával forduljunk növényvédő szakemberhez, mivel az alkalmazásuk feltételeit állami törvényerejű rendeletek szabályozzák.

Lásd: A gyep gondozása
Lásd: Kertfenntartás

A fűgyomirtás menete

A gyepes területen megjelenő kétszikű gyomokat vegyszeres gyep gyomirtó permetezésessel távolíthatjuk el, illetve ritkíthatjuk meg. Ez egy nagyon hatékony megoldás, de arra figyelnünk kell, hogy a permetezést soha ne gyepszellőztetés vagy fűnyírás után közvetlenül végezzük, mivel ilyenkor nagyon érzékeny a fű, és veszít az ellenálló képességéből.

A permetezést a nyírás utáni 5.-6. napra időzítsük, mindenképp csapadékmentes és minél naposabb, lehetőleg szélmentes időszakra. Az automata öntözőrendszer működését is függesszük fel.

A gyep gyomirtó szer a frissen kelt fűmagvetésben, vagy a zsenge növényekben is kárt tehet. Ezért a legjobb, ha tavasszal gyepszellőztetünk, és végzünk felülvetést, és majd csak nyár elején, amikor már megerősödött az idei megújító fűállomány, akkor kerítünk sort a vegyszeres gyep gyomirtásra.

A vegyszeres gyep gyomirtás annál eredményesebb lesz, minél nagyobb levélfelületét éri a szer a gyomoknak. A leggyakrabban a fehérhere , és a gyermekláncfű a gyomnövényünk, ami egyébként a nitrogén hiányát is mutatja.

A vegyszeres kezelés után legalább 5-6 napot várjunk a következő fűnyírásig, hogy a szer hatni tudjon. Meleg, száraz időben gyorsabban hat a szer, ezért a kezelés után pár napig még ne kapcsoljuk be az öntözést.

Amikor a gyomok sárgulni kezdenek, vagy elsárgultak, még ne nyírjuk le a füvet. Majd csak akkor, amikor már a szer elérte a gyökereiket is, és azok is pusztulni kezdtek. Ezt úgy tudjuk megállapítani, ha néhány már sárgult gyomot kihúzunk a talajból. Ha a gyökérzete még ép, és fűvágással leszedjük a tetejüket, akkor gyökérről könnyen újrahajthatnak, mert a hatóanyag még nem ért le a levelekből és a száron keresztül a gyökerekig.

Legyünk türelmesek. Nagyban fokozza munkánk hatékonyságát!

Gyepszőnyegezés utáni problémák

Minőségi anyagok felhasználásával, szakszerű munkavégzés mellett szinte kizárt, hogy ezekkel a problémákkal találkozzon!

Amennyiben a következőkben leírtak szerint történik a gyepszőnyegterítés, nem kell aggódni, hogy problémák merülnek fel:

 • Megfelelő minőségű és szerkezetű talaj
 • A talaj szakszerű előkészítése
 • Vakondháló szakszerű telepítése
 • Minőségi gyepszőnyeg
 • Helyesen beállított öntözőrendszer
 • Jól tájékoztatott kerttulajdonos

A következő problémák elsősorban nagy melegben történt gyepszőnyeg telepítéskor fordulhatnak elő, illetve jelenhetnek meg közvetlenül.

A gyepszőnyeg kezdeti zöld színe nem egyöntetű, sárgásbarnás foltszerű elszíneződések láthatók. Ha a telepítés szakszerűen történt, akkor a gyökérrendszer regenerálódásával, szakszerű gondos ápolás mellett ezek a problémák hamarosan megszűnnek.

Sárgásbarnás foltszerű elszíneződések okai:

 • Egyenetlen, vagy nem kellő mennyiségű öntözés miatt a foltoknál kiszáradt a gyep.
 • Az altalaj egyenetlen, ezért hiányos a legyökeresedés.
 • A víz nem hatol be a talajba (elfolyik), összetömörödések vannak a talajban.
 • A talajban foltszerűen terméketlen (betontörmelék, mész, olaj) részek vannak.

Javaslat:

Állapítsa meg a problémát úgy, hogy megvizsgálja a foltokat.

 • Változtasson az öntözés mennyiségén, vagy a szórófejek beállításán.
 • Pótolja ki a talaj egyenetlenségeit aláhordással, vagy hengerezéssel.
 • Lazítsa fel az altalajt.
 • Távolítsa el a terméketlen elemeket, vagy fertőzött talajt.

