automata öntözőrendszerek, kerttervezés, kertépítés

ÖNTÖZŐRENDSZER VEZÉRLŐ

Másnéven öntöző automatika az öntözőberendezés elméje és irányítója. A felhasználásának és a természeti körülményeknek megfelelően különböző kivitelben és tudással rendelkező LCD panel. Ez az automatika vezérli, azaz nyitja és zárja az úgynevezett mágnesszelepeket, amelyek az öntözési zónákba engedik a vizet és az öntöző elemeken (mint például szórófejek vagy csepegtető cső), jut el a víz a céljába. A legtöbb vezérlőhöz csatlakoztatható eső – illetve fagyérzékelő, talajnedvességérzékelő, de még mini meteorológiai állomás is. Az okos vezérlőknél ezeket az időjárási információkat az internetről szerzi be a vezérlő.

Kültéri és beltéri kivitel

Leggyakrabban falra szerelhető, kültéri vagy beltéri kivitelben is kapható programozható egység, amely könnyen és felhasználóbarát módon kezelhető, hajtja végre a memóriájába beírt öntözési programot. A kültéri változatot általában egy a környezeti kihívásoknak teljesen ellenálló műanyag dobozba szerelik gyárilag, ami rendszerint zárható. A beltéri kivitel nem alkalmas kültéri kihelyezésre, főleg abban az esetben nem, ha bármilyen környezeti hatás (eső, napfény, szél) éri.

Hálózati vagy elemes kivitel

Alapvető különbséget jelent még a hálózati, illetve az elemes kivitel is. Elsöprő többségben a hálózatra szerelt automatikák vannak, ahol vagy egy külső, vagy már gyárilag beépített belső adapter segítségével van csatlakoztatva a hálózatra a vezérlő. Vannak olyan körülmények, amikor csak túl nagy erőfeszítés árán vagy egyáltalán nem lehetne hálózatra csatlakoztatni a vezérlőt. Ilyenkor nyújt kiváló alternatívát a 9V/DC kivitelű automatika, amely egész egyszerűen elemmel működik. Egy elem szettel általában egy szezont tud végig működni és gond nélkül vezérelni az öntözést. Természetesen ennél a megkülönböztető rendszernél is van beltéri és kültéri kivitel. A kültérinél még extrém környezeti kihívásoknak is tökéletesen megfelelő, műgyantával kiöntött IP68-as védettségű is létezik, amely akár víz alá is meríthető.

Fix vagy moduláris

A leggyakrabban olyan vezérlőkkel találkozhatunk, melyek fix zónaszámot tudnak irányítani. Például egy 4 zónás, az 1-4 zónáig tud irányítani és nem bővíthető. A házi kertek tekintetében ritkán van szükség 12 zónánál többre. A moduláris vezérlők általában nagyobb zónaszámot tudnak (mint például 12 – 24 vagy több is), de ezek csak akkor működnek, ha modulok behelyezésével aktiváljuk azokat. Egy modul jellemzően 2-4-8 zónát tud aktiválni. Az igen nagy zónaszám működtetésére fix vezérlőket alkalmaznak olyan helyeken, mint egy golfpálya, ahol akár 200-500 zónáig is szükséges az irányítás.

Wifi-s vagy bluetooth-os

A bluetooth-os vezérlőknél nagy előnyt jelent, hogy bármilyen okos telefonról vagy tabletről is elérhetjük és információkat kaphatunk az állapotokról, illetve programozhatjuk is a vezérlőt. Ennek nagy szerepe van akkor, ha nehezen megközelíthető helyen van a vezérlő, vagy csak egyszerűen kényelmi okai vannak. A wifi-s vagy más néven okosvezérlők tulajdonképpen minden kényelmi és precíziós igényre megoldást adnak. Természetesen a világ bármely pontjáról elérhetők az internet segítségével. A gyártó jellemzően felhőkbe rakott frissítések és információk alapján tartja naprakészen a programjukat és ezek az okosvezérlők nem ritkán időjárási műholdakról vagy az elhelyezésükhöz legközelebb eső meteorológiai mérőpontokról szerzik a környezeti információkat és elemezve azokat állítják fel a pontos öntözési időt és mennyiséget.