Gyakori, hogy a kijavított területeken a gyepszőnyeg nagyon hamar regenerálódik, azonban a fertőzött talaj esetében mindenképp pótolja a gyepszőnyeget is a kiégett helyett.

A gyep fokozatosan ritkul, mohásodik, gyomosodik:

 • Túl kevés fényt kap a gyep (északi oldalon van, vagy takarásban).
 • Tápanyaghiány lépett fel.
 • Rendszertelenül van nyírva.

Javaslat:

 • Gondoskodjunk a fényről.
 • Gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról.
 • Tegyük rendszeressé a fűnyírási, illetve gondozási szokásainkat.

A gyep fokozatosan elfilcesedik:

 • A nyírás következtében nyesedék kerül a gyepre.
 • Túl magasra van hagyva a fű.
 • A talaj biológiai aktivitása alacsony.

Javaslat:

 • A nyesedéke eltávolítása, a rákerülés megelőzése.
 • Sűrűbb nyírás, vagy a nyírási magasság beállítása.
 • Gyepszellőztetés.

! Tanács

A fű locsolásának az ideális időpontja a késő esti, illetve a kora reggeli órák. Amikor az éjszakai hőmérséklet 20°C fölé emelkedik, akkor viszont az esti órákban már ne öntözzünk! Ezzel megelőzzük a gombásodás kialakulását.

Nem biztos, hogy tönkrement

Lehet, hogy Ön már feladta a szép, egészséges, smaragdzöld gyepbe fektetett hitét?

Lehet, hogy a gondtalan élvezete helyett, csak a bosszúság maradt?

Tönkrement?

Nem biztos, hogy tönkrement!

Fűfelújítás

Elég sokan gondolják úgy, hogy számukra az egyetlen megoldás az áhított szépségű gyep eléréséhez, ha azt újra füvesítik. Bár 3-4 éve - amikor telepítették - még csodás volt, de mára már annyira leromlott az állapota, hogy nem lehet más út, csak a borzalmas újratelepítés.

Lehet, hogy ez valóban így van, de meglehet, hogy van más megoldás is.

Sajnos tény, hogy nem minden esetben alkalmazható a fűfelújítás. De ha az eredeti gyepalkotók legalább 50%-a még él, és kiküszöbölhetők az egyéb veszélyeztető tényezők is, akkor érdemes megpróbálni.

A fűfelújítás nem okoz a kertben nagy felfordulást, töredéke költségből megúszható, mint az újrafüvesítés, amiben biztosak vagyunk, hogy Ön is szívesen kihagyna!

! Tanács:

Több alkalommal is előfordult már, hogy a probléma megoldásához csak egy automata öntözőrendszer beépítésére volt szükség. A fű újratelepítési összegéből sikerült a füvet is gyönyörűen megújítani, és egy öntözőrendszert is beépíteni.

Lásd: Füvesítés - FŰFELÚJÍTÁS

Gondolja meg, mielőtt döntést hoz!

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Menthető-e a gyep?
 • Pontosan mi kell hozzá.
 • Pontosan mennyibe kerül.

AJÁNLATKÉRÉS További információ az Akció menüben.

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…


„Szomszédjaink rendeltek öntözőrendszert az Esőmestertől ekkor bátorodtunk fel mi is a feleségemmel. Féltünk, hogy a már meglévő gyep megsérül, vagy tönkremegy, de a nagyon gondos előkészületeknek köszönhetően könnyen regenerálódott a fű az ásás, illetve a telepítés után. Nagyon kényelmes nyarunk volt, nem volt gondunk az öntözéssel és nyaralni is el tudtunk menni, nem kellett a szomszédoktól szívességet kérnünk.”

G. József, Szolnok

Szeretem a gyepem!
Fűfelújítás
- Alapvető problémák
- Megoldások

 

Szerem a gyepem!

Elég sokan gondolják úgy, hogy számukra az egyetlen megoldás az áhított szépségű gyep eléréséhez, ha azt újra telepítik. Bár 3-4 éve - amikor telepítették - még csodás volt, de mára már annyira leromlott az állapota, hogy nem lehet más út, csak a borzalmas újratelepítés.

Lehet, hogy ez valóban így van, de meglehet, hogy van más megoldás is.

Fűfelújítás

Fűfelújítás Fűfelújítás akció

Sajnos tény, hogy nem minden esetben alkalmazható a fűfelújítás. De ha az eredeti gyepalkotók legalább 50%-a még él, és kiküszöbölhetők az egyéb veszélyeztető tényezők is, akkor érdemes megpróbálni.

A fűmegújítás nem okoz a kertben nagy felfordulást, töredéke költségből megúszható, mint az újratelepítés, amiben biztosak vagyunk, hogy Ön is szívesen kihagyna!

Alapvető problémák
Érdekes területre tévedtünk, amikor a füvesített terület, és a gyepápolás alapvető problémáit keressük. Érdekes, hiszen ugyanazokat a dolgokat találjuk, amelyek nélkül a szép, egészséges, és üde zöld gyepünk nem is létezhetne.

Gondolta volna, hogy a fűnyírással, öntözéssel lassú, de biztos pusztulásba vezeti a gyepet?

Fűnyírás
Fűnyírás
A fűnyírás miatt, a talajban raktározott növényi tápanyagok jelentős része elvonódik. Ha nem pótoljuk rendszeres időben, akkor a fű kifakul, megritkul és legyengül a gyep, majd hamarosan áldozatául esik valamelyik gomba- vagy vírusbetegségnek.
Mivel a füvet a nyírással állandó növekedésre serkentjük, ezért már 20-30 nyírás következtében is jelentős mértékű tápanyagot vesz fel a rendelkezésére álló tápanyagokból. Tápanyag utánpótlás, vagy nem megfelelő tápanyag ellátás következtében, a századik nyírás után, azaz két év kimerül.

Öntözés
Öntözés
Az egy- két éves gyepek esetén is a talaj tápanyagtartaléka kimerülhet, amiben az állandó öntözés is komoly szerepet kaphat. Az elfogadott ideális öntözése a gyepnek a több naponkénti, de nagyobb mennyiség kijuttatása, ez mégis problémákat vethet fel, mivel a nagymennyiségű víz, képes elmosni a talajfelszín közelében lévő tápanyagokat. Ebben az esetben a hiánytünetek elkerülhetetlenek.

Tápanyag utánpótlás

A fűnek különféle anyagra van szüksége a csirázáshoz, a gyökerezéshez, a zöldállomány növeléséhez, illetve annak sűrűsödéséhez. Ezek ideális jelenlétében képes hosszútávon életben maradni. Amikor nem megfelelő anyagokat, nem megfelelő időközönként kap a fű, akkor hiánytüneteket fog mutatni.

Talajszerkezet

A fű minőségénél a mag játssza a főszerepet, majd a gondozás, és csak ezt követően a talaj. Ennek ellenére a talajszerkezet az öntözések, és a terhelés, és más természetes folyamatok következtében túl kötötté, de néha túl lazává válik. Ilyenkor a fű gyökérzete nem kap elég levegőt, a víz nem jut el a gyökérzetig, vagy bizonyos esetekben elszalad. Ilyenkor ismét számíthatunk a hiánytünetek megjelenésére.

Megoldások
Látjuk tehát, hogy a szépséges gyepünk fenntartására tett igyekezeteink azok, és pontosan azok a tényezők, amik egyben meggátolják a hőn vágyott végeredmény elérését.

Láthatjuk azonban azt is, hogy az ideális állapottól való eltérést hiánytünetek, vagy tünet együttesek okozzák.

Mit lehet tenni?

A kedvezőtlen állapotok felszámolásával a hiánytünetek is eltűnnek. A következőkben bemutatunk néhány alkalmazott módszerünket, a melyeket a fűfelújítás során végzünk az eredeti állapotok visszaállítására.

 

Gyepszellőztetés
Gyepszellőztetés
Látni fogjuk, hogy a gyepszellőztetés a fűfelújítás egyik leghatékonyabb eszköze.

A probléma:

 • Gyepfilc keletkezik a felületen.
 • A levegő és a vízfelvétel erősen akadályozott.
 • A betegségek ideális táptalajt találnak a filcrétegben.
 • Az átgyökeresedés mértéke csekély.

Megoldás: A nagy fordulatszámon dolgozó vékony szellőztetőkések, vagy drótok alaposan kitisztítják a gyep tövét, és az elhalt növényi részektől megszabadítják. Ezáltal ismét élettér keletkezik az új hajtások számára. A levegő, a víz és tápanyagok ismét akadálytalanul eljutnak a talajon keresztül a gyökérzónába.

Lélegeztetés, levegőztetés
Lélegeztetés
Probléma: A felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Csökken a növény gázcseréje, valamint vízzáró részek alakulnak ki. Csökken a talajélőlények aktivitása.
Megoldás: A perforátor sűrű lyukhálózatot készít a gyepszőnyegben átfedésben, 400-500 lyuk/m2 sűrűségben. A függőlegesen fel-le mozgó kónuszos tüskék 6 cm mélységig hatolnak a talajba, és a kiemelt dugócskákat összegyűjtik.

Öntözés
Öntözés
A legegyszerűbb, és a legkényelmesebb megoldás.

Probléma: A gyep csak ritkán, vagy rendszertelenül, és nem egyenletes mennyiségű vizet kap. A felső néhány centiméteres talaj összetömörödik a szezon folyamán. Szárad, foltokban kopik.
Megoldás: Automata öntözőrendszer telepítés. Továbbiakban nem rabolja az időnket, energiánkat, és a pénztárcánkat.

Homok kiszórása
Homokszórás
A homok kijuttatás egy gyorsan és gazdaságosan végrehajtható fűfelújítási folyamat.

Probléma: A gyepes talajrétegnek lecsökken levegő és a vízáteresztő képessége. A felső réteg felszáradása túl lassan megy végbe, egy sárréteg alakul ki a felületen a tartós nedvesség miatt. A használat következtében felületi egyenlőtlenségek alakulnak ki.
Megoldás: 0-2 mm szemcseméretű homok kijuttatása a felszínre. Ez a folyamat egyben a már meglévő gyepfilcet is felszámolja, és meggátolja a jövőbeli kialakulását.

A felülvetés
Olcsó és jó megoldás. Előfeltétele a gyepszellőztetés.

Probléma: Az intenzív terhelés következtében elhasználódnak a füvek. Kiritkulások, lyukak, kopasz helyek keletkeznek. Nemkívánatos füvek és gyomok telepednek le. A gyep terhelhetősége lecsökken.
Megoldás: A perforációs vetéssel lehetővé válik a régi állományban egy új gyep elterjesztése és fajtaváltása. A gyepperforátor négyzetméterenként 400-500 lyukat készít, és ezekbe a 2-3 cm mély lyukakba vet. A fiatal csíranövények zavartalanul fejlődhetnek a lyukak védelmében.

Késes felülvetés
Megoldás: A kiritkult gyepet késes felülvető célgéppel kezeljük. Ez a gép 3 cm-enként hasítékot hoz létre a régi gyepben, s ebbe az előkészített magágyba veti a magvat. A magok így egy védett csírázásra alkalmas barázdába kerülnek.

Tápanyagpótlás

Trágyázásnak döntő szerepe van a sűrű, terhelhető, vizuálisan vonzó gyep kialakításában, megtartásában.

Probléma: Amikor csak az öntözővizet pótoljuk, és nem foglalkozunk a makro- és mikroelemek pótlásával, akkor növényeink hiánytüneteket mutathatnak, amelyek a kijuttatott víz mennyiségének növelésével egyre inkább fokozódhatnak.
Megoldás: Tápanyagpótlás oldott, vagy szemcsés műtrágyával. A legjobb azonban ha maximálisan környezetkímélő szerves anyagot használ fel. Nekünk van egy ilyen csodaszerünk!

 

Ne adja fel!
Több alkalommal is előfordult már, hogy a probléma fő oka mindösszesen az automata öntözőrendszer hiánya volt.

A fű újratelepítési összegéből sikerült a füvet is gyönyörűen megújítani, és egy automata öntözőrendszert is beépíteni.

Gondolja meg, mielőtt döntést hoz!

 

Kérje INGYENES helyszíni felmérésünket,
és KÖTELEZETTSÉGMENTES árajánlatunkat!

Mit fog ebből megtudni?

 • Menthető-e a gyep?
 • Pontosan mi kell hozzá.
 • Pontosan mennyibe kerül.

 

AJÁNLATKÉRÉS További információ az Akció menüben.

 

Pontosan, garanciával, szakmaszeretettel…


„Ezúton szeretném még egyszer megköszönni a profi tanácsokat és a segítőkész hozzáállást! A fű magáért beszél, az öntöző kiválóan működik. Azóta már többeknek ajánlottalak Benneteket, biztos vagyok benne, hogy ők is elégedettek lesznek.”

Üdvözlettel, Sz.Gábor